Crème anglaise ľahký, osladený puding používaný ako dezertný krém alebo omáčka. Je to zmes cukru , vaječných žĺtkov a horúceho mlieka zvyčajne ochuteného vanilkou.

Ingrediencie

  • 1 šálka šľahačkovej smotany 
  • 1 šálka plnotučného mlieka 
  • 4 veľké žĺtky 
  • 1 PL kvalitnej vanilkovej pasty alebo jeden vanilkový lusk prekrojený pozdĺžne 
  • 1/3 šálky kryštálového cukru 
  • 2 ČL kukuričného škrobu 

Postup prípravy

  1. V stredne veľkej miske vyšľaháme žĺtky, cukor a kukuričný škrob do hladka. Zahrejeme si mlieko, smotanu a vanilku v malom hrnci, kým nezačnú po okrajoch tvoriť bublinky.
  2. Odoberieme 1/2 šálky horúcej smotany a za stáleho šľahania ju zašľaháme do vaječnej zmesi. Postupne nalejeme žĺtkovú zmes späť do hrnca so zvyškom smotanovej zmesi za stáleho šľahania. Pokračujeme v šľahaní a zahrievaní, kým zmes nebude hustá. Zmes sa nesmie variť. Prikryjeme a necháme mierne vychladnúť.