Leto je obdobím, kedy záhrady a trhy ožívajú rozmanitými druhmi čerstvej zeleniny. Medzi najobľúbenejšie plody leta patrí cuketa. Cuketa je obľúbená pre svoju všestrannosť v kuchyni, jemnú chuť a výživové hodnoty. Ako rastlina patrí do čeľade tekvicovitých, kam patria aj tekvice, uhorky a melóny.
Cuketa je letná zelenina, ktorá sa pestuje po celom svete. Jej plody sú dlhé, valcovité a prichádzajú v rôznych farbách, najčastejšie zelenej alebo žltej. Existuje mnoho odrôd cukety, pričom niektoré sú menšie a vhodné na konzumáciu celé, zatiaľ čo iné môžu byť väčšie a objemnejšie. Cuketa má jemnú, takmer neutrálnu chuť, čo z nej robí univerzálnu ingredienciu do rôznych jedál.
Cuketa a jej nutričné hodnoty
Cuketa je nízkokalorická zelenina bohatá na dôležité živiny. Tu sú niektoré z jej hlavných nutričných výhod:
- Nízkokalorická: Jedna šálka nasekanej cukety obsahuje len okolo 20 kalórií.
- Vysoký obsah vody: Cuketa obsahuje približne 95% vody, čo pomáha udržiavať hydratáciu.
- Vláknina: Je dobrým zdrojom vlákniny, ktorá podporuje zdravé trávenie.
- Vitamíny: Obsahuje vitamíny A, C a K. Vitamín C je dôležitý pre imunitný systém, vitamín A podporuje zdravý zrak a vitamín K je dôležitý pre zrážanlivosť krvi.
- Minerály: Je bohatá na draslík, horčík a mangán, ktoré sú dôležité pre srdce, svaly a metabolizmus.
- Antioxidanty: Cuketa obsahuje antioxidanty, ako sú luteín a zeaxantín, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred poškodením voľnými radikálmi.
Ako spracovať cuketu
Spracovanie cukety je veľmi jednoduché. Závisí to od spôsobu prípravy a preferovaného jedla. Tu sú základné kroky pri príprave cukety:
- Umývanie: Pred spracovaním vždy cuketu dôkladne umyte pod tečúcou vodou, aby ste odstránili nečistoty a chemikálie z povrchu.
- Šupka: Cuketu môžete konzumovať aj so šupkou, pretože obsahuje veľa vlákniny a živín. Ak je šupka veľmi tvrdá alebo ak používate cuketu v jemných receptoch, môžete ju ošúpať.
- Krájanie: Cuketu môžete krájať na kolieska, kocky, prúžky alebo ju nastrúhať, v závislosti od receptu.
- Odstránenie semien: Pri mladých cuketách nie je potrebné odstraňovať semená, pretože sú jemné a jedlé. Pri väčších a starších cuketách môže byť vnútro plné väčších, tvrdších semien, ktoré je lepšie odstrániť.
Recepty s cuketou
Cuketa je všestranná zelenina, ktorá sa dá pripraviť na mnoho spôsobov. Tu sú niektoré obľúbené recepty, ktoré môžete vyskúšať:
Cuketové špagety
Cuketové špagety sú skvelou náhradou za tradičné cestoviny, ideálne pre tých, ktorí sledujú príjem sacharidov alebo sa snažia schudnúť.
Ingrediencie
- 2 veľké cukety
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a korenie podľa chuti
- Parmezán a čerstvé bylinky na ozdobu
Postup:
- Cukety pomocou spiralizéra nakrájajte na tenké prúžky.
- Na panvici rozohrejte olivový olej a pridajte nasekaný cesnak. Krátko osmažte.
- Pridajte cuketové prúžky a restujte 2-3 minúty, kým nezmäknú, ale stále budú mať trochu chrumkavosti.
- Ochuťte soľou a korením. Podávajte s nastrúhaným parmezánom a čerstvými bylinkami.
Cuketový koláč
Tento koláč je sladký a vláčny, ideálny na raňajky alebo ako dezert.
Ingrediencie
- 2 šálky nastrúhanej cukety
- 1 a 1/2 šálky hladkej múky
- 1/2 šálky kakaa
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky soli
- 1 šálka cukru
- 1/2 šálky rastlinného oleja
- 1/4 šálky mlieka
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Postup
- Predhrejte rúru na 180°C a pripravte si formu na pečenie.
- V miske zmiešajte múku, kakao, sódu bikarbónu, prášok do pečiva a soľ.
- V inej miske vyšľahajte cukor s olejom. Pridajte mlieko a vanilkový extrakt.
- Postupne pridávajte suché ingrediencie k mokrým, kým nevznikne hladké cesto.
- Jemne vmiešajte nastrúhanú cuketu.
- Cesto nalejte do formy a pečte 40-45 minút, kým špáradlo zapichnuté do stredu nevyjde čisté.
Grilovaná cuketa
Grilovaná cuketa je jednoduchá a chutná príloha, ktorá sa hodí k mäsu aj rybám.
Ingrediencie
- 3 stredné cukety
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ, korenie a bylinky podľa chuti (napr. tymián, rozmarín)
Postup
- Cukety nakrájajte na hrubšie plátky.
- Potrite ich olivovým olejom a dochuťte soľou, korením a bylinkami.
- Grilujte na stredne vysokej teplote, kým nebudú mäkké a mierne zlatavé (asi 4-5 minút z každej strany).
Cuketová polievka
Krémová cuketová polievka je ideálna na chladnejšie dni a je plná chuti.
Ingrediencie
- 4 stredné cukety
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 liter zeleninového vývaru
- 1 šálka smotany na varenie
- Soľ, korenie a bylinky podľa chuti (napr. bazalka, tymián)
Postup
- Cukety, cibuľu a cesnak nakrájajte na menšie kúsky.
- V hrnci rozohrejte trochu olivového oleja a osmažte cibuľu s cesnakom do zlatista.
- Pridajte nakrájané cukety a zalejte vývarom. Varte, kým cukety nezmäknú (asi 15 minút).
- Rozmixujte polievku do hladka, pridajte smotanu a dochuťte soľou, korením a bylinkami.
Cuketové placky
Tieto placky sú rýchle na prípravu a môžu byť podávané ako hlavné jedlo alebo príloha.
Ingrediencie
- 2 veľké cukety
- 2 vajcia
- 1/2 šálky múky
- Soľ a korenie podľa chuti
- Olej na smaženie
Postup
- Nastrúhajte cukety a vytlačte prebytočnú vodu.
- V miske zmiešajte nastrúhané cukety s vajciami, múkou, soľou a korením.
- Na panvici rozohrejte olej a formujte malé placky, ktoré smažte do zlatista z oboch strán.
Cuketová sezóna prináša množstvo možností, ako túto univerzálnu zeleninu využiť. Jej jemná chuť a výživové hodnoty z nej robia ideálnu súčasť letného jedálnička. Či už preferujete jednoduché grilované cukety, zdravé cuketové špagety alebo sladký cuketový koláč, možnosti sú nekonečné. Vyskúšajte rôzne recepty a objavte, ako môže cuketa obohatiť vašu kuchyňu.