Preskočiť na obsah

Cuketové kari s kokosovým mliekom. Ideálne s ryžou alebo naan chlebom

    Cuketové kari s kokosovým mliekom. Ideálne s ryžou alebo naan chlebom

    Cuketové kari s kokosovým mliekom je lahodné jedlo, ktoré prináša do vašej kuchyne vôňu a chuť exotických krajín. Tento recept je skvelý spôsob, ako využiť čerstvé cukety, ktoré sú v sezóne hojné a ľahko dostupné. Kombinácia jemnej cukety, bohatých korenín a krémového kokosového mlieka vytvára jedinečný chuťový zážitok, ktorý je ideálny pre vegetariánov, vegánov, ale aj pre všetkých milovníkov exotických jedál.

    Cuketa je zelenina, ktorá sa vďaka svojej jemnej chuti a všestrannosti hodí do mnohých pokrmov. V kari so svojou jemnou textúrou dokonale dopĺňa aromatické koreniny a krémové kokosové mlieko. Kari je jedlo, ktoré sa pôvodne pripravovalo v Indii a dnes je populárne po celom svete v mnohých variantoch. Pridaním cukety a kokosového mlieka získate lahodné jedlo plné chutí, ktoré je zároveň zdravé a výživné.

    Cuketové kari s kokosovým mliekom recept

    Ingrediencie

    • 2 stredne veľké cukety
    • 1 veľká cibuľa
    • 3 strúčiky cesnaku
    • 1 kúsok čerstvého zázvoru (asi 2 cm)
    • 2 lyžice olivového oleja alebo kokosového oleja
    • 1 plechovka (400 ml) kokosového mlieka
    • 1 plechovka (400 g) nakrájaných paradajok (alebo 4 stredné čerstvé paradajky)
    • 2 lyžice kari pasty (červená alebo žltá)
    • 1 lyžička kurkumy
    • 1 lyžička rímskeho kmínu
    • 1 lyžička koriandra (mletého)
    • 1 lyžička garam masala
    • Soľ a čierne korenie podľa chuti
    • Čerstvá koriandrová vňať na ozdobu
    • Ryža alebo naan chlieb na podávanie

    Postup

    1. Príprava surovín: Cukety umyte a nakrájajte na kocky. Cibuľu ošúpte a nakrájajte na jemno. Cesnak a zázvor ošúpte a nasekajte najemno alebo nastrúhajte.
    2. Restovanie: Vo veľkej panvici alebo hrnci rozohrejte olej na stredne vysokej teplote. Pridajte nakrájanú cibuľu a restujte, kým nezosklovatie (asi 5 minút). Pridajte nasekaný cesnak a zázvor a krátko orestujte (asi 1 minútu).
    3. Príprava kari: Pridajte kari pastu, kurkumu, rímsky kmín, koriander a garam masalu do panvice. Restujte 2-3 minúty, kým sa koreniny nerozvoňajú a nespoja s cibuľovo-cesnakovou zmesou.
    4. Pridanie cukety: Pridajte nakrájanú cuketu do panvice a premiešajte, aby sa obalila v korenenej zmesi. Restujte asi 5 minút, kým cuketa nezačne mäknúť.
    5. Pridanie paradajok a kokosového mlieka: Pridajte nakrájané paradajky (aj so šťavou) a kokosové mlieko do panvice. Dobre premiešajte a priveďte k varu. Znížte teplotu a nechajte jemne variť 15-20 minút, kým cuketa nie je úplne mäkká a všetky chute sa spoja.
    6. Dochutenie: Dochutíme soľou a čiernym korením podľa chuti. Ak máte radi pikantnejšie jedlá, môžete pridať aj čili vločky alebo čerstvé čili.
    7. Servírovanie: Cuketové kari podávajte horúce, ozdobené čerstvou koriandrovou vňaťou. Podávajte s uvarenou ryžou (napríklad basmati) alebo s naan chlebom.

    Cuketové kari s kokosovým mliekom otázky a odpovede

    Môžem použiť aj inú kari pastu?

    Áno, môžete použiť rôzne druhy kari pasty podľa vašich preferencií. Červená kari pasta je pikantnejšia, zatiaľ čo žltá je miernejšia a sladšia. Zelená kari pasta by tiež mohla pridať zaujímavý nádych.

    Je možné použiť čerstvé paradajky namiesto konzervovaných?

    Áno, čerstvé paradajky sú skvelou náhradou za konzervované. Použite približne štyri stredné paradajky, ktoré najprv olúpte a nakrájajte. Ak chcete zvýšiť chuť, môžete paradajky krátko blanšírovať pred pridaním do kari.

    Môžem použiť svetlé kokosové mlieko?

    Áno, svetlé kokosové mlieko môžete použiť, ak chcete znížiť obsah tuku v jedle. Avšak, výsledná konzistencia a krémovosť kari môže byť o niečo ľahšia v porovnaní s použitím plnotučného kokosového mlieka.

    Ako môžem kari spraviť viac pikantným?

    Ak máte radi pikantnejšie jedlá, pridajte do kari čerstvé čili papričky, čili vločky alebo štipku kajenského korenia. Môžete tiež použiť pikantnejšiu kari pastu, ako je napríklad thajská červená kari pasta.

    Môžem pridať aj iné druhy zeleniny?

    Áno, kari môžete obohatiť o rôzne druhy zeleniny podľa chuti. Skúste pridať papriky, mrkvu, špenát alebo hrášok. Tieto zeleniny dodajú jedlu rôznorodú textúru a chuť.

    Ako skladovať a zohrievať zvyšky kari?

    Zvyšné kari skladujte v chladničke v vzduchotesnej nádobe až 3 dni. Pred podávaním kari ohrejte na miernom ohni na sporáku alebo v mikrovlnke, až kým nebude horúce. Môžete pridať trochu kokosového mlieka alebo vody, aby ste dosiahli požadovanú konzistenciu.

    Je možné toto jedlo zmraziť?

    Áno, kari môžete zmraziť. Po úplnom vychladnutí ho prelejte do vzduchotesných nádob alebo mraziacich vreciek a uložte do mrazničky až na 3 mesiace. Pred podávaním nechajte kari rozmraziť v chladničke a následne ho ohrejte na sporáku.

    Ďalšie inšpirácie