Najlepší domáci kečup môže byť skvelým spôsobom, ako využiť prebytočné rajčiny počas letnej sezóny a je skvelý na grilovanie, hranolky, sendviče a ďalšie jedlá. Navyše, keď je uskladnený v chladničke v dobre uzavretom obale, môže najlepší kečup vydržať niekoľko týždňov alebo aj mesiacov.
Jednou z hlavných výhod prípravy domáceho kečupu je schopnosť prispôsobiť recept podľa vlastných chutí. Môžete kontrolovať hladinu sladkosti, kyslosti a korenenia a tiež experimentovať s prídavkom rôznych bylín a korenín, ako sú bazalka, tymián alebo chilli.
Ďalšou výhodou domáceho kečupu je absencia konzervačných látok a umelých prísad, ktoré sa často nachádzajú v komerčných verziách. To je obzvlášť užitočné pre ľudí, ktorí sa snažia obmedziť príjem chemických prísad a uprednostňujú prirodzenejšie potraviny.
Najlepší kečup môže byť použitý ako príloha k rôznym jedlám, vrátane hranoliek, hamburgerov, hot dogov a ako ingrediencia v receptoch, ako sú omáčky a marinády.
[sc name=“reklama_1″ ][/sc]Ingrediencie na domáci kečup
- 1 kg paradajok
- 1 žltá cibuľa
- 4 celé klinčeky
- 1 bobkový list
- 1 tyčinka škorice
- 1/4 ČL čili
- 1/4 ČL celého nového korenia
- 1 ČL soli
- 120 ml jablčného octu
- 5 PL hnedého cukru
- 1 strúčik cesnaku
Postup prípravy domáceho kečupu
Čas prípravy: 60 minutes
Lúpanie
Najskôr si olúpeme paradajky.
Príprava ingrediencií
Do väčšieho hrnca dáme pripravené paradajky, soľ, ocot, cukor, nakrájanú cibuľu, čili a prelisovaný cesnak. Do gázy prípadne do prázdneho čajového vrecúška dáme klinčeky, bobkový list, škoricu, nové korenie a pevne uzatvorené vložíme do hrnca k ostatným ingredienciám.
Miešanie
Varíme za častého miešania, kým paradajky nezmäknú ( asi 30 minút). Potom odstránime balíček s koreninami a tyčovým mixérom rozmixujeme do hladka.
Varenie
Kečup precedíme cez jemné sitko späť do hrnca. Varíme na miernom ohni ďalších 20-30 minút, kým nezhustne.
Plnenie pohárov
Nakoniec naplníme kečupom čisté poháre a sterilizujeme asi 10 minút.
Videorecept na domáci kečup
Najčastejšie otázky o domácom kečupe
Čo je domáci kečup?
Domáci kečup je omáčka vyrobená doma z prírodných surovín, hlavne z čerstvých paradajok, cibule, octu, cukru a rôznych korenín.
Prečo by som mal robiť domáci kečup?
Výhodou domáceho kečupu je možnosť kontrolovať jeho zložky a prispôsobiť chuť podľa vašich preferencií. Okrem toho, domáci kečup neobsahuje konzervačné látky ani umelé prísady, ktoré sú bežné v komerčných verziách.
Ako dlho môže domáci kečup vydržať?
Domáci kečup, správne uskladnený v chladničke v dobre uzavretom obale, môže vydržať 2-4 týždne. Ak chcete kečup skladovať dlhšie, môžete ho zavariť v sterilizovaných sklenených pohároch, kde vydrží aj niekoľko mesiacov.
Je možné domáci kečup zavariť?
Áno, domáci kečup môžete zavariť v sterilizovaných sklenených pohároch. Takto pripravený kečup môže vydržať niekoľko mesiacov v tmavej a chladnej skladovacej miestnosti. Pred otvorením vždy skontrolujte, či je uzáver stále pevný a kečup nevykazuje známky pokazenia.
Môžem v domácom kečupe použiť iné koreniny než tie, ktoré sú uvedené v recepte?
Áno, domáci kečup je skvelý, pretože si môžete prispôsobiť chuť podľa vlastných preferencií. Môžete experimentovať s rôznymi bylinami a koreninami, ako je bazalka, tymián, chilli, koriander a iné.