Preskočiť na obsah

Fantastický domáci kečup, rýchly recept

Najlepší domáci kečup môže byť skvelým spôsobom, ako využiť prebytočné rajčiny počas letnej sezóny a je skvelý na grilovanie, hranolky, sendviče a ďalšie jedlá. Navyše, keď je uskladnený v chladničke v dobre uzavretom obale, môže najlepší kečup vydržať niekoľko týždňov alebo aj mesiacov.

Jednou z hlavných výhod prípravy domáceho kečupu je schopnosť prispôsobiť recept podľa vlastných chutí. Môžete kontrolovať hladinu sladkosti, kyslosti a korenenia a tiež experimentovať s prídavkom rôznych bylín a korenín, ako sú bazalka, tymián alebo chilli.

Ďalšou výhodou domáceho kečupu je absencia konzervačných látok a umelých prísad, ktoré sa často nachádzajú v komerčných verziách. To je obzvlášť užitočné pre ľudí, ktorí sa snažia obmedziť príjem chemických prísad a uprednostňujú prirodzenejšie potraviny.

Najlepší kečup môže byť použitý ako príloha k rôznym jedlám, vrátane hranoliek, hamburgerov, hot dogov a ako ingrediencia v receptoch, ako sú omáčky a marinády.

[sc name=“reklama_1″ ][/sc]

Ingrediencie na domáci kečup

[sc name=“reklama_2″ ][/sc]

Postup prípravy domáceho kečupu

Čas prípravy: 60 minutes

Lúpanie

Lúpanie paradajok

Najskôr si olúpeme paradajky.

Príprava ingrediencií

Príprava ingrediencií

Do väčšieho hrnca dáme pripravené paradajky, soľ, ocot, cukor, nakrájanú cibuľu, čili a prelisovaný cesnak. Do gázy prípadne do prázdneho čajového vrecúška dáme klinčeky, bobkový list, škoricu, nové korenie a pevne uzatvorené vložíme do hrnca k ostatným ingredienciám.

Miešanie

Miešanie

Varíme za častého miešania, kým paradajky nezmäknú ( asi 30 minút). Potom odstránime balíček s koreninami a tyčovým mixérom rozmixujeme do hladka.

Varenie

Varenie kečupu

Kečup precedíme cez jemné sitko späť do hrnca. Varíme na miernom ohni ďalších 20-30 minút, kým nezhustne.

Plnenie pohárov

Plnenie pohárov

Nakoniec naplníme kečupom čisté poháre a sterilizujeme asi 10 minút.

[sc name=“reklama_3″ ][/sc]

Videorecept na domáci kečup

Najčastejšie otázky o domácom kečupe

Čo je domáci kečup?

Domáci kečup je omáčka vyrobená doma z prírodných surovín, hlavne z čerstvých paradajok, cibule, octu, cukru a rôznych korenín.

Prečo by som mal robiť domáci kečup?

Výhodou domáceho kečupu je možnosť kontrolovať jeho zložky a prispôsobiť chuť podľa vašich preferencií. Okrem toho, domáci kečup neobsahuje konzervačné látky ani umelé prísady, ktoré sú bežné v komerčných verziách.

Ako dlho môže domáci kečup vydržať?

Domáci kečup, správne uskladnený v chladničke v dobre uzavretom obale, môže vydržať 2-4 týždne. Ak chcete kečup skladovať dlhšie, môžete ho zavariť v sterilizovaných sklenených pohároch, kde vydrží aj niekoľko mesiacov.

Je možné domáci kečup zavariť?

Áno, domáci kečup môžete zavariť v sterilizovaných sklenených pohároch. Takto pripravený kečup môže vydržať niekoľko mesiacov v tmavej a chladnej skladovacej miestnosti. Pred otvorením vždy skontrolujte, či je uzáver stále pevný a kečup nevykazuje známky pokazenia.

Môžem v domácom kečupe použiť iné koreniny než tie, ktoré sú uvedené v recepte?

Áno, domáci kečup je skvelý, pretože si môžete prispôsobiť chuť podľa vlastných preferencií. Môžete experimentovať s rôznymi bylinami a koreninami, ako je bazalka, tymián, chilli, koriander a iné.

[sc name=“reklama_end“ ][/sc]
Ďalšie inšpirácie