Preskočiť na obsah

Najlepší černicový lekvár, recept na domáci černicový džem

Černicový lekvár je vynikajúci produkt, ktorý sa vyrába z čerstvých černíc. Toto ovocie je známe svojimi silnými antioxidantmi a vysokým obsahom vitamínu C, čo robí černicový lekvár nielen chutným, ale aj zdravým doplnkom stravy.

Výroba černicového lekváru je pomerne jednoduchý proces, ktorý zahŕňa varenie čerstvých černíc s cukrom a prípadne s prídavkom vody a citrónovej šťavy. Množstvo cukru sa líši v závislosti od preferencie na sladkosť a kyslosť.

Tento černicový džem bez gelfixu (môžete tiež vytvoriť černicový džem s gelfixom) má charakteristickú tmavú, takmer čiernu farbu a silnú, mierne kyslú a sladkú chuť. Vhodne dopĺňa toast, palacinky, jogurty a rôzne pečivá. Je tiež skvelým prídavkom do rôznych dezertov, ako sú koláče alebo torty.

V závislosti od receptu môže byť černicová marmeláda robená buď s celými bobuľami, alebo s pretlačenými bobuľami pre hladšiu textúru. Niektoré recepty môžu tiež obsahovať korenie ako je vanilka, škorica alebo klinčeky pre extra vrstvu chuti. Černicový džem so škoricou môžeme len odporúčať, pretože je naozaj výborný.

Uchovávanie černicového lekváru je jednoduché – v uzatvorených sklenených pohároch v chladničke vydrží niekoľko týždňov až mesiacov. Na skladovanie mimo chladničky (napríklad v pivnici) je potrebné lekvár po varení zavrieť v horúcich sterilizovaných pohároch, aby sa zabránilo rastu baktérií a plesní.

Černicový džem bez jadierok je teda nielen chutným doplnkom k jedlám, ale aj zdrojom vitamínov a antioxidantov, ktoré sú prospešné pre naše zdravie.

[sc name=“reklama_1″ ][/sc]

Ingrediencie na najlepší černicový lekvár

[sc name=“reklama_2″ ][/sc]

Postup prípravy černicového lekváru

Čas prípravy: 40 minutes

Príprava hrnca

Príprava hrnca

Černice umyjeme a dáme do väčšieho hrnca. Podlejeme a varíme, kým nezmäknú. Odstavíme z ohňa a prepasírujeme. Potom pridáme cukor a šťavu z citróna. Poriadne premiešame.  

Varenie

Varenie lekváru

Privedieme do varu a za stáleho miešania varíme na miernom ohni, kým nezačne hustnúť.  

Plnenie pohárov

Plnenie pohárov

Na malý tanierik dáme trochu džemu a čakáme či stuhne. Ak je dostatočne tuhý, horúcim džemom naplníme sterilizované poháre a uzavrieme. Poháre otočíme hore dnom a prikryté dekou ich necháme na tmavom mieste vychladnúť.  

[sc name=“reklama_3″ ][/sc]

Videorecept na černicový džem

Najčastejšie otázky o černicovom lekvári

Ako dlho sa dá uchovávať černicový džem?

Černicový džem sa dá správne uložiť v chladničke v nepriepustnej nádobe po dobu približne 2 až 3 týždne. Je dôležité mať na pamäti, že bez použitia konzervantov má černicový džem obmedzenú trvanlivosť a môže sa skaziť. Ak chcete predĺžiť jeho trvanlivosť, môžete ho zamraziť.

Ako môžem použiť černicový džem?

Černicový džem je vynikajúci na mazanie na chlieb, palacinky, wafle alebo pečivo. Môžete ho tiež pridať do jogurtu, tvarohu, ovocných šalátov alebo dezertov ako plnku. Je to všestranný džem, ktorý môžete využiť podľa vašej fantázie a chutí.

Môže sa černicový džem použiť na pečenie?

Áno, černicový džem môže byť použitý ako prísada do pečenia. Môžete ho pridať do koláčov, muffinov, pohánok alebo iných pečivových receptov pre dodanie ovocnej a sladkej chuti.

Obsahuje černicový džem pridaný cukor?

Tradičný černicový džem obsahuje pridaný cukor, ktorý sa používa na zahustenie a dochutenie. Ak preferujete menej sladké možnosti, môžete použiť nízkokalorické sladidlá alebo iné prírodné sladidlá ako náhradu.

Môže sa černicový džem pripraviť bez cukru?

Áno, existujú recepty na černicový džem bez pridania cukru. Môžete použiť sladidlá ako med, javorový sirup alebo erythritol na sladenie. Je však dôležité mať na pamäti, že bez cukru môže džem mať inú konzistenciu a trvanlivosť.

[sc name=“reklama_end“ ][/sc]
Ďalšie inšpirácie

3 názory na “Najlepší černicový lekvár, recept na domáci černicový džem”

  1. Pingback: Najlepší broskyňový džem, recept na domáci broskyňový lekvár 2023 | Svetové recepty

Napíšte komentár k článku

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Skip to content