Leto je ideálne pre ľahké a zdravé jedlá, ktoré sú nielen chutné, ale aj prospešné pre naše telo. Tieto fit recepty sú ideálne pre letné večere, kedy hľadáme niečo výživné, ale zároveň nezaťažujúce pre náš tráviaci systém. Zahŕňajú čerstvé zeleninové šaláty, ľahké proteínové pokrmy a osviežujúce ovocné dezerty.
Leto je obdobím, keď teploty stúpajú, a s nimi aj naša túžba po ľahších a osviežujúcich jedlách, ktoré nás nezaťažujú. Je to čas, keď mnohí z nás hľadáme spôsoby, ako si užiť chutné jedlá, ktoré sú nielen lahodné, ale aj výživné a zdravé.
Tieto FIT recepty Fitness recepty na chudnutie nie sú len o jedlách. Sú súčasťou širšieho záujmu o zdravý životný štýl, ktorý podporuje vyváženú stravu a celkovú pohodu. Ponúkajú spôsob, ako si vychutnať letné mesiace s vedomím, že každé sústo podporuje naše zdravie a vitalitu. Je to pozvanie na cestu objavovania nových chutí, textúr a kombinácií, ktoré oslovujú naše zmysly a súčasne nás chránia a vyživujú.
[sc name=“reklama_1″ ][/sc]1. Zeleninový šalát s grilovaným kuracím mäsom
Zeleninový šalát je vždy dobrou voľbou ľahkej večere. Grilované kuracie mäso obsahuje dostatok bielkovín, aby ste sa cítili sýti, ale nie prejedení.
Ingrediencie
- 200g kuracie prsia
- 1 hlávkový šalát
- 2 paradajky
- 1 uhorka
- 1 pór
- 2 PL olivový olej
- Soľ, čierne korenie
- 1 PL balzamikový ocot
Postup prípravy
- Kuracie mäso grilujeme na strednom ohni, kým nie je mäso dobre upečené.
- Medzitým nakrájame zeleninu na šalát. Mäso nakrájame na tenké plátky a pridáme k zelenine.
- Zmiešame olivový olej, balzamový ocot, soľ a korenie na vytvorenie dresingu a pridáme ho do šalátu.
2. Letný Quinoa šalát s avokádom
Tento šalát je plný výživných látok a chutí, ktoré vás nabijú energiou a zároveň nezaťažia tráviaci systém. Avokádo pridáva zdravé tuky a krémovú textúru.
Ingrediencie
- 1 šálka quinoi
- 2 avokáda
- 1 plechovka čiernej fazule
- 1 červená paprika
- 1 limetka
- Olivový olej, soľ, korenie
Postup prípravy
- Uvaríme quinou podľa návodu na balení.
- Medzitým nakrájame avokádo a papriku na kocky a opláchneme fazuľu.
- Zmiešame všetky ingrediencie a pridáme šťavu z limetky, olivový olej, soľ a korenie.
3. Grilovaný losos so zeleninou
Losos je výborným zdrojom omega-3 mastných kyselín a bielkovín. Spolu so zeleninou tvorí výživný a ľahko stráviteľný pokrm.
Ingrediencie
- 2 filet z lososa
- 2 cukety
- 2 mrkvy
- 2 PL olivový olej
- Soľ, čierne korenie, citrón
Postup prípravy
- Lososa ochutíme soľou a korením a grilujeme na strednom ohni, kým nie je dobre upečený.
- Medzitým nakrájame cuketu a mrkvu na tenké plátky a tiež ich grilujeme.
- Lososa podávame so zeleninou a pokvapkáme citrónovou šťavou.
4. Ovocný dezert s jogurtom a medom
Tento ľahký a osviežujúci dezert je ideálny na letné dni. Je bohatý na vitamíny z čerstvého ovocia a poskytuje zdravé probiotiká z jogurtu. Med dodáva prirodzenú sladkosť a jemnú chuť.
Ingrediencie
- 2 hrnčeky gréckeho jogurtu
- 2 hrnčeky čerstvého ovocia (jahody, maliny, broskyne, ananás, banán alebo akékoľvek iné ovocie, ktoré máte radi)
- 2 až 3 polievkové lyžice medu (podľa chuti)
- Polievková lyžica nasekaných orieškov (voliteľné)
- Čerstvá mäta na ozdobenie (voliteľné)
Postup prípravy
- Do misky nalejte grécky jogurt. Ovocie umyte, očistite a nakrájajte na menšie kúsky.
- Ovocie pridajte do misky s jogurtom. Dezert pokvapkajte medom podľa vlastnej chuti.
- Ak chcete, môžete pridať aj nasekané oriešky.
- Dezert ozdobte lístkami čerstvej mäty a podávajte chladený.
5. Zeleninové špízy s tofu
Zeleninové špízy s tofu sú ideálnou voľbou pre vegánov a vegetariánov. Tofu je vynikajúcim zdrojom bielkovín a v kombinácii so zeleninou vytvára chutný a zdravý pokrm.
Ingrediencie
- 200g tofu
- 1 cuketa
- 1 paprika
- 1 cibuľa
- 2 PL sójovej omáčky
- 1 PL sezamového oleja
- 1 PL medu
- Soľ, čierne korenie
Postup prípravy
- Tofu nakrájame na kocky a zeleninu na väčšie kúsky.
- Vytvoríme marinádu zo sójovej omáčky, sezamového oleja, medu, soli a korenia a necháme v nej tofu a zeleninu marinovať aspoň 30 minút.
- Potom napichneme tofu a zeleninu na špízy a grilujeme na stredne vysokom ohni, kým nie je zelenina mierne zapečená a tofu zlatohnedé.
6. Šalát s rukolou, avokádom a gréckym jogurtom
Tento šalát je ľahký, ale sýty. Avokádo obsahuje zdravé tuky a grécky jogurt zase bielkoviny. Je to ideálna voľba na večeru, ktorá vám nezaťaží žalúdok.
Ingrediencie
- 2 hrste rukoly
- 1 avokádo
- 1 hrnček cherry rajčín
- 1/2 hrnčeka gréckeho jogurtu
- 1 PL olivový olej
- Soľ, čierne korenie
Postup prípravy
- Nakrájame avokádo a cherry rajčiny na kúsky.
- V miske zmiešame rukolu, avokádo a rajčiny.
- Grécky jogurt zmiešame s olivovým olejom, soľou a korením a tento dresing pridáme do šalátu.
7. Grilované krevety so zeleninovým šalátom
Krevety sú skvelým zdrojom bielkovín a sú ľahko stráviteľné. V kombinácii so zeleninovým šalátom vytvárajú chutný a zdravý pokrm, ktorý je ideálny na letné večere.
Ingrediencie
- 200g kreviet
- 1 hlávkový šalát
- 1 uhorka
- 2 paradajky
- 2 PL olivový olej
- 1 PL citrónovej šťavy
- Soľ, čierne korenie
Postup prípravy
- Krevety marinujeme v olivovom oleji, citrónovej šťave, soli a korení a necháme ich marinovať aspoň 30 minút.
- Potom ich ugrilujeme na strednom ohni, kým nie sú ružové a pevné.
- Medzitým pripravíme zeleninový šalát. Krevety podávame s šalátom.
8. Ľahká zeleninová polievka
Táto zeleninová polievka je vynikajúca na večeru, keď chceme niečo teplé, ale ľahké. Je plná výživných látok a môžete ju pripraviť s akoukoľvek zeleninou, ktorú máte po ruke.
Ingrediencie
- 1 cibuľa
- 2 mrkvy
- 2 stonky zeleru
- 1 cuketa
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 PL olivového oleja
- Soľ, čierne korenie
Postup prípravy
- Na olivovom oleji opražíme nakrájanú cibuľu, mrkvu a zeler.
- Keď sú zeleniny mierne opečené, pridáme cuketu a vývar.
- Varíme na miernom ohni, kým nie je zelenina mäkká.
- Polievku dochutíme soľou a korením.
9. Grilovaná cuketa so syrom feta
Cuketa je vynikajúca na grilovanie a v kombinácii so syrom feta vytvára chutný a zdravý pokrm.
Ingrediencie
- 2 cukety
- 100g syra feta
- 2 PL olivový olej
- Soľ, čierne korenie
Postup prípravy
- Cuketu nakrájame na plátky, potrieme olivovým olejom, posypeme soľou a korením a grilujeme na stredne vysokom ohni, kým nie je mierne zapečená.
- Hotovú cuketu posypeme rozdrobeným syrom feta.
10. Fit palacinky
Tieto fit palacinky sú bezlepkové, obsahujú minimum sacharidov a sú ideálne pre tých, ktorí dbajú na svoju líniu alebo sa snažia zjesť menej spracovaných potravín.
Ingrediencie
- 2 veľké banány
- 4 bielka (alebo 2 celé vajcia)
- 50g ovsených vločiek
- 1 čajová lyžička škorice
- Kokosový olej alebo olivový olej na smaženie
- Bobuľové ovocie, med, jogurt alebo orechy na posypanie (nepovinné)
Postup prípravy
- Do mixéra vložte banány, bielky (alebo vajcia), ovsené vločky a škoricu.
- Mixujte, kým nevznikne hladké cesto.
- V panvici rozohrejte trošku kokosového alebo olivového oleja na stredom ohni.
- Keď je panvica dostatočne horúca, pomocou naberačky nalejte malé množstvo cesta do panvice a roztiahnite do tvaru palacinky.
- Smažte približne 2-3 minúty z každej strany, alebo kým nie sú zlatohnedé.
- Podávajte teplé a posypte bobuľovým ovocím, jogurtom, medom alebo orechmi podľa chuti.
Tieto fit recepty na letné večere sú nielen chutné a výživné, ale aj ľahko stráviteľné. Vďaka nim si môžete užiť večeru bez toho, aby ste sa cítili prejedení. Buďte kreatívni a prispôsobte si ich podľa svojich preferencií a dostupných surovín. Dobrú chuť!
[sc name=“reklama_end“ ][/sc]