Ratatouille nie je len názov obľúbeného animovaného filmu o myši, ktorá varí. Vo Francúzskej kuchyni predstavuje zeleninové ratatouille oveľa viac – ide o tradičný zeleninový pokrm, ktorý oslavuje jednoduchosť a čistotu prírodných chutí. V skutočnosti sa môžeme považovať za šťastných, že si môžeme vychutnať túto symfóniu chutí, ktorá nám prichádza priamo z juhu Francúzska, konkrétne z oblasti Nice.
Obsah
Zeleninové ratatouille sa vyvinulo ako spôsob, ako využiť hojnosť sezónnej zeleniny. Pôvodne považovaný za pokrm chudobných, ratatouille sa stalo symbolom domácej kuchyne, kde sa jednotlivé ingrediencie môžu zmeniť podľa toho, čo ponúka ročné obdobie.
Aj keď sa základné zložky môžu mierne líšiť, tento jednoduchý recept na ratatouille zahŕňa baklažán, papriku, paradajky, cuketu, cibuľu a cesnak. Tieto suroviny sú potom pomaly dusené do dokonalosti, často s prídavkom byliniek ako tymián alebo bazalka. Výsledkom je hustá, šťavnatá zmes, v ktorej každá zložka prispieva k celkovému chuťovému profilu, zatiaľ čo si zachováva svoju vlastnú charakteristickú chuť.
V roku 2007, animovaný film Ratatouille z produkcie Pixar, oživil tento tradičný pokrm pre nové generácie po celom svete. Film vykreslil príbeh myši menom Remy, ktorý sa stal šéfkuchárom v parížskej reštaurácii. Okrem toho, že bol veľkým hitom, film tiež zvýšil záujem o skutočný ratatouille medzi divákmi všetkých vekových kategórií.
Kuchárska kniha týždňa
Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk
Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac
Ingrediencie na Ratatouille
Zelenina
Omáčka
- 2 PL olivového oleja
- 1 biela cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 červená paprika
- 1 žltá paprika
- soľ
- mleté čierne korenie
- 700 g drvených paradajok
- 2 PL čerstvej bazalky
Bylinkové korenie
- 2 PL čerstvej bazalky
- 1 ČL mletého cesnaku
- 2 PL nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- 2 ČL lístkov čerstvého tymiánu
- soľ
- mleté čierne korenie
- 4 PL olivového oleja
Postup prípravy Ratatouille
Príprava rúry
Rúru si predhrejeme na 190˚C.
Krájanie
Pomocou ostrého noža alebo strúhadla nakrájame baklažán, paradajky, tekvicu a cuketu na kolieska s hrúbkou asi 1 mm a odložíme bokom.
Príprava omáčky
Pripravíme si omáčku. Do panvice s priemerom asi 30 cm si dáme rozohriať olivový olej. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a papriku. Restujeme, kým nebude mäkká. Potom pridáme prelisovaný cesnak a restujeme, kým sa nezačne z neho uvoľňovať vôňa. Osolíme, okoreníme a pridáme drvené paradajky. Miešame, kým sa ingrediencie nespoja. Odstránime z ohňa, pridáme bazalku a premiešame. Necháme v panvici a vrch uhladíme stierkou.
Ukladanie
Plátky zeleniny ukladáme striedavo do panvice (napríklad baklažán, paradajky, tekvicu, cuketu a dokola) na omáčku, pričom postupujeme od okraja do stredu panvice. Osolíme a okoreníme.
Miešanie ingrediencií
V malej miske zmiešame bazalku, cesnak, petržlenovú vňať, tymián, soľ, korenie a olivový olej. Pomocou lyžice nanesieme rovnomerne na zeleninu bylinkové korenie.
Pečenie
Panvicu prikryjeme alobalom a pečieme 40 minút. Odkryjeme a pečieme ďalších 20 minút, kým nebude zelenina mäkká.
Podávanie
Podávame horúce ako hlavné jedlo prípadne ako prílohu.
Vianoce prichádzajú!
Ozdobte si svoj domov nádhernými vianočnými prvkami pre sviatočnú sezónu. Držiaky na sviečky, jasličky, girlandy na dvere či stolové dekorácie a samozrejme neodmysliteľný vianočný stromček vytvoria tú pravú sviatočnú náladu. Keď vo vzduchu zavoňajú prvé vianočné koláče, všetko bude už dokonale vyzdobené a pripravené.
- Vianočné svietniky a sviečky
- Vianočné osvetlenie
- Vianočné vence, girlandy a prízdoby
- Vianočné ozdoby
- Vianočné reťaze
- Vonkajšie osvetlenie a dekorácie
- Vianočné stromčeky umelé
- Vianočná kuchyňa
- Vianočný textil
Najlepšie kuchynské pomôcky
- Jedálenské súpravy
- Hrnce a sady
- Kuchynské nože
- Pekáče a zapekacie misy
- Panvice
- Pomôcky na pečenie
- Mixéry a šľahače
- Kuchynské roboty
- Odšťavovače
- Vychytávky do kuchyne
Videorecept na Ratatouille
Najčastejšie otázky o Ratatouille
Čo je Ratatouille?
Ratatouille je tradičný francúzsky zeleninový pokrm pochádzajúci z oblasti Nice. Je to zmes dusenej zeleniny, ako sú baklažán, paprika, paradajky, cuketa, cibuľa a cesnak, často ochutená bylinkami ako tymián alebo bazalka.
Aký je pôvod Ratatouille?
Ratatouille má svoje korene v južnej Francúzsku a vyvinul sa ako spôsob, ako využiť sezónnu zeleninu. Pôvodne bol pokladaný za jedlo chudobných, dnes je však oslavovaný v mnohých kuchyniach po celom svete.
Ako sa robí Ratatouille?
Ratatouille sa pripravuje pomalým dusením zeleniny, až kým nie je mäkká a šťavnatá. Niektorí kuchári preferujú pečenie zeleniny v rúre, zatiaľ čo iní ju dusia na panvici.
Je Ratatouille vegetariánske?
Áno, Ratatouille je vegetariánske jedlo, ktoré sa dá ľahko prispôsobiť aj vegánskej diéte.
S čím sa podáva Ratatouille?
Ratatouille sa môže podávať ako hlavné jedlo alebo ako príloha k mäsu alebo rýbze. Je tiež skvelé podávané s čerstvou bagetou alebo cestovinami.
Môžem pridať mäso do Ratatouille?
Aj keď tradičný recept neobsahuje mäso, niektorí ľudia pridávajú kusy mäsa, ako je kurča alebo bravčové, pre viac syté jedlo.
Aké sú zdravotné výhody Ratatouille?
Ratatouille je bohaté na vlákninu, vitamíny a minerály, vďaka zelenine, ktorá je jeho hlavnou súčasťou. Je to nízkokalorické jedlo, ktoré je vhodné aj pre zdravú diétu.
Existuje film s názvom Ratatouille?
Áno, film „Ratatouille“ je animovaný film z produkcie Pixar, ktorý rozpráva príbeh myši menom Remy, ktorá sa stane šéfkuchárom v Paríži. Film bol vydaný v roku 2007 a stal sa veľkým hitom.
Je Ratatouille vhodné pre deti?
Ratatouille je vynikajúci spôsob, ako deťom predstaviť rôzne druhy zeleniny. Jeho mäkká textúra a sladké chute môžu byť pre deti veľmi príťažlivé.