Grécka šošovicová polievka alebo Fakes soupa je jedným z najobľúbenejších zimných gréckych jedál a má na to dobrý dôvod. Toto tradičné grécke jedlo s vysokou nutričnou hodnotou, jednoduchou prípravou a vynikajúcou chuťou je najlepším spôsobom, ako podporiť zdravšie stravovacie návyky pre vás a vašu rodinu.
Ingrediencie
- 500 g hnedej šošovice
- 5 šálok vody
- 1 malá červená cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 bobkové listy
- 1/2 šálky olivového oleja
- 1 lyžica paradajkového pretlaku
- 1 lyžica červeného vínneho octu
- soľ a korenie podľa chuti
Postup
- Šošovicu dôkladne umyjeme a necháme ju aspoň 2 hodiny namočenú vo vode. Po 2 hodinách vodu zlejeme.
- Rozohrejeme si hrnček a pridáme olivový olej a osmažíme cibuľku do sklovita. Potom k cibuľke pridáme cesnak a minútku ho osmažíme s cibuľkou. Potom pridáme šošovicu, horúcu vodu a bobkové listy. Dusíme pod pokrievkou asi 25 minút.
- Pridáme červený vínny ocot a dobre dochutíme soľou a korením. Ak uprednostňujete, aby bola polievka ‚začervenaná‘, pridajte 1 polievkovú lyžicu paradajkového pretlaku, ale nemusí sa pridať.
- Šošovicovú polievku varíme ďalších 15 minút, kým nezhustne a pokiaľ nebude šošovica mäkká.
- Servírujeme s kvapkou olivového oleja a vínneho octu, posypanú feta syrom.