Preskočiť na obsah

Vyprážaná ryba v cestíčku, Fish and Chips originálny recept

Fish and Chips je obľúbené jedlo, ktoré by sa dalo definovať aj ako vyprážaná ryba v chrumkavom cestíčku podávaná s hranolkami. Fish and Chips sa považujú za britské národné jedlo a medzi ľuďmi je veľmi obľúbené aj preto, že jeho príprava je jednoduchá a môžu si ho vziať kdekoľvek so sebou.

[sc name=“reklama_1″ ][/sc]

Ingrediencie na Fish and Chips

  • 900 gramov zemiakov
  • Slnečnicový olej na vyprážanie
  • 225 gramov vykosteného filé z bielej ryby
  • 225 gramov hladkej múky a extra múka na poprášenie
  • 285 mililitrov studeného piva
  • 3x čajová lyžička prášku do pečiva

Mushy peas (hrachová kaša)

  • Čerstvá mäta
  • 1x polievková lyžica nesoleného masla
  • 4x hrsť hrášku
  • 1/2 citróna
[sc name=“reklama_2″ ][/sc]

Postup prípravy Fish and Chips

  1. Predhrejeme rúru na 180 °C. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na hranolčeky.
  2. Na panvicu dáme roztopiť maslo, pridáme hrášok a najemno nasekanú mätu a na miernom ohni prikryté dusíme domäkka cca 10 min.
  3. Hrášok rozmixujeme prípadne popučíme ručne aby mal hustú konzistenciu, ideálnu na namáčanie ryby.
  4. Dochutíme citrónovou šťavou, soľou a korením. 
  5. Slnečnicový olej nalejeme do fritézy alebo do veľkej panvice a rozohrejeme ho na 190 °C.
  6. Zmiešame 1 polievkovú lyžicu korenia a 1/2 čajovej lyžičky soli a touto zmesou ochutíme rybie filé z oboch strán.
  7. Múku, pivo a prášok do pečiva vyšľaháme dohladka, aby malo cestíčko lepivú konzistenciu.
  8. Rybie filé oprášime extra múkou, ponoríme do cestíčka a necháme odkvapkať.
  9. Takto obalenú rybu jemne spúšťame do rozohriateho oleja a smažíme, kým nie je ryba prepečená a cesto nie je zlatisté.
  10. Vyberáme na kuchynskú utierku, aby sme rybu zbavili prebytočného oleja. 
  11. Hranolky môžeme medzitým povariť cca 4 minúty v osolenej vode.
  12. Po osušení ich opečieme na oleji, na ktorom sme smažili rybu dozlatista.
  13. Pokým dorobíme hranolky, preložíme rybu na plech s papierom na pečenie a vložíme na pár minút do trúby na dopečenie.
  14. Keď sú hranolky hotové, vyberieme ich na kuchynskú utierku, aby nasiakla prebytočný olej. 
  15. Rybu servírujeme s hranolkami a s hráškovou kašou, do ktorej sa ryba namáča. Môžete konzumovať aj s nakladanými uhorkami či nakladanou cibuľou. 
[sc name=“reklama_3″ ][/sc]

Najčastejšie otázky o Fish and Chips

Čo je to Fish and Chips?

Fish and Chips je tradičné anglické jedlo, ktoré sa skladá z kúska ryby (často tresky) a hranolčekov z opečených zemiakov.

Aká ryba sa používa na Fish and Chips?

Najčastejšie sa používa treska, ale môžu sa použiť aj iné druhy rýb, ako napríklad polák alebo platýs.

Ako sa podáva Fish and Chips?

Ryba a hranolčeky sa často podávajú na novinách alebo papieri, aby sa zachovala teplota a zabránilo sa rozmáčaniu. Podáva sa s omáčkami a často sa pridáva aj kyslá kapusta alebo iná príloha ako napríklad zelenina alebo kôpor.

Je Fish and Chips zdravé jedlo?

Nie je to najzdravšie jedlo, pretože sa jedná o vyprážané jedlo. Avšak, ak je konzumované v rámci zdravej stravy, nemusí byť nezdravé. Mnohí ľudia sa snažia nahradiť klasické ryby za zdravšie možnosti, ako napríklad lososa alebo krevety.

Kedy sa zvykne jesť Fish and Chips?

Je to obľúbené jedlo v anglicky hovoriacich krajinách a najčastejšie sa podáva ako rýchle občerstvenie alebo ako večera. Je to populárne jedlo aj v puboch alebo na pláži počas letných dní.

[sc name=“reklama_end“ ][/sc]
Ďalšie inšpirácie