Reklama
Bezmäsité jedlá

Gnocchi z medvedieho cesnaku – FIT recept

Reklama

Gnocchi s medvedím cesnakom je skvelé jedlo pre tých, ktorí milujú taliansku kuchyňu a sú radi, keď si môžu vyskúšať niečo nové a originálne. Gnocchi sú malé, oválne cestoviny, ktoré sa vyrábajú z kombinácie zemiakového pyré, múky a vajíčka. V tomto recepte sú gnocchi obohatené o nasekaný medvedí cesnak, ktorý pridá jemnú chuť a arómu. Tento recept je perfektný pre vegetariánov a milovníkov talianskej kuchyne.

Ingrediencie

  • 800 g zemiakov
  • 2 PL olivového oleja
  • 100 g medvedieho cesnaku
  • 1 ČL soli
  • 150 g hladkej múky
  • 4 PL masla
  • Lístky šalvie

Postup prípravy

  1. Rúru si predhrejeme na 220 ˚C.
  2. Na pekáč vložíme zemiaky a pečieme ich asi 45 – 60 minút, kým nebudú mäkké. Po dopečení ich vyberieme z rúry a poprekrajujeme na polovicu. Necháme asi 10 minút chladnúť.
  3. Na panvicu dáme rozohriať 1 PL oleja a pridáme umytý a osušený medvedí cesnak. Restujeme asi 3 – 4 minúty, kým nezvädne. Vypneme, preložíme do cedníka a necháme chladnúť. Z vychladnutého medvedieho cesnaku rukami vytlačíme prebytočnú tekutinu, vložíme ho do mixéra spolu s 1PL oleja a rozmixujeme na kašu.
  4. Vychladnuté zemiaky vydlabeme lyžičkou do misy. Mali by sme získať asi 450 g zemiakovej plnky. Pretlačíme ich cez lis na zemiaky alebo ich pretlačíme cez sito a pridáme k nim rozmixovaný medvedí cesnak, soľ a múku. Pomer múky k zemiakom by mal byť 1:4, tak si množstvo prispôsobíme podľa zemiakovej plnky.
  5. Zemiaky, medvedí cesnak, múku a soľ jemne premiešame vareškou alebo lyžicou, kým nevznikne krehké cesto. Potom ho prenesieme na dosku a rukami ho 5-6 krát jemne premiesime, kým sa cesto nespojí. Hotové cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme 15-20 minút odležať v chladničke.
  6. Keď je cesto odpočinuté, preložíme ho na jemne pomúčenú dosku. Nožom ho rozdelíme na 4 časti. Každú časť rukami rozvaľkáme na dlhé pásiky s hrúbkou približne 2,5-3 cm. Pomúčeným nožom ich nakrájame na 2 cm dlhé halušky.
  7. Potom zohrejeme 4 PL masla vo veľkej panvici na strednom ohni. Keď sa maslo roztopí a začne bublať, pridáme lístky šalvie a restujeme ich 3-4 minúty, kým nebudú voňavé.
  8. Medzitým privedieme do varu veľký hrniec s vodou. Pridáme soľ a keď voda zovrie, nahádžeme do nej halušky v dvoch dávkach, aby sa neprilepili. Varíme ich 1-2 minúty alebo kým nevyplávajú na povrch.
  9. Pomocou dierovanej lyžice postupne povyberáme gnocchi do masla a šalvie spolu s malou naberačkou vody, v ktorej sa halušky varili.
  10. Nakoniec ich opečieme na masle a šalvii 2-3 minúty, potom ochutíme korením a podľa potreby dosolíme alebo dokoreníme.
Reklama

Vyskúšajte tiež

Grilované paradajky s tahini dipom – najlepší recept na grilovanú zeleninu

Paradajky na grile s tahini dipom sú vynikajúcim jedlom, ktoré kombinuje svieže a sladké chute paradajok s bohatou a krémovou…

31 mája, 2023

Grilovaná špargľa – FIT recept na leto

Grilovaná špargľa je skvelá letná pochúťka, ktorá prináša do jedálnička výnimočnú chuť a textúru. Táto zelenina je bohatá na živiny…

27 mája, 2023

Grilované zeleninové špízy – vegetariánsky recept

Grilované zeleninové špízy sú výbornou voľbou pre vegetariánov, ale aj pre všetkých, ktorí radi vychutnávajú pestrofarebné a chutné jedlá. Tieto…

27 mája, 2023

Ako spracovať reďkovku – recept na nakladané reďkovky

Nakladané reďkovky sú skvelým spôsobom, ako využiť sezónne reďkovky a pridať do jedál chrumkavú a kyselo-sladkú príchuť. Tento konzervovaný pokrm…

26 mája, 2023

Citrónový džem – overený recept

Citrónový džem je vytvorený z citrónovej šťavy, citrónovej kôry, cukru a vody. Tieto ingrediencie sa spolu varia a zahustia, vytvárajúc…

24 mája, 2023

Sladká chilli omáčka – jednoduchý recept

Sladká chilli omáčka je populárna a viacúčelová omáčka, ktorá je známa svojou sladkou a pikantnou chuťou. Táto omáčka pochádza z…

24 mája, 2023
Reklama