Gnocchi s medvedím cesnakom je skvelé jedlo pre tých, ktorí milujú taliansku kuchyňu a sú radi, keď si môžu vyskúšať niečo nové a originálne. Gnocchi sú malé, oválne cestoviny, ktoré sa vyrábajú z kombinácie zemiakového pyré, múky a vajíčka. V tomto recepte sú gnocchi obohatené o nasekaný medvedí cesnak, ktorý pridá jemnú chuť a arómu. Tento recept je perfektný pre vegetariánov a milovníkov talianskej kuchyne.
[sc name=“reklama_1″ ][/sc]Ingrediencie na gnocchi z medvedieho cesnaku
- 800 g zemiakov
- 2 PL olivového oleja
- 100 g medvedieho cesnaku
- 1 ČL soli
- 150 g hladkej múky
- 4 PL masla
- Lístky šalvie
Postup prípravy gnocchi z medvedieho cesnaku
- Rúru si predhrejeme na 220 ˚C.
- Na pekáč vložíme zemiaky a pečieme ich asi 45 – 60 minút, kým nebudú mäkké. Po dopečení ich vyberieme z rúry a poprekrajujeme na polovicu. Necháme asi 10 minút chladnúť.
- Na panvicu dáme rozohriať 1 PL oleja a pridáme umytý a osušený medvedí cesnak. Restujeme asi 3 – 4 minúty, kým nezvädne. Vypneme, preložíme do cedníka a necháme chladnúť. Z vychladnutého medvedieho cesnaku rukami vytlačíme prebytočnú tekutinu, vložíme ho do mixéra spolu s 1PL oleja a rozmixujeme na kašu.
- Vychladnuté zemiaky vydlabeme lyžičkou do misy. Mali by sme získať asi 450 g zemiakovej plnky. Pretlačíme ich cez lis na zemiaky alebo ich pretlačíme cez sito a pridáme k nim rozmixovaný medvedí cesnak, soľ a múku. Pomer múky k zemiakom by mal byť 1:4, tak si množstvo prispôsobíme podľa zemiakovej plnky.
- Zemiaky, medvedí cesnak, múku a soľ jemne premiešame vareškou alebo lyžicou, kým nevznikne krehké cesto. Potom ho prenesieme na dosku a rukami ho 5-6 krát jemne premiesime, kým sa cesto nespojí. Hotové cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme 15-20 minút odležať v chladničke.
- Keď je cesto odpočinuté, preložíme ho na jemne pomúčenú dosku. Nožom ho rozdelíme na 4 časti. Každú časť rukami rozvaľkáme na dlhé pásiky s hrúbkou približne 2,5-3 cm. Pomúčeným nožom ich nakrájame na 2 cm dlhé halušky.
- Potom zohrejeme 4 PL masla vo veľkej panvici na strednom ohni. Keď sa maslo roztopí a začne bublať, pridáme lístky šalvie a restujeme ich 3-4 minúty, kým nebudú voňavé.
- Medzitým privedieme do varu veľký hrniec s vodou. Pridáme soľ a keď voda zovrie, nahádžeme do nej halušky v dvoch dávkach, aby sa neprilepili. Varíme ich 1-2 minúty alebo kým nevyplávajú na povrch.
- Pomocou dierovanej lyžice postupne povyberáme gnocchi do masla a šalvie spolu s malou naberačkou vody, v ktorej sa halušky varili.
- Nakoniec ich opečieme na masle a šalvii 2-3 minúty, potom ochutíme korením a podľa potreby dosolíme alebo dokoreníme.