Preskočiť na obsah

Grilovaný losos s rebarborovou salsou, osviežujúci a originálny recept

Grilovaný losos s rebarborovou salsou je kulinárskym prejavom jari a leta, kde sa spája jemná chuť lososa s nečakanou sviežosťou rebarborovej salsy. Tento recept je oslavou kontrastov, ktoré spolu dokonale harmonizujú, ponúkajúc zážitok, ktorý je zároveň osviežujúci a nezabudnuteľne originálny. V srdci tohto jedla je losos, ryba obľúbená pre svoju jemnú textúru a bohaté nutričné hodnoty, ktorá na grile získava krásne zlatohnedú krustu a úžasnú arómu.

Na druhej strane, rebarborová salsa pridáva kulinárskemu dielu nečakaný zvrat. Rebarbora, tradične asociovaná s koláčmi a kompótmi, v tejto nezvyčajnej role prekvapí svojou schopnosťou oživiť a doplniť chuť ryby. Jej prirodzená kyselkavosť a sviežosť v kombinácii s jemnou sladkosťou a pikantnosťou salsy vytvárajú perfektnú harmóniu chutí.

Tento recept nie je len o vytváraní chutí; je to aj o objavovaní nových možností, ktoré ponúka kombinácia tradičných a nečakaných ingrediencií. Je to pozvanie do sveta kulinárskej kreativity, kde môžete experimentovať a objavovať nové chute. Grilovaný losos s rebarborovou salsou je dokonalým príkladom toho, ako môže jednoduché jedlo premeniť obyčajný večer na neobyčajnú gastronomickú udalosť.

Či už plánujete večeru pre dvoch, rodinnú oslavu, alebo len hľadáte nový recept na grilovačku, tento losos s rebarborovou salsou je skvelou voľbou. Nie len že je chutný a vizuálne príťažlivý, ale je aj pomerne jednoduchý na prípravu, čo z neho robí ideálnu voľbu pre každého, kto chce ohúriť bez zbytočného stresu v kuchyni. Pridajte k tomu skutočnosť, že je zdravý a plný omega-3 mastných kyselín, a máte recept, ktorý je nielen lahodný, ale aj dobrý pre vaše telo.

Recept Grilovaný losos s rebarborovou salsou

Ingrediencie

Grilovaný losos

  • 4 porcie lososa (asi 150-200g na porciu)
  • 2 PL olivového oleja
  • Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • 1 citrón, na plátky pre podávanie

Rebarborová salsa

  • 2 stredne veľké stonky rebarbory, nakrájané na malé kocky
  • 1 malá červená cibuľa, jemne nakrájaná
  • 1 zelená jalapeno paprička, jemne nakrájaná (voliteľné)
  • Šťava z 1 veľkej limetky
  • 2 PL čerstvého koriandru, nasekaného
  • Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • 1 ČL medu alebo cukru na zjemnenie kyslosti (voliteľné)

Postup

  1. Najskôr si pripravíme salsu. V strednej mise zmiešajte nakrájanú rebarboru, červenú cibuľu, jalapeno (ak používate), limetkovú šťavu a koriander. Pridajte soľ, čierne korenie a med (alebo cukor) podľa chuti na zjemnenie kyslosti. Nechajte salsu odstáť aspoň 20 minút, aby sa chute spojili a potom v prípade potreby ešte dochuťte.
  2. Lososové filety osušte papierovými utierkami a z oboch strán jemne potrite olivovým olejom. Osoľte a okoreňte. Rozohrejte gril na stredne vysokú teplotu. Grilujte lososa kožou dole asi 5-7 minút, potom opatrne otočte a dokončite grilovanie na druhej strane ďalšie 3-4 minúty, alebo kým nie je losos upečený a stále šťavnatý vo vnútri.
  3. Podávajte lososa s rebarborovou salsou na vrchu. Ozdobte plátkami citróna. Toto jedlo sa výborne hodí k ľahkému šalátu alebo pečeným novým zemiakom.

Grilovaný losos s rebarborovou salsou otázky a odpovede

Aký typ lososa by som mal použiť?

Ideálne je použiť čerstvého lososa s kožou, ktorý je známy svojou sviežosťou a kvalitou. Môžete použiť aj mrazeného lososa, ale uistite sa, že je úplne rozmrazený pred grilovaním.

Ako dlho by som mal grilovať lososa?

Grilovanie lososa obvykle trvá 6-8 minút na stranu pri priemernej teplote grilu. Doba grilovania môže závisieť od hrúbky filetov. Losos je hotový, keď sa mäso ľahko rozpadá vidličkou.

Môže byť rebarborová salsa pripravená vopred?

Áno, rebarborovú salsu môžete pripraviť niekoľko hodín vopred a uchovať ju v chladničke. To umožní, aby sa chute prepojili a salsa bola ešte chutnejšia.

Môžem rebarborovú salsu použiť aj s inými druhmi ryby?

Áno, rebarborová salsa je veľmi univerzálna a dobre sa hodí aj k iným druhom rýb, ako je treska, halibut alebo pstruh.

Ako mám spracovať rebarboru pre salsu?

Rebarboru by ste mali najprv dôkladne umyť, odstrániť listy (ktoré sú toxické) a tuhé časti. Potom ju nakrájajte na malé kúsky, ktoré sa budú ľahko kombinovať s ostatnými ingredienciami salsy.

Je rebarborová salsa pikantná?

Rebarborová salsa má skôr osviežujúcu a ľahko kyselkavú chuť vďaka rebarbore. Pikantnosť môžete prispôsobiť podľa vlastného vkusu pridaním čili papričiek alebo korenia.

Aké ďalšie ingrediencie môžem pridať do rebarborovej salsy?

Do rebarborovej salsy môžete pridať rôzne ingrediencie ako napríklad čerstvé bylinky (napr. koriander alebo mäta), jarnú cibuľku, červenú cibuľu, čili papričky alebo dokonca malé kúsky iného ovocia ako sú jahody alebo mango pre sladký kontrast.

Ako dlho vydrží rebarborová salsa v chladničke?

Rebarborová salsa by mala vydržať v chladničke 3-5 dní, ak je uložená v hermeticky uzavretej nádobe. Pred podávaním ju nechajte chvíľu odstáť pri izbovej teplote, aby sa jej chute mohli plne rozvinúť.

Ďalšie inšpirácie