Preskočiť na obsah

Wassail je tradičný sviatočný punč, ktorý sa podáva po stáročia hlavne v Anglicku. Je to upokojujúci nápoj, ktorý rodiny podávali koledníkom a iným návštevníkom počas vianočného obdobia. Tradícia chodenia z domu do domu na návštevu je známa ako wassailing a skupiny kamarátov často trávili celý deň alebo večer obchádzaním známych, u ktorých popíjali práve tento výnimočný o chutný nápoj.

Ingrediencie

  • 240 ml vody 
  • 2 tyčinky škorice 
  • 5 až 6 celých klinčekov 
  • 1/4 ČL mletého kardamónu 
  • 1/4 ČL mletého zázvoru 
  • 1/4 ČL mletého muškátového orieška 
  • 1,5 l suchého sherry 
  • 200 g kryštálového cukru 
  • 120 ml brandy 
  • 3 veľké žĺtky 
  • 6 veľkých vaječných bielkov 
  • Plátky jablka na ozdobu 

Postup

  1. Do hrnca nalejeme vodu a pridáme škoricu, klinčeky, kardamón, zázvor a muškátový oriešok. Zahrievame na miernom ohni 10 minút, ale nevaríme. Občas premiešame.  
  2. Pridáme sherry a cukor a zahrievame za občasného miešania niekoľko minút, aby sa cukor úplne rozpustil. Potom odstránime z ohňa.  
  3. V malej miske si vyšľaháme vaječné žĺtky. V druhej samostatnej miske si jemne našľaháme bielka do peny. Zmiešame teplú zmes sherry a vaječné žĺtky v mise na wassail. Potom prilejeme brandy a bielka vyšľahané do peny.  
  4. Nakoniec misu ozdobíme plátkami jablka alebo iným ovocím. 
Ďalšie inšpirácie