Preskočiť na obsah

Stifado je v podstate pomaly varený grécky guláš vyrobený z hovädzieho mäsa, varený v paradajkovej omáčke. Tento chutný pokrm sa môže variť celé hodiny, kým omáčka poriadne nezhustne a šťavnaté mäsité kúsky sa vám v ústach nerozpadnú.

Ingrediencie

  • 1 kg hovädzieho mäsa
  • 1,5 kg šalotky
  • 1/4 šálky olivového oleja
  • 3/4 šálky červeného vína
  • 3 PL červeného vínneho octu
  • 1/3 šálky koňaku
  • 2 zrelé paradajky (bez šupky) nahrubo nakrájané alebo v konzerve (400 g)
  • 1 bobkový list
  • 3–4 bobule nového korenia
  • štipka muškátového orieška
  • soľ
  • mleté čierne ​​​​korenie
  • vlažná voda

Postup

  1. Do väčšieho hrnca dáme rozohriať olej, pridáme mäso a opečieme ho z každej strany. Mäso pridávame postupne, nie všetko naraz.  
  2. Po opečení vyberieme mäso na tanier, zakryjeme a odložíme. Do zvyšného oleja pridáme nakrájanú šalotku a restujeme dozlatista.  
  3. Prilejeme koňak, víno a červený vínny ocot, zmes prikryjeme a necháme dusiť cca 3 minúty.  
  4. Do hrnca pridáme odstavené mäso a restujeme. Následne pridáme nakrájané paradajky, bobkový list, nové korenie, muškátový oriešok a trochu vody, kým nebude mäso úplne ponorené. Privedieme do varu, stiahneme oheň a necháme prikryté dusiť cca 1 – 1,5 hod. kým nebude mäso mäkké a pokiaľ omáčka nezhustne. Podľa potreby počas dusenia dolievame vodu, aby stifado nevyschlo. 
  5. Pred koncom varenia dochutíme soľou a mletým čiernym korením. Podávame s cestovinami a strúhaným syrom, prípadne s varenými zemiakmi.  
Ďalšie inšpirácie