Preskočiť na obsah

Jednoduchá hrášková polievka, recept na polievku z čerstvého hrachu

    Jednoduchá hrášková polievka, recept na polievku z čerstvého hrachu

    Jednoduchá hrášková polievka je lahodný a zdravý pokrm, ktorý je obzvlášť obľúbený počas jarných a letných mesiacov, keď je hrášok v sezóne. Táto polievka môže byť pripravená s rôznymi prísadami, ale základný recept zvyčajne obsahuje čerstvý hrášok, cibuľu, zeleninový vývar, soľ a korenie. Niektoré recepty môžu obsahovať aj smotanu alebo mlieko na zvýraznenie jemnej a krémové textúry polievky.

    Polievka z čerstvého hrachu má jemnú a sladkastú chuť, ktorú dopĺňa bohatá textúra. Je bohatá na vlákninu, bielkoviny a vitamíny, čo ju robí výživným a zdravým pokrmom. Je to tiež skvelá možnosť pre vegetariánov a vegánov, ak je pripravená s použitím zeleninového vývaru. Alternatívou je tiež hrášková polievka z mrazeného hrášku, pokiaľ nemáte doma čerstvý hrach.

    Polievka z čerstvého hrachu môže byť podávaná teplá alebo chladná, v závislosti od vašich preferencií a počasia. Je ideálnym ľahkým hlavným jedlom, ktoré môže byť podávané s čerstvým chlebom alebo krutónmi.

    Pre túto polievku je ideálne využiť čerstvý hrášok, keď je v sezóne, ale môže byť tiež pripravená s mrazeným hráškom počas celého roka. Bez ohľadu na to, ako ho pripravíte, polievka z čerstvého hrachu je chutným a výživným jedlom, ktoré si určite obľúbite.

    [sc name=“reklama_1″ ][/sc]

    Ingrediencie na hráškovú polievku

    • 1 PL olivového oleja
    • 1 cibuľa
    • 250 g zemiakov
    • 600 ml zeleninového vývaru
    • 500 g čerstvého hrášku
    • 10 lístkov čerstvej mäty
    • soľ
    • mleté čierne korenie
    [sc name=“reklama_2″ ][/sc]

    Postup prípravy hráškovej polievky

    Príprava základu

    Do hrnca dáme rozohriať olivový olej. Pridáme na kocky nakrájanú cibuľu a restujeme do sklovita asi 5 minút.

    Pridávanie ingrediencií

    Zemiaky očistíme a nakrájame na kocky. Keď je cibuľa mäkká pridáme zemiaky a minútku restujeme. Zalejeme vývarom a privedieme do varu. Znížime teplotu a zakryté varíme 10 minút alebo kým zemiaky nezmäknú.

    Varenie a dochucovanie

    Pridáme hrášok a varíme 4 minúty. Vypneme, osolíme, okoreníme a pridáme mätu. Necháme mierne vychladnúť.

    Mixovanie a podávanie

    Rozmixujeme tyčovým mixérom do hladka. Ak je polievka príliš hustá, prilejeme vývar alebo vodu. Podľa chuti dosolíme a dokoreníme.

    [sc name=“reklama_3″ ][/sc]

    Videorecept na hráškovú polievku

    Najčastejšie otázky o hráškovej polievke

    Čo je polievka z čerstvého hrachu?

    Polievka z čerstvého hrachu je jemná, zelená polievka, ktorá sa tradične vyrába z čerstvého alebo mrazeného zeleného hrášku. Je to výživná polievka, ktorá je bohatá na vitamíny, vlákninu a bielkoviny.

    Kedy je najlepší čas na prípravu polievky z čerstvého hrášku?

    Najlepší čas na prípravu polievky z čerstvého hrášku je počas jari a začiatkom leta, keď je hrášok v sezóne. Avšak, mrazený hrášok je dostupný počas celého roka, takže túto polievku môžete pripraviť kedykoľvek.

    Je polievka z čerstvého hrášku zdravá?

    Áno, polievka z čerstvého hrášku je výživná a zdravá. Je bohatá na vlákninu a bielkoviny a obsahuje mnoho dôležitých vitamínov a minerálov.

    Môžu vegetariáni a vegáni jesť polievku z čerstvého hrášku?

    Áno, polievka z čerstvého hrášku môže byť vegetariánska alebo vegánska, pokiaľ je pripravená so zeleninovým vývarom a bez pridania mliečnych produktov.

    Môže sa polievka z čerstvého hrášku jesť studená?

    Áno, polievka z čerstvého hrášku môže byť podávaná studená, čo je obzvlášť príjemné počas teplých letných mesiacov.

    [sc name=“reklama_end“ ][/sc]
    Ďalšie inšpirácie