Jednoduchá hrášková polievka je lahodný a zdravý pokrm, ktorý je obzvlášť obľúbený počas jarných a letných mesiacov, keď je hrášok v sezóne. Táto polievka môže byť pripravená s rôznymi prísadami, ale základný recept zvyčajne obsahuje čerstvý hrášok, cibuľu, zeleninový vývar, soľ a korenie. Niektoré recepty môžu obsahovať aj smotanu alebo mlieko na zvýraznenie jemnej a krémové textúry polievky.
Polievka z čerstvého hrachu má jemnú a sladkastú chuť, ktorú dopĺňa bohatá textúra. Je bohatá na vlákninu, bielkoviny a vitamíny, čo ju robí výživným a zdravým pokrmom. Je to tiež skvelá možnosť pre vegetariánov a vegánov, ak je pripravená s použitím zeleninového vývaru. Alternatívou je tiež hrášková polievka z mrazeného hrášku, pokiaľ nemáte doma čerstvý hrach.
Polievka z čerstvého hrachu môže byť podávaná teplá alebo chladná, v závislosti od vašich preferencií a počasia. Je ideálnym ľahkým hlavným jedlom, ktoré môže byť podávané s čerstvým chlebom alebo krutónmi.
Pre túto polievku je ideálne využiť čerstvý hrášok, keď je v sezóne, ale môže byť tiež pripravená s mrazeným hráškom počas celého roka. Bez ohľadu na to, ako ho pripravíte, polievka z čerstvého hrachu je chutným a výživným jedlom, ktoré si určite obľúbite.
[sc name=“reklama_1″ ][/sc]Ingrediencie na hráškovú polievku
- 1 PL olivového oleja
- 1 cibuľa
- 250 g zemiakov
- 600 ml zeleninového vývaru
- 500 g čerstvého hrášku
- 10 lístkov čerstvej mäty
- soľ
- mleté čierne korenie
Postup prípravy hráškovej polievky
Príprava základu
Do hrnca dáme rozohriať olivový olej. Pridáme na kocky nakrájanú cibuľu a restujeme do sklovita asi 5 minút.
Pridávanie ingrediencií
Zemiaky očistíme a nakrájame na kocky. Keď je cibuľa mäkká pridáme zemiaky a minútku restujeme. Zalejeme vývarom a privedieme do varu. Znížime teplotu a zakryté varíme 10 minút alebo kým zemiaky nezmäknú.
Varenie a dochucovanie
Pridáme hrášok a varíme 4 minúty. Vypneme, osolíme, okoreníme a pridáme mätu. Necháme mierne vychladnúť.
Mixovanie a podávanie
Rozmixujeme tyčovým mixérom do hladka. Ak je polievka príliš hustá, prilejeme vývar alebo vodu. Podľa chuti dosolíme a dokoreníme.
Videorecept na hráškovú polievku
Najčastejšie otázky o hráškovej polievke
Čo je polievka z čerstvého hrachu?
Polievka z čerstvého hrachu je jemná, zelená polievka, ktorá sa tradične vyrába z čerstvého alebo mrazeného zeleného hrášku. Je to výživná polievka, ktorá je bohatá na vitamíny, vlákninu a bielkoviny.
Kedy je najlepší čas na prípravu polievky z čerstvého hrášku?
Najlepší čas na prípravu polievky z čerstvého hrášku je počas jari a začiatkom leta, keď je hrášok v sezóne. Avšak, mrazený hrášok je dostupný počas celého roka, takže túto polievku môžete pripraviť kedykoľvek.
Je polievka z čerstvého hrášku zdravá?
Áno, polievka z čerstvého hrášku je výživná a zdravá. Je bohatá na vlákninu a bielkoviny a obsahuje mnoho dôležitých vitamínov a minerálov.
Môžu vegetariáni a vegáni jesť polievku z čerstvého hrášku?
Áno, polievka z čerstvého hrášku môže byť vegetariánska alebo vegánska, pokiaľ je pripravená so zeleninovým vývarom a bez pridania mliečnych produktov.
Môže sa polievka z čerstvého hrášku jesť studená?
Áno, polievka z čerstvého hrášku môže byť podávaná studená, čo je obzvlášť príjemné počas teplých letných mesiacov.