Preskočiť na obsah

Jahodová bábovka s mascarpone

Vyskúšajte túto skvelú kombináciu jahôd a mascarpone a túto dobrotu už nevymeníte za nič iné.

Ingrediencie

  • 850 g čerstvých jahôd 
  • 300 g kryštálového cukru a 2 PL cukru 
  • 170 g zmäknutého masla 
  • 3 vajcia 
  • 1 ČL vanilkového extraktu 
  • ½ ČL mandľového extraktu 
  • 320 g hladkej múky 
  • 15 g prášku do pečiva 
  • 160 g mascarpone  
  • 60 ml a 1 PL vody 
  • Štipka soli 

Postup

  1. Rúru si predhrejeme na 190 ° C. Plech vystelieme papierom na pečenie a vložíme doň jahody, 50 g cukru a štipku soli. Premiešame a pečieme, kým nie sú jahody veľmi mäkké a kým nevypustia dosť šťavy ( asi 30 minút), pričom každých 10 minút ich premiešame. Vyberieme z plechu a necháme vychladnúť. Šťavu z jahôd prelejeme do hrnčeka.  
  2. Ohraničený plech vystelieme papierom na pečenie. 
  3. Teplotu rúry znížime na 180 °C a formu na bábovku vymažeme maslom a vysypeme múkou. 
  4. V mise od kuchynského robota vyšľaháme maslo a 300 g cukru na strednej rýchlosti (asi 5 minút). Postupne zašľaháme vajcia a nakoniec vanilkový a mandľový extrakt. Šľaháme, kým sa zmes nespojí. 
  5. V druhej mise zmiešame múku s práškom do pečiva a v tretej mise vymiešame mascarpone s 1 PL vody. Do maslovej zmesi postupne striedavo zašľahávame múčnu zmes a mascarpone, kým sa zmes nespojí.  
  6. Vychladnuté jahody nakrájame na malé kúsky a primiešame do cesta. Bábovkovú formu vymažeme maslom a vysypeme múkou. Nalejeme cesto a formou niekoľkokrát poklepeme po pracovnej doske, aby sme odstránili vzduchové bublinky.  
  7. Pečieme 50 minút až 1 hodinu, pokiaľ špajdľa zapichnutá doprostred nebude suchá.  
  8. Po dopečenínecháme 15 minút chladnúť vo forme, potom bábovku otočíme a necháme 5 minút a potom bábovku vyklopíme.  
  9. V hrnci zmiešame 2 PL cukru a 60 ml vody. Privedieme do varu a občas premiešame, kým sa cukor nerozpustí. Odstránime z tepla a prilejeme šťavu z jahôd. Premiešame, necháme 5 minút vychladnúť a touto zmesou potrieme upečenú bábovku. Pred podávaním  necháme úplne vychladnúť. 
Ďalšie inšpirácie