Preskočiť na obsah

Jahodovo-rebarborový koláč, rýchly recept

Jahodovo rebarborový koláč - rýchly recept

Jahodovo-rebarborový koláč je osviežujúci a lahodný dezert, ktorý kombinuje sladké jahody s kyslou rebarborou v jednoduchom a chutnom koláči. Tento koláč je skvelým spôsobom, ako využiť sezónne ovocie a vytvoriť dokonalú harmóniu sladkej a kyslej chuti. Mäkké a vláčne cesto je v kombinácii s plnkou z jahôd a rebarbory, ktoré sa počas pečenia stávajú príjemne mäkkými a šťavnatými. Jahodovo-rebarborový koláč je ideálnym dezertom pre letné dni, ktorý si získava srdcia milovníkov ovocných koláčov.

REKLAMA

Kuchárska kniha týždňa

Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk

Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac

Ingrediencie na jahodovo-rebarborový koláč

Cesto 

  • 320 g hladkej múky 
  • 230 g masla  
  • 1 PL cukru 
  • Štipka soli  
  • 4 – 8 PL studenej vody 

Náplň 

  • 250 g rebarbory 
  • 250 g jahôd  
  • 300 g práškového cukru 
  • 2 PL krupice 
  • 1 PL hladkej múky 
  • 1/2 ČL citrónovej kôry 
  • 1/2 ČL citrónovej šťavy 
  • 1/2 ČL mletej škorice 
  • 1 ČL vanilkového extraktu 
  • 3 PL masla 
  • Kryštálový cukor 
  • 1 bielok 

Postup prípravy jahodovo-rebarborového koláča

  1. Do misy od kuchynského robota dáme asi 150 g múky, cukor, soľ a premiešame. Potom pridáme na kocky nakrájané maslo a miešame asi 10 – 15 sekúnd, kým sa maslo nezačne spájať s múkou. Zmes zasypeme zvyšnou múkou a miešame, kým nevznikne drobivé cesto. Nakoniec pridávame postupne po lyžiciach vodu ( najprv začneme so 4 lyžicami) a miešame, kým nevznikne hladké a kompaktné cesto.  
  2. Vzniknuté cesto rozdelíme na polovice a zabalíme do potravinovej fólie. Odložíme do chladničky na 2 hodiny, ideálne na celú noc.  
  3. Rúru si predhrejeme na 200 °C a formu na tart vymažeme maslom. Jednu polovicu cesta rozvaľkáme a vložíme do formy tak, aby zakrývala celé dno a boky.  
  4. Do veľkej misy dáme očistenú a nakrájanú rebarboru, odstopkované a nakrájané jahody, cukor, krupicu, hladkú múku, kôru a šťavu z citróna, štipku škorice a vanilku. Poriadne premiešame a vlejeme do pripravenej formy. Na vrch plnky dáme kúsky masla.  
  5. Druhú polovicu cesta rozvaľkáme a môžeme spraviť na vrch mriežku, prípadne povykrajujeme kvietky alebo iné tvary a pokryjeme ním vrch. Cesto potrieme rozšľahaným bielkom a posypeme kryštálovým cukrom.  
  6. Pečieme asi 10 – 15 minút, potom znížime teplotu na 180 °C a pečieme ďalších 50 minút alebo kým nezačne plnka bublať a vrchné cesto nebude zlatohnedé.  
  7. Po dopečení necháme na mriežke vychladnúť.  

Vianoce prichádzajú!

Ozdobte si svoj domov nádhernými vianočnými prvkami pre sviatočnú sezónu. Držiaky na sviečky, jasličky, girlandy na dvere či stolové dekorácie a samozrejme neodmysliteľný vianočný stromček vytvoria tú pravú sviatočnú náladu. Keď vo vzduchu zavoňajú prvé vianočné koláče, všetko bude už dokonale vyzdobené a pripravené.

REKLAMA

Najlepšie kuchynské pomôcky

Najčastejšie otázky o jahodovo-rebarborovom koláči

Aké je hlavné zloženie jahodovo-rebarborového koláča?

Hlavnými zložkami jahodovo-rebarborového koláča sú jahody, rebarbora a cesto. Jahody a rebarbora tvoria plnku koláča, zatiaľ čo cesto slúži na zakrytie a podporu plnky.

Môžem použiť mrazené jahody a rebarboru na prípravu koláča?

Áno, môžete použiť mrazené jahody a rebarboru na prípravu koláča, ale musíte ich rozmraziť a odkvapkať prebytočnú vlhkosť pred použitím. Mrazené ovocie môže vytvárať viac šťavy, takže môžete potrebovať pridať trochu viac múky na zahustenie plnky.

Ako sa skladuje jahodovo-rebarborový koláč?

Jahodovo-rebarborový koláč môžete skladovať v chladničke. Pred uložením by ste ho mali nechať vychladnúť na izbovú teplotu a potom ho môžete zabaliť do fólie alebo umiestniť do vzduchotesnej nádoby. V chladničke vydrží koláč obvykle 2-3 dni, no najlepšie chutí, keď je čerstvý.

Môžem použiť iné ovocie namiesto jahôd?

Samozrejme! Ak nie ste fanúšikom jahôd, môžete experimentovať s inými druhmi ovocia. Napríklad môžete použiť maliny, čučoriedky, broskyne alebo slivky. Výber ovocia závisí od vašich preferencií a sezóny.

Môže sa jahodovo-rebarborový koláč podávať aj studený?

Áno, jahodovo-rebarborový koláč môžete podávať aj studený. Môže byť osviežujúci dezert počas horúcich letných dní.

REKLAMA
4x hodnotené
Ďalšie inšpirácie

1 názor na “Jahodovo-rebarborový koláč, rýchly recept”

  1. Pingback: Čo s bielkami, 15 kreatívnych spôsobov využitia vaječných bielkov v kuchyni 2023 | Svetové recepty

Napíšte komentár k článku

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *