Preskočiť na obsah

Jahodovo-rebarborový koláč, rýchly recept

Jahodovo-rebarborový koláč je osviežujúci a lahodný dezert, ktorý kombinuje sladké jahody s kyslou rebarborou v jednoduchom a chutnom koláči. Tento koláč je skvelým spôsobom, ako využiť sezónne ovocie a vytvoriť dokonalú harmóniu sladkej a kyslej chuti. Mäkké a vláčne cesto je v kombinácii s plnkou z jahôd a rebarbory, ktoré sa počas pečenia stávajú príjemne mäkkými a šťavnatými. Jahodovo-rebarborový koláč je ideálnym dezertom pre letné dni, ktorý si získava srdcia milovníkov ovocných koláčov.

[sc name=“reklama_1″ ][/sc]

Ingrediencie na jahodovo-rebarborový koláč

Cesto 

  • 320 g hladkej múky 
  • 230 g masla  
  • 1 PL cukru 
  • Štipka soli  
  • 4 – 8 PL studenej vody 

Náplň 

  • 250 g rebarbory 
  • 250 g jahôd  
  • 300 g práškového cukru 
  • 2 PL krupice 
  • 1 PL hladkej múky 
  • 1/2 ČL citrónovej kôry 
  • 1/2 ČL citrónovej šťavy 
  • 1/2 ČL mletej škorice 
  • 1 ČL vanilkového extraktu 
  • 3 PL masla 
  • Kryštálový cukor 
  • 1 bielok 
[sc name=“reklama_2″ ][/sc]

Postup prípravy jahodovo-rebarborového koláča

  1. Do misy od kuchynského robota dáme asi 150 g múky, cukor, soľ a premiešame. Potom pridáme na kocky nakrájané maslo a miešame asi 10 – 15 sekúnd, kým sa maslo nezačne spájať s múkou. Zmes zasypeme zvyšnou múkou a miešame, kým nevznikne drobivé cesto. Nakoniec pridávame postupne po lyžiciach vodu ( najprv začneme so 4 lyžicami) a miešame, kým nevznikne hladké a kompaktné cesto.  
  2. Vzniknuté cesto rozdelíme na polovice a zabalíme do potravinovej fólie. Odložíme do chladničky na 2 hodiny, ideálne na celú noc.  
  3. Rúru si predhrejeme na 200 °C a formu na tart vymažeme maslom. Jednu polovicu cesta rozvaľkáme a vložíme do formy tak, aby zakrývala celé dno a boky.  
  4. Do veľkej misy dáme očistenú a nakrájanú rebarboru, odstopkované a nakrájané jahody, cukor, krupicu, hladkú múku, kôru a šťavu z citróna, štipku škorice a vanilku. Poriadne premiešame a vlejeme do pripravenej formy. Na vrch plnky dáme kúsky masla.  
  5. Druhú polovicu cesta rozvaľkáme a môžeme spraviť na vrch mriežku, prípadne povykrajujeme kvietky alebo iné tvary a pokryjeme ním vrch. Cesto potrieme rozšľahaným bielkom a posypeme kryštálovým cukrom.  
  6. Pečieme asi 10 – 15 minút, potom znížime teplotu na 180 °C a pečieme ďalších 50 minút alebo kým nezačne plnka bublať a vrchné cesto nebude zlatohnedé.  
  7. Po dopečení necháme na mriežke vychladnúť.  
[sc name=“reklama_3″ ][/sc]

Najčastejšie otázky o jahodovo-rebarborovom koláči

Aké je hlavné zloženie jahodovo-rebarborového koláča?

Hlavnými zložkami jahodovo-rebarborového koláča sú jahody, rebarbora a cesto. Jahody a rebarbora tvoria plnku koláča, zatiaľ čo cesto slúži na zakrytie a podporu plnky.

Môžem použiť mrazené jahody a rebarboru na prípravu koláča?

Áno, môžete použiť mrazené jahody a rebarboru na prípravu koláča, ale musíte ich rozmraziť a odkvapkať prebytočnú vlhkosť pred použitím. Mrazené ovocie môže vytvárať viac šťavy, takže môžete potrebovať pridať trochu viac múky na zahustenie plnky.

Ako sa skladuje jahodovo-rebarborový koláč?

Jahodovo-rebarborový koláč môžete skladovať v chladničke. Pred uložením by ste ho mali nechať vychladnúť na izbovú teplotu a potom ho môžete zabaliť do fólie alebo umiestniť do vzduchotesnej nádoby. V chladničke vydrží koláč obvykle 2-3 dni, no najlepšie chutí, keď je čerstvý.

Môžem použiť iné ovocie namiesto jahôd?

Samozrejme! Ak nie ste fanúšikom jahôd, môžete experimentovať s inými druhmi ovocia. Napríklad môžete použiť maliny, čučoriedky, broskyne alebo slivky. Výber ovocia závisí od vašich preferencií a sezóny.

Môže sa jahodovo-rebarborový koláč podávať aj studený?

Áno, jahodovo-rebarborový koláč môžete podávať aj studený. Môže byť osviežujúci dezert počas horúcich letných dní.

[sc name=“reklama_end“ ][/sc]
Ďalšie inšpirácie