Halászlé sú rybacia polievka obľúbená nielen v Maďarsku ale aj u nás na Slovensku. Varí sa z rôznych rýb, ale najčastejšie zo sumca, kapra alebo šťuky spolu so zeleninou. Najčastejšie sa podáva s bielym pečivom.

Ingrediencie

  • 1 -2 ks ostriež, kapor alebo šťuka (filet, kosti a hlava) 
  • 60 ml olivového oleja 
  • 2 cibule 
  • 1 zelená paprika 
  • 3 paradajky 
  • 2 lyžice sladkej maďarskej papriky 
  • 3 l vody 
  • kyslá smotana, chlieb a petržlenová vňať na servírovanie 

Postup prípravy

  1. Filet nakrájame na kocky a odložíme do chladničky. Do hrnca dáme zohriať 1PL olivového oleja na miernom ohni, pridáme hlavy a kosti rýb, otočíme a opekáme cca 2 minúty. Pridáme 3 litre studenej vody, privedieme do varu a varíme cca 30 minút. Precedíme cez jemné sitko vystlané kuchynskou textíliou a zvyšky rýb zlikvidujeme. 
  2. Do veľkého hrnca dáme rozohriať olej, pridáme cibuľu a zelenú papriku a za stáleho miešania varíme na strednom ohni do zmäknutia. Pridáme paradajky a za občasného miešania varíme ďalších 5 minút. 
  3. Pridáme červenú papriku a miešame 1 minútu alebo kým nebude voňavá, potom prlejeme precedený vývar a dusíme 40 minút. Dochutíme soľou a korením. Pridáme kúsky filetu a varíme 10 minút alebo kým sa neuvaria. 
  4. Servírujeme s kyslou smotanou a petržlenovou vňaťou. Podávame s chlebom.