Pita je druh pšeničného chleba. Jedná sa o tradičné jedlo blízkovýchodnej a stredozemnej kuchyne. Pita slúži na namáčanie do omáčky alebo hummusu či ako príloha nielen k rôznym gréckym jedlám.
Ingrediencie
- 500 – 530 g bielej chlebovej múky alebo 50 % bielej a 50 % celozrnnej múky
- 360 g vlažnej vody
- 3 PL suchého instantného droždia
- 1 ČL soli
- 1 ČL cukru
Postup prípravy
- Do misky kuchynského robota pridáme droždie, cukor a vodu a jemne premiešame, aby sa droždie rozpustilo. Odložíme na 5-10 minút, kým sa droždie neaktivuje.
- Pridáme múku a soľ a miešame pomocou háku na cesto 6-8 minút, až pokým nebude z cesta elastická lepivá guľôčka.
- Keď máme cesto takto pripravené, potrieme ho olivovým olejom, vložíme do misy a prikryjeme plastovou fóliou a kuchynskou utierkou. Necháme ho na teplom mieste odležať aspoň 20 minút, alebo kým nezdvojnásobí svoj objem.
- Vyberieme cesto z misky a jemne ho tvarujeme rukami. Ak je príliš lepkavé, pridáme trochu múky a cesto rozdelíme na 6 častí. Pred tvarovaním necháme guličky cesta oddychovať 15 minút.
- Na formovanie pita chleba môžeme použiť valček alebo ho natiahnuť rukami na kruh s priemerom asi 20 cm. Valček vytvorí chrumkavejší pita chlieb, kým ručným natiahnutím mäkší a nadýchanejší.
- Takto vytvarovaný chlieb pevne postláčame končekmi prstov, aby sme vytvorili jamky, prípadne môžeme použiť vidličku a na vrchu urobíme malé otvory.
- Rozohrejeme si panvicu (môžeme pridať kvapku olivového oleja a zvyšok utrieme kuchynskou utierku) a pečieme pita chlieb z každej strany cca 3 minúty. Počas pečenia môžeme panvicu zakryť pokrievkou, aby bol chlieb stále mäkký.
Ďalšie recepty
Výborný hlivový guláš - overený recept
Talianske tekvicovo-špenátové lasagne - originálny recept
Grilovaná cuketa v oleji s balzamicom - jednoduchý recept
Vegánsky zemiakový šalát - vianočný a veľkonočný recept
Špagety al pomodoro s bazalkou a syrom - originálny taliansky recept
Pravé grécke hovädzie stifado - originálny a chutný recept
Zeleninové fašírky - vegánsky recept
Pravé makové šúľance zo zemiakového cesta - originálny slovenský recept
Špagety Lo Mein - jednoduchý recept
Moussaka (musaka) - tradičný a originálny grécky recept s paradajkami a baklažánom