...

Pita je druh pšeničného chleba. Jedná sa o tradičné jedlo blízkovýchodnej a stredozemnej kuchyne. Pita slúži na namáčanie do omáčky alebo hummusu či ako príloha nielen k rôznym gréckym jedlám.

Ingrediencie

  • 500 – 530 g bielej chlebovej múky alebo 50 % bielej a 50 % celozrnnej múky 
  • 360 g  vlažnej vody 
  • 3 PL suchého instantného droždia 
  • 1 ČL soli 
  • 1 ČL cukru 

Postup prípravy

  1. Do misky kuchynského robota pridáme droždie, cukor a vodu a jemne premiešame, aby sa droždie rozpustilo. Odložíme na 5-10 minút, kým sa droždie neaktivuje. 
  2. Pridáme múku a soľ a miešame pomocou háku na cesto 6-8 minút, až pokým nebude z cesta elastická lepivá guľôčka.  
  3. Keď máme cesto takto pripravené, potrieme ho olivovým olejom, vložíme do misy a prikryjeme plastovou fóliou a kuchynskou utierkou. Necháme ho na teplom mieste odležať aspoň 20 minút, alebo kým nezdvojnásobí svoj objem. 
  4. Vyberieme cesto z misky a jemne ho tvarujeme rukami. Ak je príliš lepkavé, pridáme trochu múky a cesto rozdelíme na 6 častí. Pred tvarovaním necháme guličky cesta oddychovať 15 minút. 
  5. Na formovanie pita chleba môžeme použiť valček alebo ho natiahnuť rukami na kruh s priemerom asi 20 cm. Valček vytvorí chrumkavejší pita chlieb, kým ručným natiahnutím mäkší a nadýchanejší. 
  6. Takto vytvarovaný chlieb pevne postláčame končekmi prstov, aby sme vytvorili jamky, prípadne môžeme použiť vidličku a na vrchu urobíme malé otvory. 
  7. Rozohrejeme si panvicu (môžeme pridať kvapku olivového oleja a zvyšok utrieme kuchynskou utierku) a pečieme pita chlieb z každej strany cca 3 minúty. Počas pečenia môžeme panvicu zakryť pokrievkou, aby bol chlieb stále mäkký.