Preskočiť na obsah

Jednoduchý pita chlieb

Tento recept je pre tradičný stredomorský chlieb, známy aj ako pita. Potrebujete základné suroviny, ako je múka, voda, kvasnice a soľ . V miske zmiešajte múku, soľ a kvasnice, pridajte vodu a dôkladne premiešajte, kým nevytvoríte hladké cesto. Nechajte cesto kysnúť na teplom mieste asi 20 minút, kým sa zdvojnásobí objem. Potom formujte cesto do guľôčok a nechajte ho ešte niekoľko minút kysnúť. Na rozohriatej panvici pečte pita chlieb z oboch strán, kým nie je zlatistý a dokonale prepečený. Tento chlieb je skvelý ako príloha k rôznym pokrmom, ale aj ako samostatné jedlo s dipom alebo ovocím. Je to skvelá alternatíva k obyčajnému chlebu a je ľahký na prípravu aj pre začiatočníkov.

Pita je druh pšeničného chleba. Jedná sa o tradičné jedlo blízkovýchodnej a stredozemnej kuchyne. Pita chlieb tiež môžete namáčať do omáčky alebo hummusu či ponúknuť ako prílohu nielen k rôznym gréckym jedlám.

Ingrediencie

  • 500 – 530 g bielej chlebovej múky alebo 50 % bielej a 50 % celozrnnej múky 
  • 360 g  vlažnej vody 
  • 3 PL suchého instantného droždia 
  • 1 ČL soli 
  • 1 ČL cukru 

Postup

  1. Do misky kuchynského robota pridáme droždie, cukor a vodu a jemne premiešame, aby sa droždie rozpustilo. Odložíme na 5-10 minút, kým sa droždie neaktivuje. 
  2. Pridáme múku a soľ a miešame pomocou háku na cesto 6-8 minút, až pokým nebude z cesta elastická lepivá guľôčka.  
  3. Keď máme cesto takto pripravené, potrieme ho olivovým olejom, vložíme do misy a prikryjeme plastovou fóliou a kuchynskou utierkou. Necháme ho na teplom mieste odležať aspoň 20 minút, alebo kým nezdvojnásobí svoj objem. 
  4. Vyberieme cesto z misky a jemne ho tvarujeme rukami. Ak je príliš lepkavé, pridáme trochu múky a cesto rozdelíme na 6 častí. Pred tvarovaním necháme guličky cesta oddychovať 15 minút. 
  5. Na formovanie pita chleba môžeme použiť valček alebo ho natiahnuť rukami na kruh s priemerom asi 20 cm. Valček vytvorí chrumkavejší pita chlieb, kým ručným natiahnutím mäkší a nadýchanejší. 
  6. Takto vytvarovaný chlieb pevne postláčame končekmi prstov, aby sme vytvorili jamky, prípadne môžeme použiť vidličku a na vrchu urobíme malé otvory. 
  7. Rozohrejeme si panvicu (môžeme pridať kvapku olivového oleja a zvyšok utrieme kuchynskou utierku) a pečieme pita chlieb z každej strany cca 3 minúty. Počas pečenia môžeme panvicu zakryť pokrievkou, aby bol chlieb stále mäkký.  
Ďalšie inšpirácie