Preskočiť na obsah

Jemná francúzska paštéta z kačacej pečene

Ak si nemôžete dovoliť drahú husaciu pečeň foie gras, vyskúšajte tento jednoduchý, ale elegantný recept na paštétu s použitím lacnejších kačacích pečienok.

Ingrediencie

  • 300 g kačacích pečení 
  • 1 šalotka alebo červená cibuľa 
  • 2 PL oleja ale najlepší je kačací tuk  
  • 2 strúčiky cesnaku 
  • 50 ml brandy 
  • 20 ml smotany na šľahanie 
  • 50 g masla 
  • Soľ 
  • Mleté čierne korenie 
  • Tymián čerstvý alebo sušený 
  • Brusnicový džem 

Postup

  1. Kačaciu pečeň si očistíme a nakrájame na plátky. Šalotku alebo cibuľu  a cesnak si nasekáme nadrobno.  
  2. V panvici si roztopíme kačací tuk a orestujeme cibuľku do sklovita na miernej teplote. Pridáme pečeň a zvýšime teplotu. Sprudka orestujeme cca 1- 2 minúty, kým sa pečeň nezatiahne. Potom znížime teplotu, pridáme cesnak, tymian a čierne korenie. Restujeme asi minútu, kým cesnak nezačne uvoľňovať vôňu.  
  3. Pridáme brandy a varíme kým sa nevyparí celá tekutina. Odstavíme a necháme trochu odstáť.  
  4. Keď sú pečienke ešte teplé, vložíme ich do mixéra spolu s maslom a rozmixujeme na jemnú konzistenciu. Pridáme smotanu a soľ a znova mixujeme. Nátierka bude mať jemnú krémovú konzistenciu.  
  5. Podľa chuti dosolíme alebo dokoreníme. Podávame s čerstvým chlebom a brusnicami.
Ďalšie inšpirácie