Preskočiť na obsah

Kedgeree je jedlo pozostávajúce z varenej ryby, varenej ryže, petržlenu, vajca na tvrdo, kari, masla alebo smotany. Vzniklo medzi britskými koloniálnymi obyvateľmi v Indii, a preto sa do Spojeného kráľovstva dostalo ako obľúbené anglické raňajky vo viktoriánskych časoch, ktoré boli súčasťou vtedy módnej anglo-indickej kuchyne.

Ingrediencie

  • 475g filé z údenej tresky 
  • 2 bobkové listy 
  • 200 g ryže basmati  
  • 4 vajcia  
  • 100 g mrazeného hrášku 
  • 40 g masla 
  • 1 lPL slnečnicového oleja 
  • 1 cibuľu  
  • 1 vrchovatá PL kari 
  • 3 PL smotany na šľahanie 
  • 3 PL nasekanej čerstvej petržlenovej vňate 
  • Šťava z ½ citróna 
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie 

Postup

  1. Do väčšej panvice vložíme tresku kožou nahor a zalejeme ju  500 ml vody. Pridáme bobkové listy a privedieme do varu. Rybu varíme  8–10 minút, kým nie je hotová.  Necháme odkvapkať v cedníku umiestnenom nad miskou, odložíme si vodu, v ktorej sme varili tresku a vyhodíme z nej bobkové listy. 
  2. Vývar prelejeme do hrnca a pridáme ryžu. Prikryjeme a privedieme do varu. Znížime teplotu a ryžu 10 minút veľmi jemne podusíme. Potom vypneme oheň a necháme ryžu prikrytú ešte 3-5 minút alebo pokiaľ ryža neabsorbuje všetok vývar. 
  3. Kým sa ryža varí, v hrnci privedieme do varu trochu vody. Pridáme vajcia a varíme 8 minút. Scedíme ich v sitku pod tečúcou studenou vodou a keď vychladnú, opatrne ich ošúpeme a odložíme. Hrášok, uvaríme v malom hrnci s vriacou vodou a scedíme. 
  4. Vo veľkej panvici rozpustíme maslo s olejom a na miernom ohni za občasného miešania opekáme cibuľku 5 minút, kým nebude mäkká. Pridáme kari a za stáleho miešania varíme ďalšie 3 minúty. Uvarenú ryžu vložíme do panvice a primiešame do cibule. Pridáme hrášok, smotanu, petržlenovú vňať a mleté čierne korenie. 
  5. Rybu nakrájame na hrubé kúsky a pridáme ich na panvicu. Jemne vmiešame citrónovú šťavu a varíme 1-2 minúty. Vajcia nakrájame na štvrtiny a položíme ich na ryžu. Panvicu prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni varíme 2–3 minúty, alebo kým sa vajcia nezohrejú, a potom podávame. 
Ďalšie inšpirácie