Preskočiť na obsah

Kiwi džem. Recept na netradičný ale o to chutnejší džem

    Kiwi džem. Recept na netradičný ale o to chutnejší džem

    Príprava domáceho džemu je jednou z najkrajších tradícií, ktorá nás spája s minulosťou a umožňuje nám vychutnávať si chuť ovocia aj v čase, keď už nie je sezóna. Tento proces je nielen praktický, ale aj nesmierne uspokojujúci, pretože viete, že každá lyžička džemu, ktorú si dáte na chlieb alebo do jogurtu, je plná prírodných chutí a láskyplne vyrobená vlastnými rukami. Jedným z menej tradičných, ale nesmierne chutných a osviežujúcich druhov džemu je kiwi džem.

    Kiwi, pôvodom z Číny, je ovocie, ktoré sa rozšírilo do celého sveta a stalo sa obľúbeným pre svoju jedinečnú kombináciu sladkosti a kyslosti, ako aj pre svoje vysoké výživové hodnoty. Toto malé ovocie je plné vitamínu C, vitamínu K, vlákniny a antioxidantov, čo z neho robí vynikajúci doplnok do každodennej stravy. Kiwi džem je skvelým spôsobom, ako zachytiť a uchovať všetky tieto benefity v podobe lahodného, sladkého produktu.

    Príprava kiwi džemu je skvelou príležitosťou na experimentovanie s chutnými kombináciami a na objavovanie nových spôsobov, ako si vychutnať toto ovocie. Môžete sa rozhodnúť pre číry džem, ktorý zachováva pôvodnú farbu a chuť kiwi, alebo pridať ďalšie ingrediencie, ako je vanilka alebo zázvor, ktoré dodajú džemu zaujímavý nádych. Navyše, výroba vlastného džemu vám umožňuje kontrolovať množstvo cukru a prísad, čo je obrovskou výhodou v porovnaní s komerčne dostupnými produktmi.

    Dôležitou súčasťou prípravy kiwi džemu je aj sterilizácia pohárov, čo zabezpečí dlhodobú trvanlivosť džemu bez potreby konzervantov. Tento krok je nevyhnutný pre zachovanie čerstvosti a bezpečnosti vašich výrobkov. Hoci môže sterilizácia znieť zložito, v skutočnosti je to jednoduchý proces, ktorý zvládne každý.

    Keď si vyhradíte čas na prípravu domáceho džemu, nielenže získate chutný produkt, ale tiež zažijete radosť z tvorby a zdieľania vlastných výtvorov s rodinou a priateľmi. Domáci džem je skvelým darčekom, ktorý ukazuje, že ste venovali čas a úsilie na vytvorenie niečoho špeciálneho.

    Kiwi džem recept

    Ingrediencie

    • 1 kg kiwi
    • 800 g cukru
    • 1 citrón (šťava)
    • 1 balíček želírovacieho cukru (20 g, voliteľné pre lepšie tuhnutie)

    Postup

    1. Príprava kiwi: Kiwi olúpte a nakrájajte na malé kúsky. Ak preferujete jemnejšiu textúru, môžete kiwi rozmixovať na pyré pomocou mixéra.
    2. Príprava ovocnej zmesi: Vložte nakrájané alebo rozmixované kiwi do veľkého hrnca. Pridajte cukor a šťavu z jedného citróna. Premiešajte všetky ingrediencie.
    3. Varenie: Zmes priveďte k varu na strednom ohni, za občasného miešania, aby sa cukor rozpustil. Keď začne zmes vrieť, znížte teplotu a nechajte ju mierne variť asi 20-30 minút, alebo kým džem nezačne hustnúť. Počas varenia občas premiešajte.
    4. Testovanie hustoty: Na testovanie, či má džem správnu konzistenciu, môžete použiť metódu studeného tanierika. Pred začiatkom varenia džemu vložte malý tanierik do mrazničky. Keď si myslíte, že džem je hotový, kvapnite trošku džemu na studený tanierik a nechajte ho chvíľu vychladnúť. Ak džem nesteká a drží tvar, je hotový.
    5. Želírovací cukor (voliteľné): Ak chcete dosiahnuť pevnejšiu konzistenciu, pridajte želírovací cukor podľa návodu na obale, zvyčajne na posledných 5 minút varenia.
    6. Sterilizácia pohárov: Medzitým, čo sa džem varí, pripravte sterilné sklenené poháre. Poháre a viečka môžete sterilizovať vo vriacej vode po dobu 10 minút alebo ich dať do rúry pri teplote 120°C na 15 minút.
    7. Plnenie pohárov: Horúci džem nalejte do sterilných pohárov a hneď pevne uzavrite viečka. Poháre otočte hore dnom na 5-10 minút, aby sa vytvoril vákuový uzáver. Potom ich otočte späť.
    8. Skladovanie: Po úplnom vychladnutí uskladnite džem na chladnom a tmavom mieste. Takto pripravený džem vydrží niekoľko mesiacov.

    Kiwi džem otázky a odpovede

    Prečo by som mal skúsiť vyrobiť kiwi džem doma?

    Vyrobiť kiwi džem doma vám umožňuje kontrolovať ingrediencie a množstvo cukru, čo je výhodou oproti komerčne dostupným džemom. Navyše, domáci džem je čerstvý, bez konzervantov a môžete ho prispôsobiť svojím chuťovým preferenciám.

    Aké kiwi je najlepšie na prípravu džemu?

    Najlepšie je použiť zrelé, ale nie príliš mäkké kiwi. Zrelé kiwi má sladšiu chuť a ľahšie sa spracováva. Vyhnite sa kiwi, ktoré je tvrdé alebo má viditeľné poškodenia.

    Potrebujem použiť želírovací cukor?

    Použitie želírovacieho cukru je voliteľné. Ak preferujete pevnejšiu konzistenciu džemu, želírovací cukor pomôže dosiahnuť želaný výsledok. Ak ho nepoužijete, džem bude trochu tekutejší, ale stále chutný.

    Ako sterilizovať poháre na džem?

    Poháre a viečka môžete sterilizovať vo vriacej vode po dobu 10 minút alebo ich dať do rúry pri teplote 120°C na 15 minút. Uistite sa, že sú suché a čisté pred naplnením džemom.

    Ako dlho vydrží domáci kiwi džem?

    Ak je džem správne sterilizovaný a uskladnený na chladnom a tmavom mieste, môže vydržať niekoľko mesiacov. Po otvorení ho uchovávajte v chladničke a spotrebujte do 1-2 týždňov.

    Môžem do džemu pridať iné ovocie?

    Áno, môžete experimentovať s pridaním iného ovocia, ako je napríklad jahody, jablká alebo zázvor. Kombinácia rôznych druhov ovocia môže vytvoriť zaujímavé chuťové variácie.

    Ako zistím, že džem má správnu konzistenciu?

    Použite metódu studeného tanierika: pred začiatkom varenia vložte malý tanierik do mrazničky. Keď si myslíte, že džem je hotový, kvapnite trošku džemu na studený tanierik a nechajte ho chvíľu vychladnúť. Ak džem nesteká a drží tvar, je hotový.

    Ďalšie inšpirácie