Využite obdobie chutných tekvíc naplno a vyskúšajte jednoduchý recept na lahodné krémové cestoviny, ktoré sú veľmi obľúbené hlavne u detí, ale určite si na nich pochutia aj dospelí.
Ingrediencie
- 2 PL olivového oleja
- 1 cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- 500 g ošúpanej, vydlabanej a pokrájanej dužiny tekvice
- 50-100 ml plnotučného mlieka
- 2 PL paradajkového pretlaku
- 2 PL mascarpone
- 350 g penne cestovín
- 40 g strúhaného parmezánu a navyše na servírovanie
Postup
- Vo veľkej panvici si rozohrejeme olej na miernom ohni a orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu so štipkou soli do sklovita. (cca 8 minút). Pridáme prelisovaný cesnak, restujeme ešte 1 minútu a odstavíme z ohňa. Necháme mierne vychladnúť.
- Medzitým si v menšom hrnci uvaríme tekvicu v osolenej vode (10 – 15 minút), kým nebude mäkká. Scedíme a preklopíme do mixéra. Pridáme 50 ml mlieka a opraženú cibuľku. Rozmixujeme do hladka, pričom postupne pridávame ďalšie mlieko, kým nebude zmes dostatočne hustá.
- Túto zmes prelejeme do väčšej panvice, pridáme paradajkový pretlak s mascarpone a na miernom ohni privedieme do varu.
- Cestoviny si uvaríme vo väčšom hrnci s vriacou osolenou vodou. Scedíme, pričom si odložíme hrnček vody z uvarených cestovín. Cestoviny primiešame k tekvicovej omáčke, pridáme parmezán a 50 – 100 ml odloženej vody. Okoreníme a posypeme extra parmezánom.