Preskočiť na obsah

Kuracie prsia plnené špenátom a feta syrom

    Kuracie prsia plnené špenátom a feta syrom

    Kuracie prsia plnené špenátom a feta syrom sú kulinárskou delikatesou, ktorá kombinuje jemné a šťavnaté kuracie mäso s bohatou a výraznou chuťou špenátu a feta syra. Tento recept je dokonalým príkladom toho, ako sa dajú tradičné suroviny premeniť na jedinečné a pôsobivé jedlo, ktoré môže byť servírované ako elegantný hlavný chod na rodinnom obede alebo večeri, alebo dokonca pri špeciálnych príležitostiach.

    Hlavnou ingredienciou tohto receptu sú kuracie prsia, ktoré sú vďaka svojej jemnosti a univerzálnosti ideálne na plnenie. V kombinácii s výraznou chuťou špenátu a slaného, krémového feta syra vzniká perfektná harmónia chutí. Špenát, známy svojimi zdravotnými benefitmi, pridáva nielen nutričnú hodnotu, ale aj krásnu zelenú farbu a sviežu chuť. Feta syr, s jeho charakteristickou chuťou a textúrou, je skvelým doplnkom k mäkkému kuraciemu mäsu a špenátu.

    Tento recept ponúka veľkú variabilitu – môžete ho prispôsobiť podľa svojich chutí pridaním rôznych byliniek, korenín, alebo dokonca iných druhov syra. Bez ohľadu na vaše preferencie, kuracie prsia plnené špenátom a feta syrom sú vždy zárukou lahodného a esteticky príťažlivého jedla.

    Či už ste skúsený kuchár alebo len začínate s varením, tento recept je ideálnou voľbou pre každého, kto chce ohromiť svojich hostí alebo si len jednoducho vychutnať luxusný obed či večeru doma. Kuracie prsia plnené špenátom a feta syrom sú nielen chutné, ale aj vizuálne príťažlivé, čo z nich robí perfektné jedlo pre každú príležitosť.

    Ingrediencie na plnené kuracie prsia

    • 4 kuracie prsia (bez kosti a kože)
    • 200 g čerstvého špenátu
    • 100 g feta syra
    • 2 strúčiky cesnaku
    • 1 malá cibuľa
    • 1 PL olivového oleja
    • Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
    • Štipka mletého muškátového oriešku
    • 120 ml kuracieho vývaru alebo bieleho vína
    • Ďalší olivový olej na panvicu

    Postup prípravy plnených kuracích pŕs

    Príprava náplne

    Na panvici zohrejte 1 lyžicu olivového oleja. Pridajte cibuľu a cesnak, restujte, kým nezmäknú. Pridajte špenát a varte, kým nezvädne. Odstráňte z tepla a nechajte mierne vychladnúť. Pridajte rozdrobený feta syr, osoľte, okoreňte a pridajte štipku muškátového oriešku.

    Príprava kuracích pŕs

    Každé prso jemne naklepte, aby ste vytvorili rovnomernú hrúbku. Potom opatrne vyrežte otvor, do ktorého budete plniť.

    Plnenie

    Naplňte každé prso pripravenou špenátovo-feta zmesou.

    Pečenie

    Na veľkej panvici zohrejte trochu olivového oleja. Pridajte naplnené kuracie prsia a opečte ich z každej strany, aby sa krásne zapiekli. Potom pridajte kurací vývar alebo biele víno, zakryte a duste na miernom ohni približne 20-30 minút, alebo kým nie sú prsia úplne prepečené.

    Podávanie

    Hotové prsia podávajte so šťavou z panvice. Skvelo chutia s ryžou, pečenými zemiakmi alebo ľahkým šalátom.

    Ako môžem zabrániť tomu, aby špenát pustil príliš veľa vody pri varení?

    Pred plnením kuracích pŕs odstráňte zo špenátu čo najviac vody. Môžete ho po krátkom povarení scediť a dôkladne vytlačiť, aby ste sa zbavili prebytočnej vlhkosti.

    Môžem nahradiť feta syr iným druhom syra?

    Áno, feta syr môžete nahradiť inými druhmi syrov, ako je napríklad kozí syr, ricotta, alebo dokonca mozzarella pre menej intenzívnu chuť.

    Aké korenie sa najlepšie hodí k tomuto receptu?

    Klasické korenie ako čerstvý čierny koreň, soľ, a muškátový oriešok sú ideálne. Môžete pridať aj trochu čerstvého tymianu alebo rozmarínu pre dodatočnú arómu.

    Môžem tento recept pripraviť vopred?

    Áno, môžete prsia naplniť a pripraviť vopred, potom ich uchovať v chladničke a upiecť tesne pred podávaním. Tento spôsob je ideálny, ak plánujete hostí a potrebujete ušetriť čas.

    Aké prílohy sa hodia k tomuto jedlu?

    Tento recept sa skvele hodí s ľahkými prílohami, ako je pečená alebo varená zelenina, ľahký šalát alebo dokonca s jednoduchou ryžou alebo quinoou.

    Ako môžem prsia uzavrieť, aby náplň nevytekala?

    Môžete použiť špáradlá alebo kuchynský špagát na zabezpečenie pŕs a udržanie náplne vnútri počas varenia.

    Môžem použiť mrazený špenát?

    Áno, môžete použiť aj mrazený špenát, ale nezabudnite ho pred použitím rozmraziť a dôkladne odstrániť prebytočnú vodu.

    Je možné toto jedlo upiecť v rúre namiesto smaženia na panvici?

    Áno, môžete prsia naplniť, obaliť v korení alebo strúhanke a upiecť v rúre pri teplote približne 180°C asi 20-30 minút.

    Ďalšie inšpirácie