Preskočiť na obsah

Souvlaki je obľúbené grécke jedlo pozostávajúce z malých kúskov mäsa a niekedy aj zeleniny grilovaných na špíze . Podáva sa na špajli, z ktorej sa priamo konzumuje, prípadne tiež v chlebe pita. V Grécku sa suvlaki tradične robí z bravčového alebo jahňacieho, v poslednej dobe často aj z kuracieho mäsa. V iných krajinách a pre turistov môže byť suvlaki aj z rybieho mäsa.

Ingrediencie

  • 4 ks kuracie prsia  
  • 4 PL olivového oleja 
  • šťava z 1 citróna 
  • 1 strúčik cesnaku, mletý 
  • 2 lyžice sušené oregano 
  • soľ  
  • čierne mleté korenie 

Na servírovanie

  • 8 pita chlebov 
  • olivový olej 
  • 1 – 2 ČL sušeného oregana 
  • 1 paradajka  
  • 1 červená cibuľa  
  • soľ  
  • mleté čierne korenie 
  • 8–9 drevených špajlí 

Postup

  1. Kuracie prsia nakrájame na 2-3 cm kúsky. Vložíme ich do misy a pridáme olivový olej, šťavu z citróna, prelisovaný strúčik cesnaku, sušené oregano soľ a mleté čierne korenie. Rukami poriadne premiešame, prekryjeme igelitom a vložíme do chladničky aspoň na 1 hodinu.  
  2. Drevené špajle nakrájame podľa veľkosti panvice a namočíme ich do vody, čím zabránime ich pripáleniu.  
  3. Kuracie kúsky napichneme na špajle, predhrejeme gril alebo panvicu na vysokej teplote. Kuracie souvlaki (špízy) opekáme asi 8 až 10 minút za občasného obracania, kým nebudú špízy pekne zafarbené zo všetkých strán a dostatočne prepečené. 
  4. Pita chleby naolejujeme z oboch strán, osolíme a posypeme oreganom. Predhrejeme rúru na 200 °C a na plechu ich pečieme 2 minúty. Podávame s nakrájanými paradajkami a cibuľou pokvapkané olivovým olejom, posypané soľou a oreganom. Paradajky, cibuľu a souvlaki pokvapkáme citrónovou šťavou a servírujeme s teplými pita chlebmi a tzatziky.  
Ďalšie inšpirácie