Souvlaki je obľúbené grécke jedlo pozostávajúce z malých kúskov mäsa a niekedy aj zeleniny grilovaných na špíze . Podáva sa na špajli, z ktorej sa priamo konzumuje, prípadne tiež v chlebe pita. V Grécku sa suvlaki tradične robí z bravčového alebo jahňacieho, v poslednej dobe často aj z kuracieho mäsa. V iných krajinách a pre turistov môže byť suvlaki aj z rybieho mäsa.
Ingrediencie
- 4 ks kuracie prsia
- 4 PL olivového oleja
- šťava z 1 citróna
- 1 strúčik cesnaku, mletý
- 2 lyžice sušené oregano
- soľ
- čierne mleté korenie
Na servírovanie
- 8 pita chlebov
- olivový olej
- 1 – 2 ČL sušeného oregana
- 1 paradajka
- 1 červená cibuľa
- soľ
- mleté čierne korenie
- 8–9 drevených špajlí
Postup
- Kuracie prsia nakrájame na 2-3 cm kúsky. Vložíme ich do misy a pridáme olivový olej, šťavu z citróna, prelisovaný strúčik cesnaku, sušené oregano soľ a mleté čierne korenie. Rukami poriadne premiešame, prekryjeme igelitom a vložíme do chladničky aspoň na 1 hodinu.
- Drevené špajle nakrájame podľa veľkosti panvice a namočíme ich do vody, čím zabránime ich pripáleniu.
- Kuracie kúsky napichneme na špajle, predhrejeme gril alebo panvicu na vysokej teplote. Kuracie souvlaki (špízy) opekáme asi 8 až 10 minút za občasného obracania, kým nebudú špízy pekne zafarbené zo všetkých strán a dostatočne prepečené.
- Pita chleby naolejujeme z oboch strán, osolíme a posypeme oreganom. Predhrejeme rúru na 200 °C a na plechu ich pečieme 2 minúty. Podávame s nakrájanými paradajkami a cibuľou pokvapkané olivovým olejom, posypané soľou a oreganom. Paradajky, cibuľu a souvlaki pokvapkáme citrónovou šťavou a servírujeme s teplými pita chlebmi a tzatziky.