Preskočiť na obsah

Kyslá mliečna šošovicová polievka so zemiakmi

Šošovicová polievka je polievka so šošovicou ako hlavnou zložkou. Kyslá mliečna šošovicová polievka okrem šošovice obsahuje aj šľahačkovú smotanu, zemiaky a podľa chuti môžeme tiež pridať klobásu.

Ingrediencie

  • 150 g šošovica 
  • Cca 300 ml mlieko  
  • 1 šľahačková smotana 
  • 1 PL hladkej múky 
  • 2 zemiaky 
  • Soľ 
  • Čierne mleté korenie 
  • ocot 
  • Klobása podľa chuti 

Postup

  1. Šošovicu si namočíme na pár hodín. Vodu zlejeme a dolejeme novú. Pridáme bobkové listy a varíme do polomäkka. Potom pridáme zemiaky nakrájané na kocky a varíme, kým nebudú mäkké. Kto má rád, môže pridať aj klobásu. Počas varenia dolievame vodu, aby nám šošovica neprihorela.  
  2. Keď sú zemiaky a šošovica mäkké, zalejeme mliekom podľa toho, akú hustú chceme polievku a necháme prevrieť. Medzitým si zmiešame šľahačkovú smotanu s hladkou múkou dohladka, aby nevznikli hrudky. Pomaly za stáleho miešania prilievame do polievky a necháme pár minút prevrieť.  
  3. Polievku dochutíme soľou a vypneme z ohňa. Až potom dochutíme octom. Kto má rád sladšiu, môže pridať trochu cukru.  
Ďalšie inšpirácie