Preskočiť na obsah

Kysnutý smotanový osúch z čerstvého droždia

...

Smotanový osúch alebo posúch je v podstate chlieb roztiahnutý na plechu, ktorý sa podáva buď samostatne alebo k rôznym polievkam ako príloha. Na osúch môžeme podľa chuti pridať slaninu, oškvarky alebo klobásu, či rôznu zeleninu podľa chuti. Podobným pokrmom je napríklad podpecník, ktorý môžete poznať z rôznych trhov, jarmokov a iných podujatí.

Ingrediencie

  • 500g hladkej múky 
  • 300 ml teplého mlieka 
  • 80ml oleja 
  • 30 g kvasníc 
  • 2PL cukru 
  • 1ČL soli 
  • 1 kyslej smotany 
  • 1 vajce 

Postup

  1. Do teplého mlieka ( pozor nesmie byť horúce) dáme cukor a kvasnice. Prikryjeme a necháme vykvasiť. 
  2. Múku si preosejeme, pridáme olej, vajce, soľ a vykvasený kvások. Vpracujeme redšie cesto a necháme asi ½ hodiny vykysnúť.  
  3. Predhrejeme si rúru na 200 °C.  Hlbší plech vymažeme olejom a vylejeme naň cesto. Kraje vytiahneme vyššie ako stred. 
  4. Na cesto nanesieme rovnomerne osolenú smotanu. Podľa chuti môžeme dať navrch kôpor, klobásu alebo slaninu.  
  5. Pečieme asi 20 minút. Môžeme jesť samostatne alebo s mliečnou polievkou. 
Ďalšie inšpirácie
Svetové recepty