Preskočiť na obsah

Lasagne

    Najlepšie lasagne - jednoduchý a výborný taliansky recept

    Lasagne vznikli v stredoveku v Taliansku a vyznačujú sa tým, že majú podobu širokých cestovinových rezancov. Lasagne sa obvykle plnia hovädzím mäsom, paradajkami, korením a bešamelovou omáčkou.

    Ingrediencie

    Na bolonskú omáčku

    • 4 plátky slaniny 
    • 2 stredne veľké cibule 
    • 2 strúčiky cesnaku 
    • 2 mrkvy 
    • 2 stonky zeleru 
    • Olivový olej 
    • 500 g mleté jahňacie mäso  
    • 2 plechovky drvených paradajok 
    • Morská soľ 
    • Paprika 
    • Hrsť čerstvej bazalky 

    Na lasagne

    • 250 gramov plátkov cestovín lasagne 
    • 1 veľká paradajka  
    • 500 ml smotany na šľahanie 
    • 100 gramov strúhaného parmezánu 

    Postup

    1. Na panvici opečieme slaninu pokvapkanú olivovým olejom. Pridáme cesnaka opečieme ho do zlatista. Pridáme cibuľu, mrkvu, zeler a varíme, kým zmes nezmäkne. Do tejto zmesi pridáme nasekanú bazalku, nasekané paradajky, vodu, mleté ​​jahňacie mäso, premiešame a privedieme do varu. 
    2. Dochutíme soľou a korením. Bolonskú omáčku dusíme 1,5 hod. na miernom ohni. Do omáčky pridáme 50 gramov parmezánu. 
    3. V miske vyšľaháme smotanu a uvaríme si cestoviny v poriadne osolenej vode, kým nebudú al dente.  
    4. Na pekáč navrstvíme bolonskú omáčku, po nej pláty lasagní a šľahačku. Smotanovú vrstvu dochutíme soľou, korením a oreganom. Postup vrstvenia zopakujeme a poslednú vrstvu posypeme strúhaným parmezánom, paradajkami nakrájanými na plátky a lístkami bazalky. Môžeme pokvapkať trochou olivového oleja. 
    5. Pekáč prikryjeme alobalom a pečieme vo vyhriatej rúre na 200°C 30 minút. Alobal odstránime a pečieme ešte 20 minút. Podávame horúce. 
    Ďalšie inšpirácie