Preskočiť na obsah

Lasagne vznikli v stredoveku v Taliansku a vyznačujú sa tým, že majú podobu širokých cestovinových rezancov. Lasagne sa obvykle plnia hovädzím mäsom, paradajkami, korením a bešamelovou omáčkou.

Ingrediencie

Na bolonskú omáčku

  • 4 plátky slaniny 
  • 2 stredne veľké cibule 
  • 2 strúčiky cesnaku 
  • 2 mrkvy 
  • 2 stonky zeleru 
  • Olivový olej 
  • 500 g mleté jahňacie mäso  
  • 2 plechovky drvených paradajok 
  • Morská soľ 
  • Paprika 
  • Hrsť čerstvej bazalky 

Na lasagne

  • 250 gramov plátkov cestovín lasagne 
  • 1 veľká paradajka  
  • 500 ml smotany na šľahanie 
  • 100 gramov strúhaného parmezánu 

Postup

  1. Na panvici opečieme slaninu pokvapkanú olivovým olejom. Pridáme cesnaka opečieme ho do zlatista. Pridáme cibuľu, mrkvu, zeler a varíme, kým zmes nezmäkne. Do tejto zmesi pridáme nasekanú bazalku, nasekané paradajky, vodu, mleté ​​jahňacie mäso, premiešame a privedieme do varu. 
  2. Dochutíme soľou a korením. Bolonskú omáčku dusíme 1,5 hod. na miernom ohni. Do omáčky pridáme 50 gramov parmezánu. 
  3. V miske vyšľaháme smotanu a uvaríme si cestoviny v poriadne osolenej vode, kým nebudú al dente.  
  4. Na pekáč navrstvíme bolonskú omáčku, po nej pláty lasagní a šľahačku. Smotanovú vrstvu dochutíme soľou, korením a oreganom. Postup vrstvenia zopakujeme a poslednú vrstvu posypeme strúhaným parmezánom, paradajkami nakrájanými na plátky a lístkami bazalky. Môžeme pokvapkať trochou olivového oleja. 
  5. Pekáč prikryjeme alobalom a pečieme vo vyhriatej rúre na 200°C 30 minút. Alobal odstránime a pečieme ešte 20 minút. Podávame horúce. 
Ďalšie inšpirácie