Preskočiť na obsah

Letný šalát s grilovaným kuracím mäsom. Ľahký a chutný obed na horúce dni

...

Leto je obdobie, kedy si radi vychutnávame ľahké, osviežujúce a výživné jedlá, ktoré sú nielen chutné, ale aj plné farieb a textúr. Letný šalát s grilovaným kuracím mäsom je ideálnym pokrmom, ktorý spĺňa všetky tieto požiadavky. Je to kombinácia čerstvej zeleniny, šťavnatého grilovaného kuracieho mäsa a lahodného dresingu, ktorá vás nielen nasýti, ale aj poteší vaše chuťové poháriky.

Tento šalát je dokonalým príkladom toho, ako môžeme spojiť jednoduchosť prípravy s bohatstvom chutí. Základom tohto receptu je čerstvá zelenina, ktorá dodáva šalátu sviežosť a chrumkavosť. Listová zelenina, ako šalát, špenát a rukola, poskytuje základ plný vitamínov a minerálov. Pridanie cherry paradajok, uhorky, avokáda a strúhanej mrkvy zaručuje pestrú paletu farieb a chutí, ktoré spolu krásne ladia.

Šťavnaté kuracie prsia, ugrilované do dokonalosti, sú hlavným zdrojom bielkovín v tomto šaláte. Grilovanie dodáva kuraciemu mäsu jedinečnú chuť a vôňu, ktorá sa skvele dopĺňa s čerstvou zeleninou. Po ugrilovaní kuracie mäso necháme chvíľu odpočívať, aby si zachovalo všetky svoje šťavy a bolo čo najjemnejšie.

Lahodný dresing je posledným, no veľmi dôležitým prvkom tohto šalátu. Kombinácia extra panenského olivového oleja, čerstvo vytlačenej citrónovej šťavy, medu alebo javorového sirupu, dijonskej horčice a prelisovaného cesnaku vytvára perfektne vyváženú zálievku. Tento dresing dodáva šalátu jemnú sladkosť, kyslosť a pikantnosť, čo spolu s čerstvými bylinkami a korením dotvára nezameniteľný chuťový zážitok.

Jedným z najväčších pôvabov tohto šalátu je jeho všestrannosť. Môžete ho podávať ako hlavné jedlo na obed či večeru alebo ako prílohu k iným pokrmom počas grilovačiek a rodinných osláv. Je to skvelá voľba pre tých, ktorí chcú jesť zdravo, no zároveň nechcú robiť kompromisy v chuti.

Príprava letného šalátu s grilovaným kuracím mäsom je navyše veľmi rýchla a jednoduchá, čo ocenia najmä tí, ktorí majú nabitý denný program. S týmto receptom si môžete byť istí, že aj počas tých najteplejších dní si vychutnáte výborné jedlo, ktoré vás osvieži a dodá vám energiu.

Neváhajte a vyskúšajte tento recept ešte dnes. Veríme, že sa stane jedným z vašich obľúbených letných pokrmov, ku ktorému sa budete radi vracať. Užite si každé sústo a nechajte sa uniesť sviežimi a lahodnými chuťami tohto fantastického šalátu!

Letný šalát s grilovaným kuracím mäsom recept

Ingrediencie

Na šalát

  • 2 ks kuracích pŕs bez kostí a kože
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 čajová lyžička soli
  • 1/2 čajovej lyžičky čierneho korenia
  • 1 čajová lyžička sušeného oregana alebo talianskeho korenia
  • 4 šálky zmiešanej listovej zeleniny (šalát, špenát, rukola)
  • 1 šálka cherry paradajok, prekrojených na polovice
  • 1 uhorka, nakrájaná na tenké plátky
  • 1 avokádo, nakrájané na kocky
  • 1/2 červenej cibule, nakrájanej na tenké plátky
  • 1/2 šálky strúhanej mrkvy
  • 1/4 šálky nasekaných vlašských orechov alebo pekanových orechov
  • 1/4 šálky rozdrobeného feta syra (voliteľné)

Na dresing

  • 1/4 šálky extra panenského olivového oleja
  • 2 lyžice citrónovej šťavy (čerstvo vytlačenej)
  • 1 lyžica medu alebo javorového sirupu
  • 1 čajová lyžička dijonskej horčice
  • 1 strúčik cesnaku, prelisovaný
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup

  1. Príprava kuracieho mäsa: Kuracie prsia umyte a osušte. Potrite ich olivovým olejom a posypte soľou, čiernym korením a sušeným oreganom alebo talianskym korením. Rozohrejte gril alebo grilovaciu panvicu na stredne vysokú teplotu. Grilujte kuracie prsia približne 6-7 minút z každej strany, alebo kým nie sú úplne prepečené a majú vnútornú teplotu 75 °C. Po ugrilovaní ich nechajte 5 minút odpočívať, potom ich nakrájajte na tenké plátky.
  2. Príprava dresingu: V malej miske zmiešajte olivový olej, citrónovú šťavu, med alebo javorový sirup, dijonskú horčicu a prelisovaný cesnak. Dochutťte soľou a čiernym korením podľa chuti. Dôkladne premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.
  3. Príprava šalátu: Vo veľkej mise zmiešajte listovú zeleninu, cherry paradajky, uhorku, avokádo, červenú cibuľu a strúhanú mrkvu. Pridajte nasekané orechy a rozdrobený feta syr, ak ho používate. Na vrch šalátu rozložte nakrájané grilované kuracie prsia.
  4. Podávanie: Pred podávaním pokvapkajte šalát pripraveným dresingom a jemne premiešajte, aby sa všetky ingrediencie obalili dresingom. Podávajte ihneď a vychutnajte si tento osviežujúci letný šalát.

Letný šalát s grilovaným kuracím mäsom otázky a odpovede

Môžem použiť iný druh mäsa namiesto kuracieho?

Áno, tento šalát je veľmi univerzálny a môžete použiť aj iné druhy mäsa, ako napríklad grilované morčacie prsia, hovädzie steaky alebo dokonca krevety. Výber mäsa prispôsobte svojim chuťovým preferenciám a dostupnosti surovín.

Ako dlho môžem skladovať grilované kuracie mäso?

Grilované kuracie mäso môžete skladovať v chladničke až 3 dni. Uistite sa, že je uložené v uzavretej nádobe, aby sa zachovala jeho čerstvosť a chuť.

Aké alternatívy môžem použiť namiesto feta syra?

Ak nemáte radi feta syr alebo ho nemáte k dispozícii, môžete použiť iné syry ako kozí syr, modrý syr, parmezán alebo dokonca mozzarellu. Každý syr dodá šalátu iný chuťový profil.

Môžem pripraviť šalát vopred?

Áno, šalát môžete pripraviť vopred, ale je najlepšie pridať dresing a avokádo až tesne pred podávaním, aby zostali čerstvé a šalát nebol premočený.

Aký druh oleja môžem použiť do dresingu?

Najlepšie je použiť extra panenský olivový olej kvôli jeho chuti a zdravotným prínosom. Ak ho nemáte, môžete použiť aj iný kvalitný rastlinný olej, ako napríklad avokádový alebo repkový olej.

Ako môžem šalát urobiť sýtivejším?

Ak chcete, aby bol šalát sýtejší, môžete pridať ďalšie prísady ako varenú quinou, fazuľu, cícer alebo dokonca cestoviny. Tieto prísady dodajú šalátu viac vlákniny a bielkovín.

Ďalšie inšpirácie
Svetové recepty