Preskočiť na obsah

Losos so šťaveľovou omáčkou, chutný a overený recept

Losos so šťaveľovou omáčkou je jedlom, ktoré kombinuje vynikajúcu chuť a výživové výhody lososa s osviežujúcou a aromatickou šťaveľovou omáčkou. Losos je známy pre svoj bohatý obsah omega-3 mastných kyselín, ktoré sú prospešné pre zdravie srdca a mozgu. Šťaveľ je bylinka s jemne kyslou chuťou, ktorá dodáva omáčke výraznú a osviežujúcu arómu.

Losos so šťaveľovou omáčkou je jednoduché a lahodné jedlo, ktoré spája zdravú výživu a vynikajúcu chuť. Je ideálnym spôsobom, ako si vychutnať kvalitné morské jedlo a využiť výhody šťavelu.

[sc name=“reklama_1″ ][/sc]

Ingrediencie na lososa so šťaveľovou omáčkou

  • Filety lososa 
  • 2 – 3 PL Ghee masla  
  • Soľ  
  • čierne mleté korenie 
  • šťava z ½ citróna  
  • maslo 

Na omáčku  

  • 160 ml smotany na šľahanie 
  • 40 g masla 
  • 120 g šťaveľa  
  • 40 – 50 ml  kuracieho alebo zeleninového vývaru  
  • Soľ  
  • biele korenie 
[sc name=“reklama_2″ ][/sc]

Postup prípravy lososa so šťaveľovou omáčkou

  1. Lososa umyjeme a osušíme kuchynskou utierkou. Osolíme a okoreníme. Na panvici rozohrejeme ghee maslo a lososa dáme opekať kožou dole.  
  2. Keď je koža chrumkavá, lososa otočíme a necháme krátko opiecť aj z druhej strany. Dávame pozor, aby sme lososa nevysušili. Pridáme do panvice maslo, pokvapkáme citrónom a odstavíme z ohňa.  
  3. Do hrnca dáme smotanu a privedieme do varu.  
  4. V druhom hrnci rozohrejeme maslo a pridáme nakrájané listy šťaveľa. Občas premiešame. Keď šťaveľ zvädne a trochu stmavne prilejeme horúcu smotanu a privedieme do varu.  
  5. Pridáme vývar po lyžiciach podľa toho, akú hustú omáčku chceme. Nakoniec osolíme a okoreníme.  
  6. Podávame s lososom a zeleninou.  
[sc name=“reklama_3″ ][/sc]

Najčastejšie otázky o lososovi so šťaveľovou omáčkou

Aké výhody má losos v strave?

Losos je bohatým zdrojom omega-3 mastných kyselín, ktoré sú prospešné pre zdravie srdca a mozgu. Obsahuje tiež vysoké množstvo kvalitných bielkovín, vitamínu D a minerálov, ako je napríklad selén.

Ako dlho môžem uchovávať šťaveľovú omáčku?

Šťaveľovú omáčku môžete uchovávať v chladničke v nepriepustnej nádobe po dobu približne 3 až 5 dní. Pred použitím ju jednoducho zohrejte a premiešajte.

Môžem použiť inú bylinku namiesto šťavelu?

Ak nemáte prístup k šťavelu, môžete skúsiť použiť iné bylinky, ako je petržlen, kôpor alebo bazalka, ktoré dodajú jedlu svoju vlastnú arómu. Avšak, chuť bude iná, pretože šťavel má charakteristickú jemne kyslú chuť.

Je losos so šťaveľovou omáčkou vhodný pre osoby so zvýšeným obsahom cholesterolu?

Losos je bohatý na zdravé tuky, avšak je tiež bohatý na cholesterol. Osoby so zvýšeným obsahom cholesterolu by mali konzumovať losos s mierou a dbať na vyváženú stravu s nízkym obsahom tukov a správneho životného štýlu.

[sc name=“reklama_end“ ][/sc]
Ďalšie inšpirácie
Skip to content