Plnená kapusta je typickým jedlom, z ktorého má každý svoj osvedčený recept a každý ho pripravuje trochu inak. existuje veľa verzií a všetky sú dobré. Vyskúšajte si s nami práve tento.

Ingrediencie

  • 1/4 šálky ryže
  • 500 g mletého bravčového mäsa 
  • 250 g mletého hovädzieho mäsa 
  • 2 strúčiky cesnaku 
  • 2 stredné cibule 
  • 1 veľké vajce 
  • 1 a 1/2 ČL soli  
  • 1/2 ČL čerstvo mletého čierneho korenia 
  • 2 PL papriky 
  • 1 hlávková kapusta  
  • 1 kg kyslej kapusty 
  • 1/2 šálky paradajkovej šťavy 
  • 200 g údeného mäsa 
  • 2 PL bravčovej masti 
  • 2 PL hladkej múky 
  • 1/2 šálky kyslej smotany 

Postup prípravy

  1. Uvaríme si ryžu  v 1/2 šálke vody 10 minút, scedíme a odstavíme. 
  2. Vo veľkej mise dôkladne zmiešame mleté ​​bravčové mäso, mleté ​​hovädzie mäso, cesnak, polovicu nakrájanej cibule, vajce, soľ, korenie, 1 PL papriky a odloženú uvarenú a scedenú ryžu. Odložíme bokom. 
  3. Očistenú celú hlavu kapusty vložíme do veľkého hrnca naplneného vriacou osolenou vodou. Prikryjeme a varíme 3 minúty, alebo kým nezmäkne natoľko, aby sa z nej stiahli jednotlivé listy. Budeme potrebovať asi 18 listov. 
  4. Keď sú listy dostatočne vychladnuté na manipuláciu škrabkou oškriabeme stredovú stonku. Na kapustový list umiestnime asi 1/2 šálky mäsovej zmesi, odvaľkáme list od seba, aby sa mäso len obalilo, pričom časť listu necháte odvinutý. 
  5. Otočíme pravú stranu listu do stredu, potom otočíme ľavú stranu do stredu a vytvoríme  niečo, čo vyzerá ako obálka. Ešte raz odvaľkáme od seba, aby sme vytvorili úhľadnú malú rolku. Opakujeme so zvyšnými 17 listami, alebo kým sa mäsová zmes úplne nespotrebuje. 
  6. Zvyšné listy kapusty nakrájame na malé kúsky a odložíme. Kyslú kapustu vložíme do veľkej panvice, na vrch nalejeme paradajkovú šťavu, potom nakrájané údené mäso a dostatok vody na zaliatie. Na prudkom ohni privedieme do varu. Znížime teplotu a varíme 5 minút. 
  7. Do panvice vložíme zvyšnú nakrájanú kapustu a kapustové závitky položíme na zmes. Na prudkom ohni privedieme do varu, znížime teplotu na minimum, prikryjeme a varíme 1 hodinu. 
  8. Predhrejeme rúru na 180 °C . Na malej panvici roztopíme masť, pridáme múku a zvyšnú nakrájanú cibuľu, aby sme vytvorili zápražku. Varíme za častého miešania asi 10 minút alebo kým nebude zmes dozlatova. Panvicu odstránime z ohňa, vmiešame zvyšnú 1 lyžicu papriky a 1 šálku studenej vody, až kým nebude zmes hladká. 
  9. Naplnenú kapustu jemne vyberieme z panvice pomocou dierovanej lyžice na teplý tanier. Vezmeme naberačku vývaru z kyslej kapusty a zamiešame ju do zápražky na panvici. Túto tekutinu vlejeme do panvice s kapustovou zmesou a  na silnom ohni za častého miešania privedieme do varu. Keď zmes zovrie, odstavíme z ohňa a plnené kapusty vrátime do misky. Prikryjeme, preložíme do rúry a pečieme 15 minút. Časť šťavy z misky zmiešame s kyslou smotanou a pred podávaním nalejeme na plnenú kapustu.