Maďarská plnená kapusta je typickým maďarským jedlom, z ktorého má každý svoj osvedčený recept a každý ho pripravuje trochu inak. existuje veľa verzií a všetky sú dobré. Vyskúšajte si s nami práve tento.
Ingrediencie
- 1/4 šálky ryže
- 500 g mletého bravčového mäsa
- 250 g mletého hovädzieho mäsa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 stredné cibule
- 1 veľké vajce
- 1 a 1/2 ČL soli
- 1/2 ČL čerstvo mletého čierneho korenia
- 2 PL papriky
- 1 hlávková kapusta
- 1 kg kyslej kapusty
- 1/2 šálky paradajkovej šťavy
- 200 g údeného mäsa
- 2 PL bravčovej masti
- 2 PL hladkej múky
- 1/2 šálky kyslej smotany
Postup prípravy
- Uvaríme si ryžu v 1/2 šálke vody 10 minút, scedíme a odstavíme.
- Vo veľkej mise dôkladne zmiešame mleté bravčové mäso, mleté hovädzie mäso, cesnak, polovicu nakrájanej cibule, vajce, soľ, korenie, 1 PL papriky a odloženú uvarenú a scedenú ryžu. Odložíme bokom.
- Očistenú celú hlavu kapusty vložíme do veľkého hrnca naplneného vriacou osolenou vodou. Prikryjeme a varíme 3 minúty, alebo kým nezmäkne natoľko, aby sa z nej stiahli jednotlivé listy. Budeme potrebovať asi 18 listov.
- Keď sú listy dostatočne vychladnuté na manipuláciu škrabkou oškriabeme stredovú stonku. Na kapustový list umiestnime asi 1/2 šálky mäsovej zmesi, odvaľkáme list od seba, aby sa mäso len obalilo, pričom časť listu necháte odvinutý.
- Otočíme pravú stranu listu do stredu, potom otočíme ľavú stranu do stredu a vytvoríme niečo, čo vyzerá ako obálka. Ešte raz odvaľkáme od seba, aby sme vytvorili úhľadnú malú rolku. Opakujeme so zvyšnými 17 listami, alebo kým sa mäsová zmes úplne nespotrebuje.
- Zvyšné listy kapusty nakrájame na malé kúsky a odložíme. Kyslú kapustu vložíme do veľkej panvice, na vrch nalejeme paradajkovú šťavu, potom nakrájané údené mäso a dostatok vody na zaliatie. Na prudkom ohni privedieme do varu. Znížime teplotu a varíme 5 minút.
- Do panvice vložíme zvyšnú nakrájanú kapustu a kapustové závitky položíme na zmes. Na prudkom ohni privedieme do varu, znížime teplotu na minimum, prikryjeme a varíme 1 hodinu.
- Predhrejeme rúru na 180 °C . Na malej panvici roztopíme masť, pridáme múku a zvyšnú nakrájanú cibuľu, aby sme vytvorili zápražku. Varíme za častého miešania asi 10 minút alebo kým nebude zmes dozlatova. Panvicu odstránime z ohňa, vmiešame zvyšnú 1 lyžicu papriky a 1 šálku studenej vody, až kým nebude zmes hladká.
- Naplnenú kapustu jemne vyberieme z panvice pomocou dierovanej lyžice na teplý tanier. Vezmeme naberačku vývaru z kyslej kapusty a zamiešame ju do zápražky na panvici. Túto tekutinu vlejeme do panvice s kapustovou zmesou a na silnom ohni za častého miešania privedieme do varu. Keď zmes zovrie, odstavíme z ohňa a plnené kapusty vrátime do misky. Prikryjeme, preložíme do rúry a pečieme 15 minút. Časť šťavy z misky zmiešame s kyslou smotanou a pred podávaním nalejeme na plnenú kapustu.