Reklama
Hlavné jedlá

Maďarská plnená kapusta – originálny recept

Reklama

Maďarská plnená kapusta je typickým maďarským jedlom, z ktorého má každý svoj osvedčený recept a každý ho pripravuje trochu inak. existuje veľa verzií a všetky sú dobré. Vyskúšajte si s nami práve tento.

Ingrediencie

  • 1/4 šálky ryže
  • 500 g mletého bravčového mäsa
  • 250 g mletého hovädzieho mäsa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 stredné cibule
  • 1 veľké vajce
  • 1 a 1/2 ČL soli
  • 1/2 ČL čerstvo mletého čierneho korenia
  • 2 PL papriky
  • 1 hlávková kapusta
  • 1 kg kyslej kapusty
  • 1/2 šálky paradajkovej šťavy
  • 200 g údeného mäsa
  • 2 PL bravčovej masti
  • 2 PL hladkej múky
  • 1/2 šálky kyslej smotany

Postup prípravy

  1. Uvaríme si ryžu  v 1/2 šálke vody 10 minút, scedíme a odstavíme.
  2. Vo veľkej mise dôkladne zmiešame mleté ​​bravčové mäso, mleté ​​hovädzie mäso, cesnak, polovicu nakrájanej cibule, vajce, soľ, korenie, 1 PL papriky a odloženú uvarenú a scedenú ryžu. Odložíme bokom.
  3. Očistenú celú hlavu kapusty vložíme do veľkého hrnca naplneného vriacou osolenou vodou. Prikryjeme a varíme 3 minúty, alebo kým nezmäkne natoľko, aby sa z nej stiahli jednotlivé listy. Budeme potrebovať asi 18 listov.
  4. Keď sú listy dostatočne vychladnuté na manipuláciu škrabkou oškriabeme stredovú stonku. Na kapustový list umiestnime asi 1/2 šálky mäsovej zmesi, odvaľkáme list od seba, aby sa mäso len obalilo, pričom časť listu necháte odvinutý.
  5. Otočíme pravú stranu listu do stredu, potom otočíme ľavú stranu do stredu a vytvoríme  niečo, čo vyzerá ako obálka. Ešte raz odvaľkáme od seba, aby sme vytvorili úhľadnú malú rolku. Opakujeme so zvyšnými 17 listami, alebo kým sa mäsová zmes úplne nespotrebuje.
  6. Reklama
  7. Zvyšné listy kapusty nakrájame na malé kúsky a odložíme. Kyslú kapustu vložíme do veľkej panvice, na vrch nalejeme paradajkovú šťavu, potom nakrájané údené mäso a dostatok vody na zaliatie. Na prudkom ohni privedieme do varu. Znížime teplotu a varíme 5 minút.
  8. Do panvice vložíme zvyšnú nakrájanú kapustu a kapustové závitky položíme na zmes. Na prudkom ohni privedieme do varu, znížime teplotu na minimum, prikryjeme a varíme 1 hodinu.
  9. Predhrejeme rúru na 180 °C . Na malej panvici roztopíme masť, pridáme múku a zvyšnú nakrájanú cibuľu, aby sme vytvorili zápražku. Varíme za častého miešania asi 10 minút alebo kým nebude zmes dozlatova. Panvicu odstránime z ohňa, vmiešame zvyšnú 1 lyžicu papriky a 1 šálku studenej vody, až kým nebude zmes hladká.
  10. Naplnenú kapustu jemne vyberieme z panvice pomocou dierovanej lyžice na teplý tanier. Vezmeme naberačku vývaru z kyslej kapusty a zamiešame ju do zápražky na panvici. Túto tekutinu vlejeme do panvice s kapustovou zmesou a  na silnom ohni za častého miešania privedieme do varu. Keď zmes zovrie, odstavíme z ohňa a plnené kapusty vrátime do misky. Prikryjeme, preložíme do rúry a pečieme 15 minút. Časť šťavy z misky zmiešame s kyslou smotanou a pred podávaním nalejeme na plnenú kapustu.
Reklama

Vyskúšajte tiež

Čerešňové chutney ku grilovanému mäsu – originálny recept

Čerešňové chutney je osviežujúci a chuťovo bohatý spoločník pre grilované mäso. Toto chutney je vyrobené z čerstvých čerešní, ktoré sú…

8 júna, 2023

Jahodový sorbet – domáci recept

Jahodový sorbet je osviežujúci a ovocný dezert, ktorý je obľúbený pre svoju intenzívnu jahodovú chuť a lahodnú textúru. Tento sorbet…

7 júna, 2023

Jahodové semifreddo – recept na letný koláč s jahodami

Jahodové semifreddo je elegantný taliansky dezert, ktorý sa vyznačuje jemnou a krémovou textúrou a výraznou chuťou čerstvých jahôd. Tento ľahký…

7 júna, 2023

Jahodová pena – rýchly recept

Jahodová pena je ľahký a osviežujúci dezert, ktorý sa vyznačuje krémovou textúrou a bohatou jahodovou chuťou. Táto pena je vyrobená…

7 júna, 2023

Vláčny jahodový koláč s jogurtom – hrnčekový recept

Vláčny jahodový koláč s jogurtom je osviežujúci a lahodný dezert, ktorý spojuje sviežosť jahôd s krémovou chuťou jogurtu. Tento koláč…

7 júna, 2023

Najlepšia hrnčeková jahodová bublanina – fantastický recept

Jahodová bublanina je lahodný letný dezert, ktorý v sebe spája sladkosť čerstvých jahôd s krehkosťou a chuťou rozpustného cesta. Tento…

7 júna, 2023