Reklama
Polievky

Magiritsa – tradičný recept na grécku veľkonočnú polievku s jahňacích drobov

Reklama

Tento tradičný pokrm je pripravovaný a podávaný takmer v každej domácnosti v Grécku na Bielu sobotu, zatiaľ čo hlavným veľkonočným jedlom podávaným na Veľkonočnú nedeľu je pečené jahňacinka. Autentická receptúra ​​magiritsa je navrhnutá tak, aby zužitkovala zvyšné časti jahňacieho mäsa, aby nič nevyšlo nazmar.

Ingrediencie

  • 1 kg jahňacích drobov (srdce, pečeň, pľúca a iné orgány)
  • 1 veľká červená cibuľa
  • 5–6 jarnej cibuľky nakrájanej
  • 3 stredne veľké rímske šaláty
  • 4–5 PL čerstvého kôpru
  • 1/2 šálky ryže
  • 1/2 šálky olivového oleja
  • Soľ
  • čierne mleté ​​​​korenie

Na vaječnú citrónovú omáčku (Avgolemono) 

  • 2 vajcia
  • šťava z 2 citrónov

Postup prípravy

  1. Do veľkého hrnca pridáme poriadne vyumývané jahňacie droby a veľa vody a privedieme do varu. Droby blanšírujeme v horúcej vode asi 3-5 minút. Scedíme a necháme vychladnúť.
  2. Po vychladnutí nakrájame droby na malé kúsky a odstránime prebytočný tuk. Zohrejeme veľký hrniec na strednú teplotu, pridáme olivový olej, nakrájanú cibuľu a mäso. Dusíme 5-6 minút. Následne pridáme 2-3 poháre horúcej vody a varíme asi 10 minút.
  3. Reklama
  4. Pridáme nahrubo nasekaný rímsky šalát, poriadne ho stlačíme, aby bol celý ponorený vo vode a prikryjeme hrniec. Varíme 10 minút a potom polievku okoreníme, dobre premiešame a varíme nezakryté ešte 40-50 minút.
  5. Ak chcete polievku aj s ryžou, vložte ju 10 minút pred koncom varenia do hrnca s polievkou.
  6. Do mištičiek si oddelíme žĺtka od bielkov. Rozšľaháme žĺtky, pridáme citrónovú šťavu a šľaháme pokým sa zmes nespojí. Z bielkom vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého následne postupne pridávame žĺtka s citrónom. Pokračujeme v šľahaní 1-2 minúty a postupne po trochách pridáme 1-2 naberačky horúceho vývaru z polievky. (Vývar pridávame pomaly, inak sa zrazia bielka)
  7. Vyšľahanú zmes nalejeme do hrnca a pridáme nasekaný kôpor. Dobre premiešame, necháme 5 minút odstáť prikryté pokrievkou. Podľa chuti dokoreníme a dosolíme.
Reklama

Vyskúšajte tiež

Jahodový sorbet – domáci recept

Jahodový sorbet je osviežujúci a ovocný dezert, ktorý je obľúbený pre svoju intenzívnu jahodovú chuť a lahodnú textúru. Tento sorbet…

7 júna, 2023

Jahodové semifreddo – recept na letný koláč s jahodami

Jahodové semifreddo je elegantný taliansky dezert, ktorý sa vyznačuje jemnou a krémovou textúrou a výraznou chuťou čerstvých jahôd. Tento ľahký…

7 júna, 2023

Jahodová pena – rýchly recept

Jahodová pena je ľahký a osviežujúci dezert, ktorý sa vyznačuje krémovou textúrou a bohatou jahodovou chuťou. Táto pena je vyrobená…

7 júna, 2023
Reklama

Vláčny jahodový koláč s jogurtom – hrnčekový recept

Vláčny jahodový koláč s jogurtom je osviežujúci a lahodný dezert, ktorý spojuje sviežosť jahôd s krémovou chuťou jogurtu. Tento koláč…

7 júna, 2023

Najlepšia hrnčeková jahodová bublanina – fantastický recept

Jahodová bublanina je lahodný letný dezert, ktorý v sebe spája sladkosť čerstvých jahôd s krehkosťou a chuťou rozpustného cesta. Tento…

7 júna, 2023

Jahodové maslo – recept na úžasnú pochúťku

Jahodové maslo je lahodný a jednoduchý spôsob, ako využiť čerstvé jahody a vytvoriť si svoje vlastné ovocné maslo. Je to…

5 júna, 2023