22x hodnotené

Tento tradičný pokrm je pripravovaný a podávaný takmer v každej domácnosti v Grécku na Bielu sobotu, zatiaľ čo hlavným veľkonočným jedlom podávaným na Veľkonočnú nedeľu je pečené jahňacinka. Autentická receptúra ​​magiritsa je navrhnutá tak, aby zužitkovala zvyšné časti jahňacieho mäsa, aby nič nevyšlo nazmar.

Ingrediencie

Na vaječnú citrónovú omáčku (Avgolemono) 

Postup prípravy

  1. Do veľkého hrnca pridáme poriadne vyumývané jahňacie droby a veľa vody a privedieme do varu. Droby blanšírujeme v horúcej vode asi 3-5 minút. Scedíme a necháme vychladnúť. 
  2. Po vychladnutí nakrájame droby na malé kúsky a odstránime prebytočný tuk. Zohrejeme veľký hrniec na strednú teplotu, pridáme olivový olej, nakrájanú cibuľu a mäso. Dusíme 5-6 minút. Následne pridáme 2-3 poháre horúcej vody a varíme asi 10 minút. 
  3. Pridáme nahrubo nasekaný rímsky šalát, poriadne ho stlačíme, aby bol celý ponorený vo vode a prikryjeme hrniec. Varíme 10 minút a potom polievku okoreníme, dobre premiešame a varíme nezakryté ešte 40-50 minút. 
  4. Ak chcete polievku aj s ryžou, vložte ju 10 minút pred koncom varenia do hrnca s polievkou. 
  5. Do mištičiek si oddelíme žĺtka od bielkov. Rozšľaháme žĺtky, pridáme citrónovú šťavu a šľaháme pokým sa zmes nespojí. Z bielkom vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého následne postupne pridávame žĺtka s citrónom. Pokračujeme v šľahaní 1-2 minúty a postupne po trochách pridáme 1-2 naberačky horúceho vývaru z polievky. (Vývar pridávame pomaly, inak sa zrazia bielka) 
  6. Vyšľahanú zmes nalejeme do hrnca a pridáme nasekaný kôpor. Dobre premiešame, necháme 5 minút odstáť prikryté pokrievkou. Podľa chuti dokoreníme a dosolíme.