Preskočiť na obsah

Tento tradičný pokrm je pripravovaný a podávaný takmer v každej domácnosti v Grécku na Bielu sobotu, zatiaľ čo hlavným veľkonočným jedlom podávaným na Veľkonočnú nedeľu je pečené jahňacinka. Autentická receptúra ​​magiritsa je navrhnutá tak, aby zužitkovala zvyšné časti jahňacieho mäsa, aby nič nevyšlo nazmar.

Ingrediencie

  • 1 kg jahňacích drobov (srdce, pečeň, pľúca a iné orgány) 
  • 1 veľká červená cibuľa 
  • 5–6 jarnej cibuľky nakrájanej  
  • 3 stredne veľké rímske šaláty 
  • 4–5 PL čerstvého kôpru 
  • 1/2 šálky ryže  
  • 1/2 šálky olivového oleja 
  • Soľ 
  • čierne mleté ​​​​korenie 

Na vaječnú citrónovú omáčku (Avgolemono) 

  • 2 vajcia 
  • šťava z 2 citrónov 

Postup

  1. Do veľkého hrnca pridáme poriadne vyumývané jahňacie droby a veľa vody a privedieme do varu. Droby blanšírujeme v horúcej vode asi 3-5 minút. Scedíme a necháme vychladnúť. 
  2. Po vychladnutí nakrájame droby na malé kúsky a odstránime prebytočný tuk. Zohrejeme veľký hrniec na strednú teplotu, pridáme olivový olej, nakrájanú cibuľu a mäso. Dusíme 5-6 minút. Následne pridáme 2-3 poháre horúcej vody a varíme asi 10 minút. 
  3. Pridáme nahrubo nasekaný rímsky šalát, poriadne ho stlačíme, aby bol celý ponorený vo vode a prikryjeme hrniec. Varíme 10 minút a potom polievku okoreníme, dobre premiešame a varíme nezakryté ešte 40-50 minút. 
  4. Ak chcete polievku aj s ryžou, vložte ju 10 minút pred koncom varenia do hrnca s polievkou. 
  5. Do mištičiek si oddelíme žĺtka od bielkov. Rozšľaháme žĺtky, pridáme citrónovú šťavu a šľaháme pokým sa zmes nespojí. Z bielkom vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého následne postupne pridávame žĺtka s citrónom. Pokračujeme v šľahaní 1-2 minúty a postupne po trochách pridáme 1-2 naberačky horúceho vývaru z polievky. (Vývar pridávame pomaly, inak sa zrazia bielka) 
  6. Vyšľahanú zmes nalejeme do hrnca a pridáme nasekaný kôpor. Dobre premiešame, necháme 5 minút odstáť prikryté pokrievkou. Podľa chuti dokoreníme a dosolíme. 
Ďalšie inšpirácie