Obsah
Mäkké cookies, známe aj ako soft cookies, sú obľúbenou variantou tradičných sušienok. Tieto sušienky sa vyznačujú jemnou a mäkkou textúrou, ktorá je zároveň vláčna a chrumkavá na okrajoch. Na rozdiel od klasických sušienok, ktoré sú pečené do zlatista až kým nie sú chrumkavé, mäkké cookies sa pečú len krátky čas, aby zostali vo vnútri vláčne.
Na rozdiel od tradičných sušienok, ktoré sa pečú až do zlatista a sú krásne chrumkavé, mäkké americké cookies s kúskami čokolády sa pečú len krátky čas, aby zostali vnútri vláčne a jemné. Ich príprava je jednoduchá a vyžaduje len pár základných surovín, ktoré nájdete väčšinou vo vašej kuchyni.
Recept na mäkké cookies je plne prispôsobiteľný vašim chuťovým preferenciám. Môžete pridať klasické prísady a vytvoriť cookies s kúskami čokolády, orechami, sušeným ovocím, alebo sa inšpirovať novými a originálnymi kombináciami chutí. Experimentujte s rôznymi druhmi múky, pridávajte vanilkový extrakt, koreniny alebo citrónovú kôru, aby ste dosiahli výnimočné chute.
Tieto sladké mäkké cookies sú výbornou voľbou pre rodinné popoludňajšie obedy, večernú zábavu s priateľmi alebo jednoducho ako vynikajúci dezert po chutnom hlavnom jedle. Ich mäkká a jemná textúra z nich robí výnimočného spoločníka k horúcej káve alebo čaju.
Pri pečení mäkkých cookies je dôležité sledovať čas, pretože nadmerné pečenie môže viesť k strate ich charakteristickej mäkkosti. Po vybratí z rúry by mali byť stále mierne mäkké a po vychladnutí dosiahnu perfektnú konzistenciu.
Mäkké cookies sú obľúbené pre ich jedinečnú textúru a bohatú chuť, a sú ideálne na rôzne príležitosti, či už na deň pečenia s deťmi, ako darček, alebo len ako sladký záver obeda či večere.
Vyskúšajte si pripraviť tieto výnimočné mäkké cookies a uvidíte, že ich neodolateľná chuť a textúra vás a vašich blízkych nadchne. Pochutnávajte si na týchto lahodných sladkostiach a nezabudnite, že základom úspechu je použiť kvalitné suroviny a trochu lásky pri ich príprave.
Kuchárska kniha týždňa
Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk
Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac
Ingrediencie na mäkké cookies
- 2 hrnčeky hladkej múky
- ½ ČL sódy bikarbóny
- ½ ČL soli
- ¾ hrnčeka nesoleného masla
- 1 hrnček hnedého cukru
- ½ hrnčeka bieleho cukru
- 1 PL vanilkového extraktu
- 1 vajce
- 1 žĺtok
- 2 hrnčeky čokoládových lupienkov
Postup prípravy makkých cookies
Príprava rúry
Predhrejeme si rúru na 165 °C. Na plech si dáme papier na pečenie.
Miešanie ingrediencií
Do misy si preosejeme múku, sódu bikarbónu a soľ. Odložíme bokom.
Šľahanie cesta
V druhej miske si zmiešame roztopené maslo, hnedý a biely cukor. Zašľaháme vanilkový extrakt, vajce a žĺtok. Pridáme preosiate ingrediencie a poriadne premiešame. Nakoniec pridáme čokoládové lupienky a varechou ich primiešame.
Tvarovanie cesta
Z cesta tvarujeme guľky a umiestňujeme na plech vo vzdialenosti cca 3 cm.
Pečenie a chladnutie
Pečieme 15 – 17 minút alebo, kým nie sú okraje jemne opečené. Po upečení necháme na plechu vychladnúť.
Vianoce prichádzajú!
Ozdobte si svoj domov nádhernými vianočnými prvkami pre sviatočnú sezónu. Držiaky na sviečky, jasličky, girlandy na dvere či stolové dekorácie a samozrejme neodmysliteľný vianočný stromček vytvoria tú pravú sviatočnú náladu. Keď vo vzduchu zavoňajú prvé vianočné koláče, všetko bude už dokonale vyzdobené a pripravené.
- Vianočné svietniky a sviečky
- Vianočné osvetlenie
- Vianočné vence, girlandy a prízdoby
- Vianočné ozdoby
- Vianočné reťaze
- Vonkajšie osvetlenie a dekorácie
- Vianočné stromčeky umelé
- Vianočná kuchyňa
- Vianočný textil
Najlepšie kuchynské pomôcky
- Jedálenské súpravy
- Hrnce a sady
- Kuchynské nože
- Pekáče a zapekacie misy
- Panvice
- Pomôcky na pečenie
- Mixéry a šľahače
- Kuchynské roboty
- Odšťavovače
- Vychytávky do kuchyne
Videorecept na mäkké cookies
Najčastejšie otázky o mäkkých cookies
Čo robí cookies mäkkými?
Mäkké cookies získavajú svoju textúru často vďaka hnedému cukru, ktorý zadržiava vlhkosť. Taktiež, krátky čas pečenia umožňuje sušienkam zostať vo vnútri vláčne.
Môžem použiť bežný biely cukor namiesto hnedého cukru?
Hnedý cukor prispieva k mäkkosti cookies vďaka svojej vlhkosti. Ak ho nahradíte bežným bielym cukrom, cookies budú skôr chrumkavé ako mäkké.
Ako môžem uchovávať cookies, aby zostali mäkké?
Mäkké cookies by mali byť uchovávané v hermeticky uzavretých nádobách. Niektorí ľudia odporúčajú pridať kúsok chleba do nádoby, ktorý pomôže udržiavať sušienky mäkké tým, že zadržiava vlhkosť.
Tieto cookies sú naozaj fantastické! Pečiem ich už druhýkrát tento týždeň a moja rodina ich miluje. Najlepšie mäkké cookies, aké som kedy robila!
Tento recept som vyskúšala a je naozaj vynikajúci. Cookies boli presne také, ako som si predstavovala – mäkké a chrumkavé. Navyše, recept je veľmi jednoduchý a rýchly. Už sa teším na ďalšie pečenie.