Preskočiť na obsah

Mango sticky rice

Mangová lepkavá ryža je tradičný dezert z juhovýchodnej Ázie a Južnej Ázie vyrobený z lepkavej ryže , čerstvého manga a kokosového mlieka, ktorý sa konzumuje lyžičkou alebo rukami.

Ingrediencie

  • 1 šálka lepkavej dlhozrnnej ryže  
  • 1 a ¼ šálky kokosového mlieka 
  • ½ šálky trstinového cukru 
  • ½ lyžičky jemnej morskej soli 
  • ½ šálky kokosovej smotany 
  • 1 alebo 2 zrelé mango, olúpané a nakrájané na 1/2-palcové plátky 

Postup

  1. Ryžu vložíme do misky a niekoľkokrát ju prepláchneme v studenej vode, kým nebude voda číra, a potom ju scedíme. Ryžu zalejeme studenou vodou a necháme odstáť aspoň 2 hodiny najlepšie 24 hodín. 
  2. Ryžu scedíme cez sitko, ktoré položíme nad hrniec s vriacou vodou (voda sa nesmie dotýkať sitka a teda ani ryže) a prikryté dusíme nad parou  15 minút. 
  3. Odstánime veko a ryžu poprevraciame drevenou lyžicou. Prikryjeme a znova dusíme v pare 10 minút, kým nebude ryža priehľadná a lesklá. Pred vypnutím ryžu ochutnáme, či je uvarená. Ak nie, prikryté dusíme, kým nebude hotová. Odstavíme z tepla a ryžu poprehadzujeme drevenou vareškou. Potom ju prikryjeme a necháme 5 minút odpočívať. 
  4. Kým sa ryža varí, do malého hrnca na miernom ohni dáme kokosové mlieko, cukor a soľ. Varíme za stáleho miešania, kým sa cukor nerozpustí. Odložíme bokom. 
  5. Teplú ryžu prehodíme do servírovacej misky a polejeme ju zmesou kokosového mlieka a poriadne premiešame. Necháme 10 minút odstáť a potom vmiešame kokosovú smotanu. Podávame teplé alebo pri izbovej teplote s plátkami manga navrchu. 
Ďalšie inšpirácie