Preskočiť na obsah

Najlepší marhuľový lekvár, domáci recept na marhuľový džem

Najlepší marhuľový lekvár - domáci recept na marhuľový džem

Marhuľový džem je sladký a ovocný výrobok, ktorý sa vyrába z čerstvých marhúľ. Táto pochúťka je populárna pre svoju jemnú a lahodnú chuť, ktorá sa dokonale hodí na pečivo, palacinky alebo ako prísada do dezertov. Marhuľový džem je vhodný pre všetkých, ktorí si chcú vychutnať sezónne ovocie po celý rok.

Príprava marhuľového džemu začína výberom zrelých marhúľ, ktoré sa očistia, rozpolia a odstránia sa kôstky. Potom sa marhule nakrájajú na menšie kúsky a vložia sa do hrnca. Pridá sa cukor, ktorý pomáha vytvoriť sladkú chuť a konzervovať džem. Môžete tiež pridať aj citrónovú šťavu pre oživenie chuti.

Hrniec s marhuľami sa potom umiestni na sporák a pomaly sa zahreje. Marhule sa varia a miešajú, aby sa cukor rozpustil a vytvorila sa želéová konzistencia. Počas varu sa odstraňuje pena, ktorá sa tvorí na povrchu. Po dosiahnutí požadovanej konzistencie sa džem odstaví z tepla a nechá sa trochu vychladnúť. Potom sa naleje do sterilizovaných pohárov a uzavrie.

Marhuľový džem by mal byť uchovávaný na chladnom a tmavom mieste, čo mu umožňuje dlhšiu trvanlivosť. Je skvelým spôsobom, ako si vychutnať sladké a ovocné chute počas celého roka a využiť sezónne marhule. Jeho príprava je jednoduchá a výsledkom je lahodný džem, ktorý si môžete vychutnať samostatne alebo ako súčasť rôznych jedál a dezertov.

REKLAMA

Kuchárska kniha týždňa

Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk

Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac

Ingrediencie na marhuľový lekvár

  • 2 kg marhúľ  
  • 1 – 1,2 kg kryštálového cukru  
  • ¼ ČL kyseliny citrónovej  

Postup prípravy malinového lekváru

  1. Marhule si umyjeme a odkôstkujeme. Do veľkého hrnca navrstvíme na trikrát marhule s cukrom tak, aby navrchu zostal cukor. Necháme odstáť do druhého dňa.  
  2. Ak chceme jemnú konzistenciu marhule rozmixujeme tyčovým mixérom alebo aspoň popučíme a dáme variť. Za stáleho miešania privedieme do varu a znížime oheň.  
  3. Keď začne džem hustnúť, pridáme kyselinu citrónovú a dobre premiešame.  
  4. Trochu džemu dáme na malý tanierik a počkáme, kým stuhne. Ak je dosť tuhý, naplníme ním sterilizované fľaše. Naplnené poháriky otočíme hore dnom a v deke ich necháme vychladnúť.  

Vianoce prichádzajú!

Ozdobte si svoj domov nádhernými vianočnými prvkami pre sviatočnú sezónu. Držiaky na sviečky, jasličky, girlandy na dvere či stolové dekorácie a samozrejme neodmysliteľný vianočný stromček vytvoria tú pravú sviatočnú náladu. Keď vo vzduchu zavoňajú prvé vianočné koláče, všetko bude už dokonale vyzdobené a pripravené.

REKLAMA

Najlepšie kuchynské pomôcky

Najčastejšie otázky o malinovom lekvári

Ako dlho môžem uchovávať marhuľový džem?

Marhuľový džem môže byť dobre skladovaný po dobu približne 1 až 2 roky, pokiaľ je správne uzavretý a skladovaný na chladnom a tmavom mieste. Dôležité je sledovať akékoľvek známky zmeny farby, plesne alebo plesnivého zápachu, čo by mohlo naznačovať, že džem je zlý.

Ako ošetriť plesnivý marhuľový džem?

Ak sa na povrchu marhuľového džemu objaví plesňový rast, odporúča sa zahodiť celý pohár džemu. Pleseň môže byť toxická a nevhodná na konzumáciu. Preto je dôležité používať sterilizované poháre a tesne ich uzavrieť, aby sa minimalizovalo riziko plesne.

Môžem použiť zamrazené marhule na výrobu marhuľového džemu?

Áno, môžete použiť zamrazené marhule na výrobu marhuľového džemu. Pred použitím ich je však potrebné rozmraziť a odobrať nadbytočnú šťavu, aby sa zabránilo príliš vodnatému džemu. Postupujte rovnakým spôsobom ako pri použití čerstvých marhúľ.

Môžem pridať iné ingrediencie do marhuľového džemu?

Áno, môžete pridať ďalšie ingrediencie do marhuľového džemu, aby ste obohatili jeho chuť. Niektoré populárne prísady zahŕňajú vanilkový extrakt, citrónovú šťavu alebo škoricu. Tieto ingrediencie môžu pridať do džemu ďalšie vrstvy chuti a aromatického charakteru.

REKLAMA
Hodnotiť
Ďalšie inšpirácie

1 názor na “Najlepší marhuľový lekvár, domáci recept na marhuľový džem”

  1. Pingback: Domáce džemy a marmelády, uchovajte si chuť leta počas celého roka 2023 | Svetové recepty

Napíšte komentár k článku

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *