Reklama
Dezerty

Medová bábovka – vianočný recept

Reklama

Hrejivé korenie a bohatá chuť tohto jednoduchého receptu na medovú bábovku z neho robia skvelý dezert na jesenné alebo zimné mesiace.

Ingrediencie

  • 250 g hladkej múky
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • 1/4 ČL sódy bikarbóny
  • Štipka soli
  • 1 ČL škorice
  • 1/4 ČL mletého nového korenia
  • 1/4 ČL mletých klinčekov
  • 1/4 ČL mletého muškátového orieška
  • 115 g masla
  • 255 g medu
  • Kôra z 1 pomaranča
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 2 veľké vajcia pri izbovej teplote
  • 120 ml plnotučného mlieka

Postup prípravy

  1. Rúru si predhrejeme na 180 °C. Bábovkovú formu poriadne vymažeme maslom.
  2. Do veľkej misy dáme múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, soľ, škoricu, nové korenie, klinčeky a muškátový oriešok. Premiešame a odložíme bokom.
  3. Reklama
  4. V druhej mise si vyšľaháme maslo a med a šľaháme, kým sa nespoja. Pridáme pomarančovú kôru a vanilku a šľaháme ďalšiu minútu. Postupne zašľahávame po jednom vajcia a pridáme mlieko. Poriadne zašľaháme. Nakoniec postupne prisypávame múčnu zmes a šľaháme na nízkej rýchlosti, kým sa  všetky suché ingrediencie nezapracujú.
  5. Hotové cesto nalejeme do pripravenej bábovkovej formy a pečieme, kým špáradlo zapichnuté do stredu koláča nevyjde čisté, asi 35 minút.
  6. Po dopečení necháme chladnúť v bábovkovej forme asi 10 minút a potom vyklopíme a necháme úplne vychladnúť.
Reklama

Vyskúšajte tiež

Čerešňové chutney ku grilovanému mäsu – originálny recept

Čerešňové chutney je osviežujúci a chuťovo bohatý spoločník pre grilované mäso. Toto chutney je vyrobené z čerstvých čerešní, ktoré sú…

8 júna, 2023

Jahodový sorbet – domáci recept

Jahodový sorbet je osviežujúci a ovocný dezert, ktorý je obľúbený pre svoju intenzívnu jahodovú chuť a lahodnú textúru. Tento sorbet…

7 júna, 2023

Jahodové semifreddo – recept na letný koláč s jahodami

Jahodové semifreddo je elegantný taliansky dezert, ktorý sa vyznačuje jemnou a krémovou textúrou a výraznou chuťou čerstvých jahôd. Tento ľahký…

7 júna, 2023

Jahodová pena – rýchly recept

Jahodová pena je ľahký a osviežujúci dezert, ktorý sa vyznačuje krémovou textúrou a bohatou jahodovou chuťou. Táto pena je vyrobená…

7 júna, 2023

Vláčny jahodový koláč s jogurtom – hrnčekový recept

Vláčny jahodový koláč s jogurtom je osviežujúci a lahodný dezert, ktorý spojuje sviežosť jahôd s krémovou chuťou jogurtu. Tento koláč…

7 júna, 2023

Najlepšia hrnčeková jahodová bublanina – fantastický recept

Jahodová bublanina je lahodný letný dezert, ktorý v sebe spája sladkosť čerstvých jahôd s krehkosťou a chuťou rozpustného cesta. Tento…

7 júna, 2023