Hrejivé korenie a bohatá chuť tohto jednoduchého receptu na medovú bábovku z neho robia skvelý dezert na jesenné alebo zimné mesiace.
Ingrediencie
- 250 g hladkej múky
- 2 ČL prášku do pečiva
- 1/4 ČL sódy bikarbóny
- Štipka soli
- 1 ČL škorice
- 1/4 ČL mletého nového korenia
- 1/4 ČL mletých klinčekov
- 1/4 ČL mletého muškátového orieška
- 115 g masla
- 255 g medu
- Kôra z 1 pomaranča
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 2 veľké vajcia pri izbovej teplote
- 120 ml plnotučného mlieka
Postup
- Rúru si predhrejeme na 180 °C. Bábovkovú formu poriadne vymažeme maslom.
- Do veľkej misy dáme múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, soľ, škoricu, nové korenie, klinčeky a muškátový oriešok. Premiešame a odložíme bokom.
- V druhej mise si vyšľaháme maslo a med a šľaháme, kým sa nespoja. Pridáme pomarančovú kôru a vanilku a šľaháme ďalšiu minútu. Postupne zašľahávame po jednom vajcia a pridáme mlieko. Poriadne zašľaháme. Nakoniec postupne prisypávame múčnu zmes a šľaháme na nízkej rýchlosti, kým sa všetky suché ingrediencie nezapracujú.
- Hotové cesto nalejeme do pripravenej bábovkovej formy a pečieme, kým špáradlo zapichnuté do stredu koláča nevyjde čisté, asi 35 minút.
- Po dopečení necháme chladnúť v bábovkovej forme asi 10 minút a potom vyklopíme a necháme úplne vychladnúť.