Preskočiť na obsah

Medová bábovka

Hrejivé korenie a bohatá chuť tohto jednoduchého receptu na medovú bábovku z neho robia skvelý dezert na jesenné alebo zimné mesiace.

Ingrediencie

  • 250 g hladkej múky 
  • 2 ČL prášku do pečiva 
  • 1/4 ČL sódy bikarbóny 
  • Štipka soli 
  • 1 ČL škorice 
  • 1/4 ČL mletého nového korenia 
  • 1/4 ČL mletých klinčekov 
  • 1/4 ČL mletého muškátového orieška 
  • 115 g masla
  • 255 g medu 
  • Kôra z 1 pomaranča 
  • 1 ČL vanilkového extraktu 
  • 2 veľké vajcia pri izbovej teplote 
  • 120 ml plnotučného mlieka  

Postup

  1. Rúru si predhrejeme na 180 °C. Bábovkovú formu poriadne vymažeme maslom. 
  2. Do veľkej misy dáme múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, soľ, škoricu, nové korenie, klinčeky a muškátový oriešok. Premiešame a odložíme bokom. 
  3. V druhej mise si vyšľaháme maslo a med a šľaháme, kým sa nespoja. Pridáme pomarančovú kôru a vanilku a šľaháme ďalšiu minútu. Postupne zašľahávame po jednom vajcia a pridáme mlieko. Poriadne zašľaháme. Nakoniec postupne prisypávame múčnu zmes a šľaháme na nízkej rýchlosti, kým sa  všetky suché ingrediencie nezapracujú. 
  4. Hotové cesto nalejeme do pripravenej bábovkovej formy a pečieme, kým špáradlo zapichnuté do stredu koláča nevyjde čisté, asi 35 minút. 
  5. Po dopečení necháme chladnúť v bábovkovej forme asi 10 minút a potom vyklopíme a necháme úplne vychladnúť. 
Ďalšie inšpirácie