Preskočiť na obsah

Medovníky s cukrovou polevou

Tradičné nemecké vianočné sušienky vyrobené zo zmesi zázvoru, škorice a bieleho korenia.

Ingrediencie

  • 70 g tmavej melasy 
  • 70 g medu 
  • 75 g kryštálového cukru 
  • 1 ČL mletej škorice 
  • 1/2 ČL mletého kardamónu 
  • 1/2 ČL mletého zázvoru 
  • 1/2 ČL mletého bieleho korenia 
  • 1/4 ČL mletého nového korenia 
  • 1/4 ČL mletých klinčekov 
  • 1/4 ČL mletého muškátového orieška 
  • Štipka soli 
  • 2 PL plnotučného mlieka 
  • 1 ČL sódy bikarbóny 
  • 1 veľké vajce 
  • 350 g hladkej múky 

Poleva 

  • 115 g práškového cukru 
  • 1 PL citrónovej šťavy 
  • 1 PL vody 

Postup

  1. Rúru si predhrejeme na 190 °C. Plech si vystelieme papierom na pečenie.  
  2. V hrnci si zahrejeme melasu, med, cukor a občas premiešame, kým sa cukor nerozpustí. Odstavíme z ohňa a primiešame škoricu, kardamón, zázvor, biele korenie, nové korenie, klinčeky, muškátový oriešok a soľ. Zmes necháme vychladnúť. 
  3. Keď je zmes vychladnutá pridáme mlieko, sódu bikarbónu a vajce. Prisypeme múku a rukami miesime, kým sa všetka múka nezapracuje. 
  4. Z cesta tvarujeme guľôčky asi 2,5 cm veľké a umiestňujeme ich na pripravený plech vo vzdialenosti asi 3 cm od seba.   
  5. Pečieme asi 10 minút alebo pokiaľ nezačnú zospodu hnednúť. Medzitým si v malej miske zmiešame preosiaty práškový cukor, citrónovú šťavu a vodu.  
  6. Keď sú sušienky upečené a ešte horúce poriadne ich natrieme polevou po celom povrchu. Necháme ich na plechu chladnúť, kým nebude poleva suchá na dotyk. Potom ich presunieme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.  
Ďalšie inšpirácie