Preskočiť na obsah

Tradičné mince pies, známe aj ako “mincemeat pies”, majú fascinujúcu a dlhú históriu, ktorá sa prelína s kultúrnymi tradíciami a vývojom gastronómie. Pôvod týchto malebných koláčikov siaha do stredovekého Anglicka, kde sa začali pripravovať ako súčasť vianočných a zimných osláv. Ich unikátna náplň, ktorá tradične zahŕňala sušené ovocie, korenie a bravčové mäso alebo hovädzí loj, bola symbolom bohatstva a hojnosti.

V priebehu rokov sa recept na mince pies vyvíjal a menil, často odrážajúc dostupnosť surovín a zmeny v kulinárskych preferenciách. V súčasnosti sa mince pies väčšinou pripravujú bez mäsa, s dôrazom na sladkú a aromatickú kombináciu sušeného ovocia, kandizovanej kôry, jabĺk a bohatého mixu vianočných korení. Tento súčasný recept odráža moderný prístup k tradičným jedlám, kde sa zachováva pôvodná myšlienka, ale prispôsobuje sa súčasným gastronomickým trendom a preferenciám.

Anglické vianočné koláčiky mince pies sú nielen chutné, ale aj nosičmi hlbokých tradícií. V mnohých rodinách sa pečenie týchto koláčikov stáva rituálom, ktorým sa uvádza začiatok vianočného obdobia. Rodinní členovia sa často schádzajú, aby spoločne pripravili náplň, zdieľali príbehy a spomienky, čím sa upevňujú rodinné väzby. Výsledné koláčiky sú potom s láskou podávané ako súčasť vianočného stolovania, často sprevádzané šálkou teplého čaju alebo pohárom vareného vína.

Tento recept na krehké britské koláčiky mince pies, ktorý som uviedol, rešpektuje tradíciu, ale zároveň pridáva moderný nádych. Jeho jednoduchosť a flexibilita umožňujú aj kuchárskym nováčikom zvládnuť tento recept bez väčších ťažkostí, a zároveň ponúka priestor pre skúsených kuchárov na experimentovanie a prispôsobenie podľa vlastných predstáv. Či už budete dodržiavať klasický recept alebo pridáte vlastný osobný závan inovácie, výsledok bude určite radostný a plný vianočného ducha.

Ingrediencie na vianočné koláčiky Mince pies

Cesto

Náplň

Postup prípravy vianočných koláčikov Mince pies

Príprava cesta

V mise zmiešajte múku a maslo, pridajte cukor a vajce a vytvorte hladké cesto. Nechajte ho v chladničke odpočívať aspoň 30 minút, ideálne cez noc.

Príprava náplne

V miske zmiešajte všetky ingrediencie na náplň a nechajte ich odstáť, aby sa chute prepojili, ideálne cez noc.

Predhriatie rúry

Rúru si predhrejte na 200°C a plech na muffiny vymažte olejom.

Príprava koláčikov

Rozvaľkajte cesto , vykrojte z neho kruhy a vložte ich do otvorov na muffiny tak, aby ste vytvorili malé košíčky. Do každého potom dajte náplň. Zo zvyšného cesta vykrojte nejaký tvar podľa vašich preferencií (hviezdičku, srdiečko, kvietok) a umiestnite ho na náplň.

Pečenie

Pečte asi 20 minút, alebo kým nie sú zlatohnedé. Po dopečení ich vyberte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.

Servírovanie

Po vychladnutí posypte práškovým cukrom a podávajte.

Čo sú mince pies?

Mince pies sú tradičné britské koláčiky, ktoré sa zvyčajne pečú počas vianočného obdobia. Majú bohatú históriu a sú známe svojou jedinečnou náplňou zo sušeného ovocia, korenia, a niekedy aj alkoholu.

Aké ingrediencie sú potrebné na mince pies?

Základné ingrediencie zahŕňajú múku, maslo, cukor a vajce pre cesto a kombináciu sušeného ovocia, korení, jablka, cukru a masla do náplne. Alkohol ako brandy je voliteľný, ale pridáva extra chuť.

Ako dlho trvá príprava mince pies?

Príprava cesta a náplne môže trvať okolo 30 minút, s ďalšími 20 minútami na pečenie. Odporúča sa nechať náplň odstáť cez noc, aby sa chute lepšie prepojili.

Je možné mince pies zamraziť?

Áno, mince pies sa dajú úspešne zamraziť. Buď ich zamrazíte pred pečením alebo po vychladnutí. Pred podávaním ich jednoducho rozmrazte a dajte do rúry.

Môžem urobiť mince pies bez alkoholu?

Určite, alkohol je úplne voliteľný. Môžete ho vynechať alebo nahradiť napríklad pomarančovým džúsom.

S čím sa mince pies najlepšie podávajú?

Tradične sa podávajú teplé s kopčekom šľahačky, vanilkovej zmrzliny alebo jednoducho posypané práškovým cukrom. Výborne chutia aj s teplým nápojom ako čaj alebo varené víno.

Je možné prispôsobiť náplň?

Určite! Môžete experimentovať s rôznymi druhmi sušeného ovocia, pridávať oriešky alebo meniť pomery korenia podľa chuti.

Ďalšie inšpirácie
Skip to content