Preskočiť na obsah

Mrkvovo batatová polievka s kokosovým mliekom, overený thajský recept

Thajská polievka z batatov s kokosom, citrónovou trávou a zázvorom. Ľahký a zdravý recept, ktorý je vegánsky a bez lepku.

[sc name=“reklama_1″ ][/sc]

Ingrediencie na mrkvovo batatovú polievku

  • 1 kg batatov 
  • 2 šalotky  
  • 2 PL kokosového alebo olivového oleja  
  • 6 strúčikov cesnaku 
  • 2 – 3 stonky citrónovej trávy  
  • 1/4 hrnčeka zázvoru 
  • 1 malé chilli Serrano alebo jalapeno 
  • 1 ČL kari korenia 
  • ½ ČL kurkumy 
  • 4 hrnčeky zeleninového alebo kuracieho vývaru 
  • 2 hrnčeky vody 
  • 1 veľká mrkva  
  • ½ hrnčeka kokosového mlieka 
  • 2 ČL hnedého cukru 
  • 2–4 ČL sójovej omáčky 
  • Šťava z ½ limety 
  • Soľ 
  • Mleté čierne korenie  
[sc name=“reklama_2″ ][/sc]

Postup prípravy mrkvovo batatovej polievky

  1. Vo veľkom hrnci si rozohrejeme olej na strednej teplote, pridáme šalotku a restujeme cca 2 minúty. Pridáme zázvor, cesnak, citrónovú trávu a chilli a restujeme ďalších 3-5 minút, kým sa nezačne uvoľňovať vôňa. Pridáme korenie a miešame ďalšie 1-2 minúty. Prilejeme vývar a vodu, privedieme do varu a pridáme pokrájané bataty. Varíme na nízkej teplote, zakryté cca 15 – 20 minút, kým bataty nezmäknú. 
  2. Necháme chvíľku vychladnúť, potom polievku poriadne rozmixujeme ponorným mixérom dohladka, vrátime na sporák a zohrievame na strednom stupni.  
  3. Vmiešame ½ hrnčeka kokosového mlieka (alebo viac podľa chuti). Pridáme hnedý cukor, 2-4 lyžičky sójovej omáčky a limetkovú šťavu. Ochutíme soľou a korením, ochutnáme. Podľa chuti dodáme, soľ, korenie, limetkovú šťavu , cukor alebo kokosové mlieko. 
  4. Podávame s pokrájanou jarnou cibuľkou alebo koriandrom.  
[sc name=“reklama_end“ ][/sc]
Ďalšie inšpirácie