Boršč je tradičná polievka, ktorá sa varí už dlhé roky vo viacerých krajinách východnej Európy. Každá gazdinka má svoj obľúbený recept a preto existuje nespočetné množstvo rôznych variácií. Boršč je jednou z tých polievok, ktoré bez problémov zasýtia celú rodinu.
Objavte čaro varenia a pečenia vďaka kuchárskym knihám, ktoré oživia váš pôžitok z jedla a otvoria vám pestrú paletu chutí z celého sveta.
Ingrediencie
- 500 g hovädzie mäso s kosťou
- 2 ks mrkva
- 2 ks petržlen
- 1 ks menší zeler
- 1 ks väčšia cvikla
- ½ hlávkovej kapusty
- bravčová masť
- 1 ks cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 2 PL paradajkový pretlak
- 2-3 ks zemiaky
- soľ
- čierne mleté korenie
- 3 ks bobkový list
- Nové korenie
- Ocot
- cukor
Na servírovanie
- Kyslá smotana
- Petržlenová vňať
Postup prípravy
- Najskôr si pripravíme silný hovädzí vývar. Do hrnca si dáme umyté hovädzie mäso s kosťou, bobkové listy, korenie a zalejeme studenou vodou. Privedieme do varu a varíme 2 – 2/5 hodiny. Hotový vývar scedíme, mäso z vývaru nakrájame na kocky a vrátime do vývaru.
- Cviklu si predvaríme v šupke do polomäkka. Koreňovú zeleninu si očistíme a nakrájame na kocky. Kapustu nakrájame na drobno.
- Do väčšieho hrnca si dáme rozohriať bravčovú masť, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme do sklovita. Potom k cibuli pridáme koreňovú zeleninu, chvíľku restujeme a nakoniec zalejeme vývarom. Keď je zelenina polomäkká, pridáme kapustu a zemiaky nakrájané na kocky. Osolíme.
- Na panvičke si rozohrejeme bravčovú masť a podusíme na kocky nakrájanú cviklu. Pridáme paradajkový pretlak a dochutíme octom a cukrom podľa chuti. Nakoniec zarestujeme prelisovaný cesnak a zmes dáme do hrnca k vývaru.
- Podľa chuti dosolíme, dokoreníme a servírujeme s kyslou smotanou, posypané petržlenovou vňaťou. Môžeme podávať aj s čerstvým chlebíkom.