5/5 - (8x hodnotené)

Boršč je tradičná polievka, ktorá sa varí už dlhé roky vo viacerých krajinách východnej Európy. Každá gazdinka má svoj obľúbený recept a preto existuje nespočetné množstvo rôznych variácií. Boršč je jednou z tých polievok, ktoré bez problémov zasýtia celú rodinu.

Ingrediencie 

  • 500 g hovädzie mäso s kosťou 
  • 2 ks mrkva 
  • 2 ks petržlen 
  • 1 ks menší zeler  
  • 1 ks väčšia cvikla 
  • ½ hlávkovej kapusty 
  • bravčová masť 
  • 1 ks cibuľa 
  • 1 strúčik cesnaku 
  • 2 PL paradajkový pretlak 
  • 2-3 ks zemiaky 
  • soľ 
  • čierne mleté korenie 
  • 3 ks bobkový list 
  • Nové korenie 
  • Ocot 
  • cukor 

Na servírovanie 

  • Kyslá smotana 
  • Petržlenová vňať 

Postup prípravy

  1. Najskôr si pripravíme silný hovädzí vývar. Do hrnca si dáme umyté hovädzie mäso s kosťou, bobkové listy, korenie a zalejeme studenou vodou. Privedieme do varu a varíme 2 – 2/5 hodiny. Hotový vývar scedíme, mäso z vývaru nakrájame na kocky a vrátime do vývaru.  
  2. Cviklu si predvaríme v šupke do polomäkka. Koreňovú zeleninu si očistíme a nakrájame na kocky. Kapustu nakrájame na drobno.  
  3. Do väčšieho hrnca si dáme rozohriať bravčovú masť, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme do sklovita. Potom k cibuli pridáme koreňovú zeleninu, chvíľku restujeme a nakoniec zalejeme vývarom. Keď je zelenina polomäkká, pridáme kapustu a zemiaky nakrájané na kocky. Osolíme. 
  4. Na panvičke si rozohrejeme bravčovú masť a podusíme na kocky nakrájanú cviklu. Pridáme paradajkový pretlak a dochutíme octom a cukrom podľa chuti. Nakoniec zarestujeme prelisovaný cesnak a zmes dáme do hrnca k vývaru. 
  5. Podľa chuti dosolíme, dokoreníme a servírujeme s kyslou smotanou, posypané petržlenovou vňaťou. Môžeme podávať aj s čerstvým chlebíkom.