Tento lahodný a jednoduchý taliansky cestovinový šalát je dokonalým jedlom na obed, večeru aj nedeľný poobedný piknik s rodinou. Jednoduchý recept zvládne určite každý milovník cestovín.
Ingrediencie
Dresing
- 1 hrnček olivového oleja
- 1/3 hrnčeka jablčného octu, bieleho octu alebo červeného vínneho octu
- 1 PL medu
- 1 ČL sušeného oregana
- 1 PL zmes talianskeho korenia
- 1 ČL soli
- 1/4 ČL čierneho korenia
- 2 ČL dijonskej horčice
- 1/2 červenej cibule
- 2 PL mletého cesnaku
Cestovinový šalát
- 450 g cestovín rotini alebo iného malého tvaru
- 1 a ½ hrnčeka cherry paradajok rozpolených alebo rozštvrtených
- 1 uhorka
- 120 g mozzarellových guľôčok.
- 85 g salámy
- 1 hrnček kalamata olív
- 1/4 hrnčeka nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- 1/4 šálky feferónky scedenej a nakrájanej na plátky (voliteľné)
Postup
- Červenú cibuľu nakrájame na drobno a prelisujeme cesnak. Do misky pridáme olej, ocot, horčicu, soľ, korenie, bylinky a med. Vložíme cibuľu a cesnak, poriadne premiešame, aby sa všetky ingrediencie spojili a odložíme.
- Cestoviny si uvaríme vo veľkom hrnci a v dobre osolenej vode, kým nebudú al dente. Potom scedíme a prenesieme do veľkej misy alebo späť do hrnca. Pokvapkáme olejom a premiešame.
- Mini guľôčky mozzarelly, cherry paradajky a olivy prekrojíme na polovice alebo na štvrtiny. Feferónky nakrájame na tenké pásiky a petržlenovú vňať nasekáme nahrubo.
- Všetky ingrediencie pridáme na cestoviny do veľkej misy a pokvapkáme podľa chuti dresingom. Dobre premiešame, podľa potreby dochutíme a podávame.