Preskočiť na obsah

Tento lahodný a jednoduchý taliansky cestovinový šalát je dokonalým jedlom na obed, večeru aj nedeľný poobedný piknik s rodinou. Jednoduchý recept zvládne určite každý milovník cestovín.

Ingrediencie

Dresing 

  • 1 hrnček olivového oleja 
  • 1/3 hrnčeka jablčného octu, bieleho octu alebo červeného vínneho octu 
  • 1 PL medu 
  • 1 ČL sušeného oregana 
  • 1 PL zmes talianskeho korenia 
  • 1 ČL soli  
  • 1/4 ČL čierneho korenia  
  • 2 ČL dijonskej horčice 
  • 1/2 červenej cibule  
  • 2 PL mletého cesnaku 

Cestovinový šalát 

  • 450 g cestovín rotini alebo iného malého tvaru 
  • 1 a ½ hrnčeka cherry paradajok rozpolených alebo rozštvrtených 
  • 1 uhorka 
  • 120 g mozzarellových guľôčok. 
  • 85 g salámy  
  • 1 hrnček kalamata olív 
  • 1/4 hrnčeka nasekanej čerstvej petržlenovej vňate 
  • 1/4 šálky feferónky scedenej a nakrájanej na plátky (voliteľné)

Postup

  1. Červenú cibuľu nakrájame na drobno a prelisujeme cesnak. Do misky pridáme olej, ocot, horčicu, soľ, korenie, bylinky a med. Vložíme cibuľu a cesnak, poriadne premiešame, aby sa všetky ingrediencie spojili a odložíme.  
  2. Cestoviny si uvaríme vo veľkom hrnci a v dobre osolenej vode, kým nebudú al dente. Potom scedíme a prenesieme do veľkej misy alebo späť do hrnca. Pokvapkáme olejom a premiešame. 
  3. Mini guľôčky mozzarelly, cherry paradajky a olivy prekrojíme na polovice alebo na štvrtiny. Feferónky nakrájame na tenké pásiky a petržlenovú vňať nasekáme nahrubo. 
  4. Všetky ingrediencie pridáme na cestoviny do veľkej misy a pokvapkáme podľa chuti dresingom. Dobre premiešame, podľa potreby dochutíme a podávame. 
Ďalšie inšpirácie