Preskočiť na obsah

Najlepší lotus cheesecake s mascarpone

Lotus Cheesecake je dezert s krémovou vrstvou syra a ochuteným karamelizovaným lotusovým keksíkovým základom. Tento recept kombinuje klasický cheesecake s obľúbenou sladkou chuťou lotusových keksíkov, ktoré dodávajú dezertu originálny a unikátny charakter. V tomto recepte sa syr mieša s lotus keksíkmi a maslom, aby vytvoril pevný základ, na ktorý sa naleje krémová vrstva syra s prídavkom lotusového krému. Tento dezert sa často podáva s rozliatym karamelovým krémom a posypaný rozdrvenými lotusovými keksíkmi.

Ingrediencie

Korpus 

  • 300 g Lotus sušienok 
  • 120 g zmäknutého masla  
  • štipka soli  

Náplň 

  • 680 g krémového syra  
  • 150 g kryštálového cukru 
  • 230 g Lotus Biscoff Nátierky zo sušienok 
  • 120 ml kyslej smotany 
  • 1 ČL vanilkového extraktu 
  • 3 vajcia 

Ganache  

  • 270 g bielych čokoládových lupienkov alebo bielej čokolády 
  • 60 ml smotany na šľahanie 
  • 120 g rozpustenej Lotus Biscoff Nátierky zo sušienok 

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 180 °C a tortovú formu vystelieme papierom na pečenie.
  2. Sušienky Lotus vložíme do mixéra spolu s maslom a štipkou soli. Rozmixujeme najemno, kým nebude zmes pripomínať mokrý piesok. Potom ju povtláčame rovnomerne na dno boky formy. Pečieme 10 minút a necháme na mriežke chladnúť. Rúru ponecháme zapnutú.
  3. Kým sa pečie korpus, pripravíme si náplň na cheesecake. Do misky od kuchynského robota vložíme krémový syr s cukrom a šľaháme, kým nebude zmes krémová a hladká. Potom pridáme Lotus nátierku, kyslú smotanu a vanilkový extrakt. Šľaháme, kým sa všetky ingrediencie nespoja. Nakoniec postupne zašľahávame po jednom vajíčka.
  4. Hotovú zmes nalejeme na vychladnutý korpus a pečieme asi 35 minút, alebo kým jemne nezhnedne. Stred sa môže jemne chvieť, ale nesmie obsahovať surové cesto.
  5. Upečený cheesecake vyberieme na mriežku a necháme chladnúť aspoň jednu hodinu. Keď je forma na dotyk studená, dáme do chladničky aspoň na 4 hodiny, ideálne cez noc.
  6. Smotanu na šľahanie si zohrejeme, môžeme aj v mikrovlnke. Do misky si nalámeme bielu čokoládu alebo vložíme čokoládové lupienky a zalejeme ich ohriatou smotanou. Necháme 1 minútu postáť a potom jemne premiešame. Výsledná zmes musí byť úplne roztopená a jemná. Ak sa čokoláda úplne neroztopila, vložte zmes na 10 – 15 sekúnd do mikrovlnky a znova jemne premiešajte.  
  7. Vychladnutý cheesecake polejeme rozpustenou bielou čokoládou a rovnomerne ju rozotrieme po celom povrchu a dáme do chladničky na asi 30 minút chladiť, kým poleva nestuhne a nestuhne. 
  8. Lotus nátierku dáme do mikrovlnky a vychladnutý cheesecake ňou polejeme. Znova dáme stuhnúť a podávame.
Ďalšie inšpirácie