Reklama
Dezerty

Najlepšia a božská mrkvová torta – rýchly recept

Reklama

Toto je najlepší recept na mrkvový koláč, aký môže existovať. Pri strúhaní mrkvy odporúčame ručné strúhadlo, pretože vytvára jemné mrkvové kúsky, ktoré sa rozpustia v cestíčku na koláč.

Ingrediencie

Mrkvová torta 

  • 260 g hladkej múky
  • 2 ČL sódy bikarbóny
  • 1/2 ČL morskej soli
  • 1 a ½ ČL mletej škorice
  • 295 ml rastlinného oleja
  • 200 g kryštálového cukru
  • 190 g hnedého cukru
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 4 vajcia
  • 300 g strúhanej ošúpanej mrkvy (5 až 6 stredných mrkiev)
  • 100 g nahrubo nasekaných pekanových orechov
  • 65 g hrozienok

Poleva 

  • 225 g smotanového syra
  • 140 g práškového cukru
  • 80 ml smotany na šľahanie
  • 50 g nahrubo nasekaných pekanových orechov na posypanie

Postup prípravy

  1. Rúru si predhrejeme na 180 °C. Pripravíme si dve okrúhle tortové formy. Spodnú časť vyložíme papierom na pečenie a boky vymastíme olejom.
  2. Vo väčšej miske si zmiešame suché ingrediencie: múku, sódu bikarbónu, soľ a škoricu. Do druhej misy dáme olej, kryštálový cukor, hnedý cukor, vanilkový extrakt a poriadne vyšľaháme. Postupne po jednom pridávame vajcia, pričom každé poriadne zašľaháme.
  3. Reklama
  4. Gumenou stierkou zoškriabeme cesto z bokov a v troch častiach prisypávame suché ingrediencie, pričom každú časť poriadne zamiešame stierkou. Keď primiešame aj poslednú časť suchých ingrediencií, mali by sme mať hladké cesto.
  5. Nakoniec jemne primiešame mrkvu, pekanové orechy a hrozienka.
  6. Cesto rozdelíme na dve časti a opatrne vlejeme a pečieme, kým špáradlo zapichnuté do stredu nezostane suché, cca 35 – 45 minút.
  7. Po dopečení necháme 15 minút chladnúť vo formách na pečenie, potom ich opatrne vyklopíme na mriežku, odstránime papier na pečenie a necháme úplne vychladnúť.
  8. V miske si vyšľaháme smotanový syr do krémova ( asi 1 minútu), postupne po lyžiciach pridávame práškový cukor a poriadne zašľahávame. Prilejeme smotanu a šľaháme asi 2 – 3 minúty, kým nebude poleva krémová.
  9. Keď vychladnú obe časti torty, jednu natrieme polovicou krému a prikryjeme druhou časťou. Zvyšok krému rozotrieme na vrch torty a posypeme pekanovými orechami.
Reklama

Vyskúšajte tiež

Dokonalé pečené rebierka – recept na grilované rebrá s BBQ omáčkou

Grilované rebrá s BBQ omáčkou sú populárnym jedlom počas letných grilovačiek a rodinných stretnutí. Toto jedlo je známe svojou bohatou…

31 mája, 2023

Grilovaná kukurica s medom limetkou – fantastický recept

Grilovaná kukurica s medom a limetkou je fantastickým receptom, ktorý prináša do jedla skvelú kombináciu sladkosti, kyslosti a korenistosti. Táto…

31 mája, 2023

Grilované paradajky s tahini dipom – najlepší recept na grilovanú zeleninu

Paradajky na grile s tahini dipom sú vynikajúcim jedlom, ktoré kombinuje svieže a sladké chute paradajok s bohatou a krémovou…

31 mája, 2023
Reklama

Grilovaná špargľa – FIT recept na leto

Grilovaná špargľa je skvelá letná pochúťka, ktorá prináša do jedálnička výnimočnú chuť a textúru. Táto zelenina je bohatá na živiny…

27 mája, 2023

Grilované zeleninové špízy – vegetariánsky recept

Grilované zeleninové špízy sú výbornou voľbou pre vegetariánov, ale aj pre všetkých, ktorí radi vychutnávajú pestrofarebné a chutné jedlá. Tieto…

27 mája, 2023

Ako spracovať reďkovku – recept na nakladané reďkovky

Nakladané reďkovky sú skvelým spôsobom, ako využiť sezónne reďkovky a pridať do jedál chrumkavú a kyselo-sladkú príchuť. Tento konzervovaný pokrm…

26 mája, 2023