Reklama
Iné recepty

Najlepšie babičkine medové rezy – klasický recept

Reklama

Medové rezy sú sladký dezert, ktorý je populárny po celom svete a pripravuje sa na Vianoce. Ide o vrstvený koláč, ktorý sa skladá z piatich alebo viacerých plátov medového cesta a medovej náplne, ktoré sú potom pokryté krémom alebo čokoládovou polevou.

Medové rezy sú známe pre svoju sladkú chuť a šťavnatú konzistenciu. Medové cesto sa pri pečení krásne sfarbuje a jeho chuť sa ešte viac vylepší, keď sa spojí s medovou náplňou a krémom. Dezert môže byť ozdobený ovocím, šľahačkou, kandizovaným ovocím alebo inými ozdobami podľa chuti.

Tento dezert sa dá pripraviť aj doma, pričom existuje veľa rôznych receptov a variácií. Najdôležitejšie sú kvalitné suroviny, ktoré zabezpečia dokonalú chuť a konzistenciu medových rezov. Tento dezert je vhodný na rôzne príležitosti a bude určite potešením pre všetkých milovníkov sladkostí.

Ingrediencie

Cesto

  • 400 g hladkej múky
  • 150 g kryštálového cukru
  • 50 g masla
  • 2 menšie vajcia
  • 2 – 3 PL medu
  • 2 PL mlieko
  • 1 ČL sóda bikarbóna

Plnka

  • 450 ml mlieka
  • 5 PL polohrubej múky
  • 150 g kryštálového cukru
  • 250 g masla
  • Slivkový alebo marhuľový džem

Na zdobenie

  • Čokoláda a maslo

Postup prípravy

  1. Do misky si preosejeme múku. Do hrnca dáme cukor, maslo, vajcia, med, mlieko a sódu a nad parou zohrievame za stáleho miešania metličkou. Keď nám vznikne jednotná zmes, prelejeme ju do misy s múkou a vypracujeme kompaktné cesto.
  2. Rúru si predhrejeme na 190 °C a plech si vymastíme olejom. Cesto rozdelíme na 4 časti a každé vyvaľkáme na veľkosť plechu. Pečieme asi 7 – 8 minút.
  3. Do hrnca nalejeme mlieko, pridáme cukor a múku a varíme za stáleho miešania na kašu. Necháme vychladnúť. Medzitým si vyšľaháme maslo a postupne do neho zapracovávame vychladnutú kašu.
  4. Na jeden z plátov natrieme rovnomerne polovicu krému, navrch dáme ďalší plát, ktorý potrieme džemom, prikryjeme ďalším plátom a potrieme zvyšným krémom. Na vrch dáme posledný plát a poriadne ho zaťažíme.
  5. Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu s maslom a vrchný plát ňou po zaťažení poriadne polejeme a dozdobíme.
Reklama

Vyskúšajte tiež

Grilované paradajky s tahini dipom – najlepší recept na grilovanú zeleninu

Paradajky na grile s tahini dipom sú vynikajúcim jedlom, ktoré kombinuje svieže a sladké chute paradajok s bohatou a krémovou…

31 mája, 2023

Grilovaná špargľa – FIT recept na leto

Grilovaná špargľa je skvelá letná pochúťka, ktorá prináša do jedálnička výnimočnú chuť a textúru. Táto zelenina je bohatá na živiny…

27 mája, 2023

Grilované zeleninové špízy – vegetariánsky recept

Grilované zeleninové špízy sú výbornou voľbou pre vegetariánov, ale aj pre všetkých, ktorí radi vychutnávajú pestrofarebné a chutné jedlá. Tieto…

27 mája, 2023

Ako spracovať reďkovku – recept na nakladané reďkovky

Nakladané reďkovky sú skvelým spôsobom, ako využiť sezónne reďkovky a pridať do jedál chrumkavú a kyselo-sladkú príchuť. Tento konzervovaný pokrm…

26 mája, 2023

Citrónový džem – overený recept

Citrónový džem je vytvorený z citrónovej šťavy, citrónovej kôry, cukru a vody. Tieto ingrediencie sa spolu varia a zahustia, vytvárajúc…

24 mája, 2023

Sladká chilli omáčka – jednoduchý recept

Sladká chilli omáčka je populárna a viacúčelová omáčka, ktorá je známa svojou sladkou a pikantnou chuťou. Táto omáčka pochádza z…

24 mája, 2023
Reklama