Preskočiť na obsah

Najlepšie vaječné sušienky

Zahájte sezónu sviatočného pečenia s týmito jednoduchými, mäkkými a jemnými sušienkami z vaječného likéru, ktoré sú skvelým kandidátom na najlepšie tohtoročné sušienky.

Ingrediencie

Cesto na sušienky  

  • 185 g masla izbovej teploty 
  • 200 g bieleho cukru 
  • 60 g hnedého cukru 
  • 1 ČL prášku do pečiva 
  • 1/2 ČL mletého muškátového orieška 
  • 1/4 ČL mletej škorice 
  • Štipka soli 
  • 120 ml vaječného likéru 
  • 2 veľké žĺtky 
  • 1 ČL vanilkového extraktu 
  • 1/2 ČL rumu 
  • 280 g hladkej múky 

Na polevu

  • 115 g práškového cukru 
  • 2 PL vaječného likéru 
  • 1/2 ČL vanilkového extraktu 
  • 1/2 ČL rumu 

Postup

  1. Do misky si dáme maslo, biely cukor, hnedý cukor, prášok do pečiva, muškátový oriešok, škoricu, soľ a šľaháme, kým sa ingrediencie nespoja. Potom zvýšime rýchlosť mixéra a šľaháme ďalšie cca 2 minúty, kým nebude  maslo krémové.  
  2. V druhej mise si zmiešame vaječný likér, žĺtky, vanilku a rum. Túto zmes postupne nalievame do maslovej zmesi za stáleho šľahania na nízkej rýchlosti. Zoškriabeme zo stien misy a šľaháme ďalej, kým sa všetka tekutina nezapracuje.  
  3. Nakoniec prisypávame múku a šľaháme na najnižšej rýchlosti. Keď sa väčšina múky zapracuje, zvýšime rýchlosť a šľaháme, kým nezostane žiadna suchá múka. Počas šľahania raz alebo dvakrát zoškriabeme steny misky, aby sa zapracovali všetky ingrediencie.  
  4. Cesto vyvaľkáme v potravinovej fólii na hrúbku 2,5 cm a dáme do chladničky na dve hodiny, ideálne na celú noc.  
  5. Rúru si predhrejeme na 180 °C, dva plechy si vystelieme papierom na pečenie.  Keď je cesto vychladené, tvarujeme asi 2,5 cm guličky a ukladáme ich na plech vo vzdialenosti 5 cm od seba. Takto spracujeme všetko cesto.   
  6. Pečieme 11 až 13 minút, alebo kým spodky nezačnú byť zlatisté. Po dopečení necháme 5 minút chladnúť na plechu, potom vyberieme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.  
  7. Do misky si dáme preosiaty práškový cukor, vaječný koňak, vanilkový extrakt a rum a poriadne premiešame. Vychladnuté sušienky pokvapkáme polevou pomocou čajovej lyžičky a ozdobíme čerstvým strúhaným muškátovým orieškom alebo inou ozdobou. Podávame s pohárom mlieka.  
Ďalšie inšpirácie